Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
WADA PRESUDILA

OSVAJAČ ZLATNE MEDALJE ZA HRVATSKU NA OLIMPIJSKIM IGRAMA SUSPENDIRAN ZBOG DOPINGA 'Poduzeo sam sve kako bi dokazao da nisam kriv...'

Piše: HinaObjavljeno: 22. siječanj 2019. 11:02

Najbolji hrvatski skijaški paraolimpijac Dino Sokolović je zbog uzimanja nedozvoljenih sredstava na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu dobio privremenu zabranu nastupa na svim domaćim i međunarodnim natjecanjima, a potvrdu te vijesti Hina je dobila u utorak iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

"Odlukom Međunarodnog paraolimpijskog odbora, hrvatski paraolimpijac Dino Sokolović ne može nastupati na natjecanjima do konačnog nalaza Svjetske antidopinške agencije (WADA). Testiranje provedeno na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. utvrdilo je da lijek, koji Dino Sokolović dugi niz godina uzima kao dio antihipertenzijske terapije, u svojem sastavu sadrži nedopušteni diuretik hidroklortiazid. Hrvatski paraolimpijski odbor očekuje konačno rješenje Međunarodnog paraolimpijskog odbora te će, po njegovu službenu primitku, odrediti daljnje postupanje", stoji u priopćenju HPO-a koje je upućeno Hini.

Prve neslužbene informacije "da je Sokolović bio pozitivan" pojavile su se nakon završetka ZOI u Pjongčangu, na kojima je Dino osvojio zlatnu medalju u sjedećem slalomu, ali o tome nitko u HPO-u nije želi ništa govoriti "dok ne stigne službena potvrda".

Neslužbenu potvrdu "zabrane nastupa" dobili smo prošlog vikenda kada Sokolovića nije bilo među natjecateljima koji su nastupili u slalomskoj vožnji na "njegovom Crvenom spustu" na zagrebačkom Sljemenu, niti među putnicima na Svjetsko prvenstvo u paraskijanju koje je jučer započelo u Kranjskoj Gori i u kojoj će hrvatske boje braniti samo Damir Mizdrak u konkurenciji slijepih i slabovidnih skijaša.

"Mogu samo potvrditi da je informacija točna, ali nažalost ne smijem ništa komentirati dok je postupak u tijeku. Mogu samo kazati kako sam poduzeo sve kako bi dokazao da nisam kriv," kazao je za Hinu Sokolović.

Inače, osvajač prvog zlatnog odličja za Hrvatsku na Zimskim paraolimpijskim igrama paraskijanjem se počeo baviti nakon što je 2003. godine doživio tešku prometnu nesreću u kojoj je izgubio majku, dva brata i strinu, a on u dobi od 12 godina jedva preživio uz teški potres mozga, tri nagnječenja pluća, napuknuće kralježnica i amputaciju obje noge iznad koljena.

Alpine Skiing - Pyeongchang 2018 Winter Paralympics - Men's Slalom - Sitting - Final - Jeongseon Alpine Centre - Jeongseon, South Korea - March 17, 2018 - Dino Sokolovic of Croatia celebrates in the finish area after completing his run. REUTERS/Paul Hanna
REUTERS/Paul Hanna

Prije nesreće trenirao je hokej na ledu, vaterpolo, plivanje, skijanje, nogomet, košarku i stolni tenis, a pronašao se u rukometu. Uspio je prebroditi i savladati tešku životnu tragediju zahvaljujući sportu osoba s invaliditetom u koji ga je uvela hrvatska paraolimpijka Ana Sršen na čiji se nagovor počeo baviti plivanjem u kojem je bio izuzetno uspješan jer je na svom prvom Svjetskom prvenstvu bio jedanaesti na 100 metara prsno i nedostajalo mu je samo devetnaest stotinki za plasman na Ljetne paraolimpijske igre u Pekingu 2008. godine. Paraplivanjem se bavio četiri godine, a onda postao član Monoski kluba Zagreb u kojem su skijale osobe s invaliditetom, a pored paraskijanja Dino Sokolović je i član reprezentacije u košarci i rukometu u kolicima.

Linker
07. kolovoz 2022 06:56