Milan Bandić ispred Arene Zagreb 2014. godine
 NEJA MARKICEVIC/CROPIX
ODLAZAK MILANA BANDIĆA

ZG sport više neće biti isti: Preminuli gradonačelnik je imao jako dobrih poteza, ali i velikih pogrešaka

Kada je Bandić 2014. završio u zatvoru, tri mjeseca nije izdvojena niti jedna kuna za sport u gradu!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. ožujak 2021. 08:08

Dva desetljeća, s tek jednim kratkotrajnim prekidom, Milan Bandić je vodio glavni hrvatski grad. Najdugovječniji na popisu “prvih među jednakima” u gradu podno Medvednice, od 1851. i od prvog gradonačelnika Janka Kamaufa. U 20 godina, velik dio nas će napraviti genijalnosti i gluposti, povući odlične poteze, ali i povrijediti neke. Prije nego o ikome ikada sudimo, dobro je zagledati se, barem na sekundu, u vlastiti lik u zrcalu. Nismo idealni. Nitko od nas. Uostalom, samo je jedan čovjek u povijesti bio bez grijeha, ali su ljudi čak i takvog raspeli.

Milan Bandić je nedvojbeno bio kontroverzna osoba. Političar s čak 6 uzastopnih mandata na čelu grada, toliko je puta pobijedio na izborima koji su nota bene bili demokratski. No, i političar koji je dvaput bio uhićivan, pod istragom USKOK-a i s nekoliko desetina, ako ne i stotina prijava.

Kada je sport u pitanju, Bandić je u sportu učinio silno velike, dobre poteze, baš kao što je neke i propustio ili je pak u nekima posve krivo “odigrao”. Novčani iznos javnih potreba sporta grada Zagreba su na razini 130 milijuna kuna, a to je donedavno bilo više od onog što je izdvajala država. Za usporedbu, sportski proračun Splita, drugog grada u državi je 40 milijuna.

No, Zagreb izdvaja i zasebno 30 milijuna kuna za klubove od posebnog interesa (Dinamo, Cibona, PPD Zagreb, HAVK Mladost, HAOK Mladost, ŽRK Lokomotiva). Bez gradskog novca neki od ovih klubova danas ne bi postojali, ali ni mnoga, praktički sva natjecanja (Snježna kraljica, Zagrebački maraton, Hanžekovićev memorijal...). Malo bi koji sport uopće egzistirao.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Korjenita promjena

- U zadnjih 10 godina samo je za stolni tenis u Zagrebu Bandić dao 2.5 milijuna kuna. Zagreb Opena definitivno ne bi bilo. Prije neki dan doslovno je njegovom odlukom riješeno pitanje klimatizacije u stolnoteniskoj dvorani u Medarskoj ulici. Neću govoriti o drugomu, ali što se stolnog tenisa tiče, uvijek nam je bio od presudne pomoći - riječi su Renata Čengića, direktora Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Gimnastičari su dobili dom u dvorani Lučko, a grad je platio uređenje dvorane u tu svrhu. Atletski stadion Svetice je njegovo djelo. Dakako, njegovo su “djelo” i ruševina od Maksimira, i neodgovarajući pristup nekim projektima kao što su atletski centar Svetice, Zagrebov stadion u Kranjčevićevoj i još štošta. Za dosta je toga kriv, ali mu se ne mogu oduzeti i zasluge. Ona primarna je da se sport u Zagrebu za njegovog mandata nije srozao na najnižu razinu, da nije potonuo, te je baš ZG sport lokomotiva sportskih uspjeha cijele Hrvatske. Neosporna činjenica.

Jedan podatak. Kada je Bandić 2014. završio u zatvoru, puna 3 mjeseca nije izdvojena niti jedna kuna za niti jedan sport u gradu. Provjereno, niti jedna kuna! On je bio taj koji je, sad možemo razgovarati o transparentnosti, išao sportu i sportašima silno na ruku, otvarao vrata. I lisnicu. Odsad se to vrlo vjerojatno iz korijena mijenja. Na bolje ili gore, pokazat će vrijeme.

Zašto nikad nije krenuo u gradnju stadiona? Tu je tajnu sa sobom odnio u grob...

Dugogodišnji gradonačelnik metropole nikad nije uspio u onome o čemu je često pričao, nikad nije otvorio novi maksimirski stadion. Nasuprot ulaza u park Maksimir, još uvijek stoji jedan od najružnijih stadiona na svijetu.

Predstavljao je čak i projektna rješenja, a sad već davne 2004. godine kazao je da mu svi mogu pljunuti u lice ako stadion neće biti završen do 2006. godine. Gdje je zapelo, zašto Bandić nikada nije startao u gradnju maksimirskog stadiona? Tu je tajnu sa sobom ponio u grob.

Jer Bandić je funkcionirao na način da se sve moglo riješiti ako je za to postojala njegova volja. Mnoge stvari su se u metropoli rješavale preko noći, ali neke se nisu niti pokretale, iako je za njima bilo potrebe. Jer, da je Bandić izdao naredbu za izgradnju stadiona, on bi danas vjerojatno već bio završen, pronašao bi se novac. I vjerojatno bi taj stadion bio Bandićev svojevrsni spomenik, budući da bi bio izgrađen u vrijeme njegove vladavine.

Je li Bandić došao u sukob s čelnim ljudima Dinama, kluba kojem je bio počasni predsjednik, je li možda držao da će mu gradnja maksimirskog stadiona štetiti političkoj karijeri? O tome se može samo špekulirati, nikad nećemo saznati. (Davorin Olivari)

Direktor Cibone: Kad je prijetio crni scenarij, on bi uvijek pomogao

Cibona je jedan od onih klubova koji je i te kako bila povezana s pokojnim gradonačelnikom i aktualnom politikom u Gradu.

