Suzana Šop

NAJAVA BOLJIH DANA

Žena koja mijenja najveći sportski savez u Hrvatskoj: ‘Dočekao me kaos, ali to se promijenilo‘

"Sve što činim usmjereno je na poboljšanje uvjeta za sportaše, trenere i sport u cjelini", kaže Suzana Šop
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. veljača 2024. 18:10

Zagrebački sport već neko vrijeme nije u dobrom stanju. Tako je doduše i u većini države, ali u Zagrebu su se problemi u posljednje dvije godine počeli drastično gomilati. Jedan od razloga bio je taj što Sportski savez Grada Zagreba nije dobro funkcionirao.

Posljednjih tjedana do nas polako dopiru priče o tome kako je SSGZ ipak počeo funkcionirati. I da je to najvećim dijelom zasluga Suzane Šop, koja je prije šest mjeseci preuzela funkciju glavne tajnice SSGZ-a.

U kakvom ste stanju našli SSGZ i koje su glavne promjene koje ste napravili u nešto više od pola godine?

- Sustav je nažalost bio u kaotičnom stanju, posebno što se tiče međuljudskih odnosa unutar Stručne službe Sportskog saveza Grada Zagreba, ali i među tajnicima gradskih sportskih saveza. Osim toga, dugotrajno nepostojanje uspostavljene komunikacije s čelnicima Grada Zagreba i nadležnim gradskim uredom za sport, zahtijevao je intenzivan rad na uspostavi poslovnih i sportskih odnosa s ključnim dionicima struktura Grada Zagreba. Posebno smo analizirali stručni rad trenera koji se sufinanciraju kroz Program javnih potreba u sportu Grada Zagreba. Aktualni model, koji trenere prikazuje kao zaposlenike Sportskog saveza Grada Zagreba, pokazuje se nedovoljno učinkovitim.

Nedavno ste objavili da je osigurano više od milijun eura dodatnih sredstava za SSGZ, na što je utrošen taj novac?

- Najveći dio povećanja sredstava odnosi se na stipendije za sportaše, stipendije za sportaše u parasportu i sportu gluhih, te stručni rad trenera. Unatoč povećanju sredstava za programe sporta u Gradu Zagrebu, važno je naglasiti da ta sredstva nisu dostatna za pokrivanje svih potreba i programa sportske zajednice, posebno s obzirom na broj gradskih sportskih saveza i sportskih klubova. Sport ima značajan utjecaj na zajednicu, promičući zdrav život, timsku suradnju, te različite oblike tjelesne aktivnosti, posebno među mladima. Stoga, povećanje financijske podrške sportu nije samo investicija u sportske programe, već i u opću dobrobit i kvalitetu života zajednice.

Također, objavljeno je da je SSGZ odradio I prvi samostalni projekt, kako je moguće da prije nije bilo samostalnih projekata?

- Iako nije bilo uobičajeno da Sportski savez Grada Zagreba piše vlastite projekte, odlučili smo se na taj izazov. Zajedno s kolegama i kolegicama iz Stručne službe, nakon što smo uočili natječaj Ministarstva turizma i sporta, brzo smo smislili ideju i krenuli u realizaciju. Radili smo neumorno, kontaktirali sportske saveze i klubove, potičući ih da se uključe u naš projekt. Kada smo konačno dobili odobrenje za projekt, primijetili smo nagli porast zainteresiranosti i podrške među sportskim savezima i klubovima. U vrlo kratkom vremenskom roku napisali smo dva projekta. U prvi je bilo uključeno 35 gradskih sportskih saveza i klubova, a odobreno nam je financiranje u iznosu od 280.972,39 eura. Također, odobren nam je i drugi projekt za 2024. godinu, u koji je uključeno 38 gradskih sportskih saveza i klubova, s odobrenim financiranjem u iznosu od 359.731,77 eura.

Što ste ili ćete mijenjati u ustroju samog saveza? Koje su smjernice vašeg rada i politike?

- Smjernice mog rada i politike usmjerene su prema stvaranju transparentnijeg, učinkovitijeg i inkluzivnijeg sportskog okvira. Cilj je stvoriti održive modele koji će omogućiti kontinuirano razvijanje sportske zajednice. Aktivno tražimo nove izvore financiranja, uključujući i prijavu na različite natječaje kako bismo povećali sredstva za sportske programe.

Prošlo je gotovo pola mandata gradonačelnika Tomaševića, kako ocjenjujete stanje u sportu grada Zagreba? Kakav je odnos vlasti prema njemu?

- Ne želim se baviti političkim temama jer nisam članica političke stranke. Moj fokus tijekom mandata bit će isključivo usmjeren na razvoj sporta i ostavljanje pozitivnih tragova u radu Sportskog saveza Grada Zagreba. Suradnja Sportskog saveza Grada Zagreba s Gradonačelnikom i svim čelnim ljudima koji upravljaju sportskim sustavom ovoga Grada, uspostavljena je u proteklih šest mjeseci pa možemo reći da zajedno radimo na unapređenju sustava sporta u našem Gradu. Mišljenja smo da se prioritetno moraju povećati financijska izdvajanja za sport, jer sport to zaslužuje.

Znamo da Gradu nedostaju sportski tereni, prije nekoliko dana objavljeno je da konačno kreće izgradnja plivačkog sportskog kompleksa u Španskom?

- Intenzivno se radi na razvoju i poboljšanju sportske infrastrukture u Gradu Zagrebu za što su osigurana znatna financijska sredstva na razini Grada Zagreba.

Koji su projekti te konkretne mjere u planu Vašeg rada za 2024?

- Sve što činim i što ću činiti usmjereno je na poboljšanje uvjeta za sportaše, trenere i sustav sporta u cjelini. U proteklih šest mjeseci svog mandata pokazala sam da se požrtvovnošću, upornošću i predanim radom može postići značajno. Povećanje iznosa stipendija za sportaše na najvišu razinu u Republici Hrvatskoj, nagrađivanje trenera u maksimalnoj neoporezivoj vrijednosti za njihove rezultate rada, uspješno kandidiranje i realizacija dobivenih dodatnih sredstva iz drugih javnih izvora u iznosu od otprilike 640 tisuća eura u vrlo kratkom periodu mandata, samo su neki od postignuća koja su ostvarena u tišini.

Zašto ste se prijavili za mjesto glavne tajnice i kako je biti žena na čelu najvećeg sportskog saveza u državi?

- Odlučila sam se prijaviti za mjesto glavne tajnice Sportskog saveza Grada Zagreba jer sam osjetila snažan poziv da doprinesem razvoju sporta u svojoj zajednici nakon što sam u razdoblju od manje od dvije godine dva puta imenovana vršiteljicom dužnosti glavnog tajnika Sportskog saveza Grada Zagreba. Moj entuzijazam prema sportu, prethodno iskustvo u sportskom i pravnom sektoru, na mjestu pomoćnice glavnog tajnika za pravne poslove, te želja za unapređenjem uvjeta za sportaše i sportske klubove u Gradu Zagrebu bili su glavni motivi za moju kandidaturu. Biti žena na čelu najvećeg sportskog saveza u državi predstavlja izazov, ali istovremeno pruža priliku za postizanje pozitivnih promjena.

Linker
08. svibanj 2024 14:42