Getty Images
SPEKTAKL PRED VRATIMA

OSTAO JE JOŠ SAMO JEDAN DAN DO POČETKA OI U PJONČANGU Pogled u prošlost: Rusija u Sočiju najuspješnija, Ivica donio Hrvatskoj jedinu medalju

Piše: HinaObjavljeno: 08. veljača 2018. 12:22

Do početka XXIII. Zimskih igara, koje će se od 9. do 25. veljače održati u južnokorejskom Pjongčangu, preostao je još jedan dan.

Pretpostavlja se kako su Rusi za organizaciju ZOI u Sočiju potrošili oko 50 milijardi američkih dolara ili četiri puta više od planiranog i time je Soči oborio rekord ljetnih OI u Pekingu 2008. koje su koštale 44 milijarde dolara. Primjerice, posljednje ZOI prije četiri godine u Vancouveru koštale su 'samo' osam milijardi dolara.

U Sočiju se natjecalo 2873 sportaša iz 88 zemalja, a ukupno je podijeljeno 98 kompleta medalja. Odličja su osvajali sportaši iz 26 zemalja među kojima je zahvaljujući srebru Ivice Kostelića u super-kombinaciji i Hrvatska, a najuspješnija nacija je bila domaćin Rusija sa 13 zlatnih, 11 srebrnih i 9 brončanih medalja.

Norvežanin Ole Einar Bjoerndalen s dvije je zlatne medalje u Sočiju postao najuspješniji sportaš u povijesti ZOI s ukupno 13 medalja, od toga osam zlatnih, četiri srebrne i jednom brončanom čime je pretekao svog sunarodnjaka Bjoerna Daehliea, koji je do ovih igara bio najuspješniji sa osam zlata i četiri bronce.

Biathlon - IBU World Championships - Men's Training - Hochfilzen, Austria - 14/2/17 -  Ole Einar Bjoerndalen of Norway at the shooting range. REUTERS/Leonhard Foeger
REUTERS/Leonhard Foeger / REUTERS

Norvežanka Marit Bjoergen u Sočiju je stigla do tri zlata čime je postala najuspješnija sportašica u povijesti ZOI, ona sada ima šest zlata, jedno srebro i tri bronce.

Uz Bjoergen, tri zlata u Sočiju osvojila je i bjeloruska biatlona Darja Domračeva, te brzi klizač Viktor An koji nastupa za Rusiju. S obzirom da je uz tri zlata osvojio i jednu broncu, An je najuspješniji sudionik Igara u Sočiju. Najviše medalja, njih pet, osvojila je brza klizačica iz Nizozemske Ireen Wust, koja kući nosi dva zlata i tri srebra.

Iako su islamistički militanti uoči Igara prijetili bombaškim napadima na sudionike Igara, rusko osiguranje, u kojem je bilo više od 50,000 osoba, uspješno se brinulo za sigurnost svih koji su došli u Soči, te su Igre prošle bez ijednog incidenta.

Linker
02. svibanj 2024 05:43