- Kad je god klub stigao u izazovne situacije koje su vodile prema nekom crnom scenariju, Milan Bandić je uskakao i pomogao. Recimo da oko 60 posto našeg proračuna dolazi iz Grada. Rekao bih i to da sport u Hrvatskoj itekako ovisi o lokalnoj samoupravi. S druge strane, uvjeren sam da tko god dođe na mjesto gradonačelnika Zagreba, da će zadržati ova financijska izdvajanja prema klubu koja sada postoje, jer je to minimum da se možemo natjecati u regionalnim okvirima, čak i tu ne biti konkurentni s najboljima, a daleko od toga da možemo s tim sredstvima biti konkurentni u Europi. Ako bi se smanjivao priljev novca, ne samo kod nas, nego i prema ostalim klubovima, mislim da u veliko pitanje dolazi kompletni hrvatski sport - zaključio je Domagoj Čavlović, Cibonin direktor. (Tvrtko Puljić)

I zbog Bandića je Hanžekovićev memorijal jedan od najcjenjenijih mitinga na svijetu

Milan Bandić je bio počasni predsjednik Organizacijskog odbora Hanžekovićevog memorijala. Ovaj miting je prepoznao još 2000. kao sportsku priredbu od iznimne važnosti za Grad Zagreb i njegovu promociju. Današnji status jednog od najboljih i najcjenjenijih atletskih mitinga na svijetu, uvelike duguje upravo gradonačelniku Bandiću i njegovom odnosu prema sportskoj vrijednosti i tradiciju najstarije sportske priredbe u Hrvatskoj.

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Hanžekovićev memorijal je posljednjih godina izrastao u miting na koji svake godine dolaze najveće svjetske atletske zvijezde i koji se izravno prenosi u više od 100 zemalja na pet kontinenata.

Natjecanje u bacanju kugle, koje se pod nazivom Memorijal Ivana Ivančića održava dan prije mitinga pokraj gradskih fontana, postalo je sportski spektakl koji je među najboljim svjetskim bacačima stekao kultni status i s kojeg u svijet svake godine odlaze atraktivne slike Zagreba.

- Izražavam iskrenu sućut obitelji, prijateljima i suradnicima gradonačelnika Milana Bandića. Gradonačelnik Bandić u sportu je ostavio neizbrisiv trag i njegovim preranim odlaskom zagrebački i hrvatski sport gube iskrenog prijatelja - rekla je direktorica Hanžekovićevog memorijala Ivana Brkljačić. (Dražen Pinević)

Direktor PPD Zagreba: Daj Bože da i nakon njegovog odlaska ostane ovako

Iako su rukometaši PPD Zagreb bili u Šapcu na utakmici SEHA lige, iz kluba nije izostala reakcija povodom smrti gradonačelnika Milana Bandića.

- Činjenica je da je brinuo o zagrebačkom sportu i ne postoji nijedan klub koji će to osporiti. Naravno sve u okvirima mogućnosti i daj Bože da i nakon njegovog odlaska ostane tako. Što se tiče financiranja našeg kluba, on ide iz dva izvora, Sportskog saveza Zagreba i financiranja vrhunskog sporta. Iz toga je išlo između 30 i 40 posto proračuna kluba. Vjerujem da će tako i ostati - riječi su direktora PPD Zagreba Vedrana Šupukovića.

U mandatima Milana Bandića, Zagreb je bio domaćin po dva EP-a i SP-a u rukometu. Godine 2003. Zagreb je ugostio SP žena čija se završnica igrala u Domu sportova, a 2009. prvi put je Zagreb je postao domaćin SP rukometaša s kojim je otvorena Arena. Godine 2016. Zagreb je bio suorganizator Eura rukometašica s Budimpeštom, a 2018. po drugi put i EP rukometaša. Treba dodati da je uz podršku grada, Zagreb dobio uz Dansku i Norvešku suorganizaciju i SP rukometaša 2025.

Uz seniorska natjecanja bilo je tu i mnogo drugih za mlade uzraste, bili su tu i sjajni dočeci u organizaciji Grada. Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a povodom smrti zagrebačkog gradonačelnika je istaknuo:

- Bio je vrhunski suradnik za sport, rukomet je u njemu uvijek imao dobrog sugovornika. Pokazivao je veliko razumijevanje za probleme sporta i klubova, ne samo reprezentacije, nego i klubova što se odražavalo na rezultate koji su bili vrhunski.

Jedina stvar koju rukomet u Bandićevom mandatu nije dobio je rukometni dom, makar je realizacija istog u nekoliko navrata bila jako blizu. (Dražen Pinević)

Jako se angažirao i u vaterpolskom klubu Mladost

Vaterpolski klub Mladost teško da bi danas postojao ili bi egzistirao na razini ispodprosječnog sastava bez uloge Grada i gradonačelnika Bandića osobno. Bez pretjerivanja. Nakon što je klub otišao u predstečajni postupak, Bandić se intenzivnije posvetio spašavanju Mladosti.

- Bandić je uostalom bio i naš počasni predsjednik, a Grad Zagreb sa značajnim sredstvima sudjeluje u financiranju kluba. Konačno, zadnjih 5-6 godina najmanje se provodi javni natječaj za raspodjelu 30 milijuna kuna klubovima od osobitog značenja. To je ozbiljan novac - veli Milorad Damjanić, direktor vaterpolista Mladosti. (Dean Bauer)

Linker
20. travanj 2024 01:15