Deshaun Watson

 NICK CAMMETT Afp
VELIKI SKANDAL

Zvijezda američkog sporta i seksualni manijak u jednom: Angažirao je više od 60 maserki....

Jednog od najskupljih igrača NFL lige čeka duža suspenzija, suočen je s ogromnim brojem optužbi
Piše: IVAN ALAUPOVIĆObjavljeno: 24. lipanj 2022. 19:34

NFL (National Football League) ne može bez skandala. Nakon što su se stišale optužbe o rasizmu i diskriminaciji prilikom zapošljavanja trenera, a većina je zaboravila na godinama nezaposlenog quarterbacka Colina Kaepernicka i neformalni dogovor vlasnika klubova o tome da ga nitko neće potpisati, u javnost izlazi sve više detalja vezanih uz optužbe na račun Deshauna Watsona, da je u vremenu dok je bio član Houstona napastovao veći broj žena, ali i o ulozi i ponašanju klubova.

Iako se 26-godišnji quarterback nagodio u 20 od 24 privatne tužbe maserki da ih je uznemiravao, napadao ili dirao tijekom zakazanih termina, još uvijek može biti suspendiran ako NFL utvrdi da je prekršio politiku ponašanja jer nagodbe nemaju utjecaja na disciplinski proces. Prošle sezone Watson nije odigrao niti jednu utakmicu za Houston iako službeno nije bio suspendiran niti kažnjen.

Ugovor od 230 mil. dolara

Prve 22 tužbe podnesene su u ožujku i travnju 2021. godine, a posljednje dvije nakon što su u HBO-ovoj emisiji "Real Sports with Bryant Gumbel" prošlog mjeseca emitirani razgovori s dvije žene koje su detaljno opisale svoje susrete s Watsonom. Jedna od njih, Ashley Solis, otkrila je svoj identitet i komentirala kako se osjeća ugroženo nakon termina s Watsonom.

image

Deshaun Watson

NICK CAMMETT Afp

Dok su se protiv njega vodili postupci za seksualno uznemiravanje, Deshaun Watson promijenio je sredinu. U ožujku ove godine njegov tadašnji klub Houston Texas zamijenio ga je s Cleveland Brownsima za izbor prvog kruga drafta 2022., izbor prvog i trećeg kruga 2023. te izbor prvog i četvrtog kruga 2024. godine.

Da stvar bude potpuno apsurdna, Watsonu je u sklopu razmjene zajamčen petogodišnji 230 milijuna dolara vrijedan ugovor s Brownsima, što ga čini trećim najvećim ugovorom u povijesti NFL-a. Ispred njega je na drugom mjestu vođa navale Buffalo Billsa Josh Allen, čiji je ugovor vrijedan 259 milijuna dolara te vođa navale Kansas City Chiefsa Patrick Mahomes s rekordnim ugovorom od 450 milijuna dolara.

- Nikada nikoga nisam napao - rekao je Watson 14. lipnja u svom prvom javnom istupu otkako su ga Brownsi potpisali u ožujku.

- Nikad nikoga nisam maltretirao niti omalovažavao. Nikada nikoga ni na što nisam prisiljavao - zaključio je.

Pred kraj uvodne tiskovne konferencije u ožujku ove godine za novog quarterbacka svoje momčadi, glavni menadžer Cleveland Brownsa, Andrew Berry, sjedio je kraj mikrofona prekriženih ruku i javno podržao Deshauna Watsona.

- Vrlo smo sigurni u ono što nam je gospodin Deshaun rekao i imamo potpuno povjerenje u njega.

Vlasnici Cleveland Brownsa, Dee i Jimmy Haslam, znali su da će se klub suočiti s teškim kritikama zbog tog poteza, ali bili su zadovoljni odlukom nakon što su proveli vlastitu istragu i privatno se sastali s Watsonom.

- Vrijeme je - kažu Watsonovi predstavnici - da svi krenu dalje.

image

Deshaun Watson

NICK CAMMETT Afp

"Dodirivao me penisom..."

Deshaun Watson je javno priznao da je angažirao oko 40 različitih maserki tijekom svojih pet sezona u Houstonu, ali je New York Times došao do izvještaja prema kojem je ovaj quarterback rezervirao termine s najmanje 66 različitih žena u samo 17 mjeseci, od jeseni 2019. do proljeća 2021. godine. Neke djelatnice nisu opisivale što se događalo u njihovim terminima, a druge su pak detaljno opisale svoje interakcije s njim. Nisu sve žene imale problema s Watsonom, no mnoge su opisivale zabrinjavajuće ponašanje.

Najteža javno objavljena optužba je da je tužiteljicu "zgrabio za stražnjicu i vaginu, dodirivao ju penisom i pokušavao prisiliti na oralni seks". Među tih 66 različitih žena su:

- njih 24 koje su ga tužile, uključujući dvije koje su podnijele tužbe prošlog tjedna,

- žena koja ga je tužila, ali je potom povukla tužbu zbog "zabrinutosti za privatnost i sigurnost",

- dvije žene koje su podnijele kaznenu prijavu protiv Watsona, ali ga nisu tužile,

- najmanje 15 terapeutkinja koje su dale izjave podrške Watsonu na zahtjev njegovih odvjetnika i pružale mu uslugu masaže tijekom tog razdoblja,

- četiri terapeutkinje iz Genuine Toucha, grupe za masažu koja je sklopila ugovor s Houston Texasom, za koji je Watson nastupao prije Brownsa,

- pet žena koje su identificirali odvjetnici tužitelja tijekom istrage za njihove građanske tužbe,

- još 15 drugih žena kod kojih je Watson imao zakazanu masažu.

