Nicolo Zangirolami/ Voice2Media / Voice2Media
STRELJAŠTVO

OSVAJAČ ZLATA I SREBRA NA SVJETSKOM KUPU U BRAZILU 'Rio je bio dug koji sam želio vratiti'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 01. rujan 2019. 12:45

U velikoj formi je naš najbolji strijelac Petar Gorša. I nakon što je osigurao olimpijske kvote u trostavu i zračnom puškom lani, nastavlja u velikom stilu. Na streljani na kojoj je prije tri godine na OI bio deveti u trostavu i sedmi zračnom puškom, ostvario je prvo i drugo mjesto. U trostavu prvi nakon što je prije tri godine bio deveti, prvi do finalista, a to je tim zanimljivije, jer mu je tada osmi iz kvalifikacija Talijan Campriani pobjegao malo, a upravo je on osvojio olimpijsko zlato. U zračnoj puški u kojoj je prije tri godine bio sedmi, sada je drugi i to su veliki i obećavajući rezultati u predolimpijskoj godini. Vrijednost je tim veća jer Gorša gađa u obje discipline, a to je ipak paralelno jako teško raditi.

Sazrio kao strijelac

- Istina, meni je trebalo tri godine kontinuiranog treninga da dođem do toga. To su potpuno dvije različite stvari baš po svemu, nije ih jednostavno kombinirati i tu doista treba puno strpljenja. Ali, zadovoljan sam kako to ide naprijed, osjećam se sigurnijim, boljim i jednom riječju, mogu reći da sam kao strijelac sazrio.

Rio je bio…

- Moj dug za 2016. kada nisam bio daleko, ali nisam uspio ostvariti postolje. To sam si zacrtao, makar me i supruga uvjeravala da to nije presudno, jer me može umoriti prije Europskog prvenstva u Bologni koje starta uskoro u rujnu. No, ja sam odlučio tako, moram priznati da me silno sve to iscrpilo, ali se nadam da neće ostaviti traga.

Put u Rio bio je zabavan…

- Prvo dugo čekanje na let iz Frankfurta, zbog kojeg smo i čak prespavali u Njemačkoj. Onda u Riju osam sati čekanja na aerodromu zbog kontrole oružja. To je neuobičajeno, organizacijski loše odrađeno, tako da sam do hotela došao iza ponoći, pa otkazao trening za trostav.

No, nije nedostajalo.

- Odradio sam dobar mentalni trening, bio sam odlično spreman nakon nekoliko treninga u Solinu sa svojim trenerom Vitezom. Tu ću dodati da sam uoči odlaska bio i u Velikom Trgovišću gdje sam sa samostrijelcem Oborovečkim trenirao, a kako je on krojač, tako smo i modificirali moje streljačko odijelo, hlače i kaput i to je puno pomoglo u cijeloj priči. Bio sam siguran da ću eliminacije proći, u kvalifikacijama sam sjajno gađao stojeći stav pogodio 10 centara u posljednjim hicima i izborio finale. U finalu je Indijac bio odličan, nisam to očekivao, jer nema konstantu i bio sam strpljiv, uvjeren da će on posustati. Nisam forsirao, čekao sam i dočekao njegovu osmicu u zadnjem hicu i samo sam potvrdio pobjedu. Za zračnu dan kasnije nije bilo treninga, no opet sam si složio stvari i ispalo je super. Baš sam zadovoljan i mrtav umoran, pa ću sada do povratka doma 4. rujna ovdje malo odmoriti.

A onda…

Nema pritiska

- Vir, doma, možda dva treninga i EP u Bologni. Nadam se da ovo neće ostaviti traga. Sve ide svojim tijekom, zadovoljan sam, osjećam da to može i bolje. Streljaštvo je nezahvalno za prognoze, ali razina na kojoj radim je odlična i uvjeren sam da će se vratiti, što uostalom pokazuju i postolja sa SP lani, pa sa SK ove godine u Münchenu.

Nastavi li s tom formom, u Tokiju može biti svašta, a to saznanje veseli.

- Nemam pritisak, koncentriran sam na svoj posao, jedino mi je važno da to obavim kako treba.

I uvijek će reći mentalna priprema, jer možeš biti top, ali ako nemaš čistu glavu…

Linker
19. travanj 2024 22:24