Patrick Mahomes
 INSTAGRAM
VRIJEDI SVAKOG DOLARA

Zlatne ruke već ima, a sad je za njih najveću plaću u povijesti sporta! Ovako nešto se još nije dogodilo

Pričati da Mahomes “ne vrijedi toliki novac jer nijedan sportaš ne može...” je deplasirano.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 09. srpanj 2020. 10:42

Tri godine su prošle otkad je Kansas City “osvojio jackpot” jer je devet klubova propustilo po brojnim analitičarima najboljeg igrača NFL drafta 2017. I tako su Chiefsi desetim pickom uzeli Patricka Mahomesa, danas uvjerljivo najboljeg NFL quarterbacka, koji je od ponedjeljka vlasnik najvećeg ugovora u povijesti profesionalnog sporta.

Ukupno 503 milijuna dolara za 12 godina! Točnije, maksimalnih 503 milijuna ako se aktiviraju svi bonusi, odnosno 477 milijuna bez istih. Sve to, naravno, nije u potpunosti zajamčeno jer se zna da NFL ugovori podliježu nekim drugim pravilima nego je to slučaj u baseballu i košarci, gdje klubovi zbog nepostojanja (MLB), odnosno “mekog” (NBA) Salary Capa ugovore potpisuju bez mogućnosti raskida.


image
TIMOTHY A. CLARY

Omiljena figura Chiefsa

Međutim, u Kansas Cityju vjeruju, čak se i nadaju da će Mahomesu do 2031. isplatiti kompletan iznos jer bi to značilo da su aktualni prvaci u stalnoj borbi za najveće stvari, a aktualni MVP Super Bowla i MVP sezone 2018. više od desetljeća na MVP razini...


- Otkad se priključio Chiefsima, Patrick se razvio u jednog od najproduktivnijih sportaša uopće - poručio je klupski predsjednik Clark Hunt.


- Dinamična igra i zarazna osobnost učinile su ga jednom od najprepoznatljivijih i najomiljenijih figura ikad u dresu Chiefsa. Izvanredan je vođa i važan faktor zajednice Kansas Cityja te sam oduševljen što će biti član Chiefsa još puno godina.


“Bombonima”, kojima je počastio svijet u svom priopćenju, Clark zapravo nije otkrio ništa novo jer se već dvije godine svi u NFL svijetu natječu u komplimentima Mahomesu, koji nikad nije volio da ga zovu Pat s obzirom da mu je pod tim imenom poznat bio otac, dok je on htio izgraditi svoje. I izgradio ga prije 25. godine jer Patricka Mahomesa se više ne zove “Patovim sinom”, već se Pat Mahomes sad zna kao “Patrickov otac”.

image
ROB CARR


- Nevjerojatan je spoj rijetkih sposobnosti i izvanredne osobnosti - smatra Brett Veach, generalni manager Chiefsa.


- Naša je obaveza nastaviti ga okruživati s dovoljno talenta, dok nam ovaj ugovor donosi fleksibilnost u tom smjeru. On je očito ključan faktor našeg uspjeha i silno smo uzbuđeni što će jako dugo biti quarterback Kansas Cityja.


S obzirom da govorimo od quaterbacku koji u posljednje dvije godine - računajući doigravanje - ima najviše touchdown dodavanja (89), najviše yardi (10.602), najviše pobjeda (27), najbolju QB rating (79) i najbolji prosjek po dodavanju (8,5 yardi) te je ujedno postao prvi s MVP nagradama u sezoni i Super Bowlu prije 25. rođendana, Mahomes po svim procjenama može biti samo još bolji. Ma koliko to nevjerojatno zvučalo za igrača koji je u prvoj sezoni kao starter prebacio 5000 yardi dodavanjem i bacio za 50 touchdowna.

Svijetla budućnost

- Prirodni je vođa koji nikad ne staje, bilo na terenu, u teretani ili prilikom analize protivnika. Uvijek i svugdje želi biti najbolji. Veliki je natjecatelj s čijom se energijom hrane svi suigrači, čini nas boljima kao klubom i blagoslovljeni smo što će biti naš quaterback u godinama koje dolaze.


Tako je Mahomesov ugovor prokomentirao Andy Reid, koji je tek ove godine u 21. sezoni kao prvi trener došao do prvog naslova. I jako dobro zna tko je najzaslužniji zašto je konačno zaokružio veliku trenersku karijeru.


Zato pričati na način da Patrick Mahomes “ne vrijedi toliki novac jer nijedan sportaš ne može vrijediti toliko” je deplasirano. Pogotovo kad se izračuna da ovaj ugovor podrazumijeva prosječnu godišnju plaću od 41,9 milijuna dolara. U NBA ligi je, primjerice, godišnji prosjek ugovora Damiana Lillarda - 49 milijuna, dok je quarterback Seahawksa Russell Wilson u prošloj sezoni dobio - 53 milijuna dolara.


Patrick Mahomes, dakle, nesumnjivo vrijedi ovog novca i sumnjamo da će kansas City požaliti zbog ovog poteza. Uostalom, prije no što su Mahomesa učinili starterom, Chiefsi su imali jednu playoff pobjedu u 23 godine, dok su u posljednje dvije ostvarili - četiri. I osvojili prvi naslov nakon 1969. A pritom im budućnost nikad nije izgledala svjetlije...

Linker
20. travanj 2024 08:50