O slučaju Watson oglasio se putem svojeg Twitter profila Orenthal James Simpson, poznatiji kao O.J. Simpson. Umirovljeni igrač američkog nogometa smatra se jednim od najvećih igrača u tom sportu, a osim po sportskim rezultatima ostat će poznat zbog toga što je optužen za ubojstvo svoje bivše supruge i njenog tadašnjeg dečka.

- Mislim da su neke djevojke prenaglo skočile s manjkom dokaza, što je i dovelo do toga da je oslobođen od čak 20 optužbi. Ne znam kakve dokaze imaju preostale četiri tužiteljice, možda imaju čak i jače dokaze od njega, ali s obzirom na to da ih sve zastupa isti odvjetnik (Tony Buzbee), ne bi me iznenadilo da se broj tužiteljica opet poveća - komentirao je O. J. Simpson u videu.

Usprkos nagodbi, NFL-ova disciplinska komisija provodi istragu o Watsonovu ponašanju i očekuje se da će odluku donijeti prije otvorenja trening-kampa Brownsa 27. srpnja. Njihovi istražitelji intervjuirali su Watsona u Houstonu prošlog mjeseca. Također, razgovarali su i s 11 Watsonovih tužiteljica, a svoje će nalaze prezentirati disciplinskoj službenici Sue L. Robinson, bivšoj saveznoj sutkinji koja će odlučivati o njegovoj kazni.

No, postoji li presedan za potencijalnu suspenziju Watsona? Rijetko kad se igrač njegova stasa, na njegovoj poziciji suočio s tako velikim brojem optužbi, a opet bio oslobođen kaznenih prijava. NFL-ovoj povijesti discipline igrača također nedostaje jasan obrazac, pogotovo jer su novi standardi uvedeni tek 2014. godine zbog skandala u čijem se središtu našao jedan od najboljih bekova u NFL-u, Ray Rice.

U javnost je isplivao video na kojem se vidi kako Ray nemilosrdno tuče svoju suprugu Janay Palmer. Povjerenik lige Roger Goodell svjedočio je dijelu snimke na kojoj nije prikazano nasilje pa je beku Baltimore Ravensa izrekao suspenziju na dvije utakmice. Američka se javnost pobunila i počela kritizirati NFL zbog tolerancije nasilja, stoga je Goodell usvojio novu politiku kažnjavanja koja predviđa doživotan izgon iz američke nogometne lige.

image

Deshaun Watson

NICK CAMMETT Afp

Podrška O. J. Simpsona

Svaki put kada liga postane svjesna ponašanja koje se protivi njenoj politici, poduzet će se istraga koju provodi specijalni savjetnik NFL-a za istrage i ponašanje.

Ovisno o prirodi povrede i dosjeu osobe, izrečena disciplina može biti novčana kazna ili suspenzija. Prekršaji koji uključuju fizički napad, obiteljsko nasilje ili seksualni napad rezultirat će početnom kaznom od šest utakmica bez plaće, a broj utakmica se može povećati ako je prisutno više otežavajućih čimbenika, kao što su uporaba oružja ili zločin protiv djeteta. Drugi prekršaj rezultirat će izbacivanjem iz NFL-a.

Prethodni incidenti navodnog seksualnog napada ili nedoličnog ponašanja čiji su glavni akteri bili baš quarterbackovi doveli su do relativno blagih suspenzija. Protiv vođe navale momčadi Pittsburgh Steelersa, Bena Roethlisbergera, 2010. godine podnesena je optužba zbog seksualnog zlostavljanja. Liga mu je izrekla suspenziju u šest utakmica, da bi ju naknadno smanjila na četiri. Osam godina kasnije zbog istog se razloga suspendiralo još jednog quarterbacka, Jameisa Winstona iz Tampa Bay Buccaneersa. On je prošao s nešto blažom kaznom od samo tri utakmice suspenzije.

Još je jedan slučaj iz 2018. godine uzdrmao temelje NFL-a i dokazao da je politika kažnjavanja i dalje preblaga. Kareem Hunt iz Kansas City Chiefsa, tada jedan od najperspektivnijih running backova u američkom nogometu, snimljen je kako gura ženu na tlo i udara je nogama. NFL ga je suspendirao na osam utakmica iako žena nad kojom je Hunt bio nasilan nije podnijela tužbu. Znate li tko ga je nakon suspenzije potpisao? Watsonovi Cleveland Brownsi.

Ipak, s obzirom na to da je Watsonov slučaj i dalje aktivan te pod povećalom povjerenstva, bilo bi razumno da NFL traži barem jednogodišnju zabranu igranja, pretpostavljajući da će biti suspendiran veći dio sezone 2022., što je ujedno njegova prva u Clevelandu.

Deshaun Watson nije dao nikakve naznake na ovaj ili onaj način o potencijalnoj žalbi na suspenziju, ali njegov ugovor s Brownsima posebno je strukturiran kako bi se izbjegli veliki financijski gubici zbog suspenzije 2022. godine.

Ako bi Brownsi pokušali razmijeniti Watsona, posao bi bilo teško dogovoriti jer bi mnoge momčadi oklijevale uzeti njegovu plaću, a većina klubova je već osigurana na njegovoj poziciji.

Linker
19. travanj 2024 17:58