REUTERS/Mike Segar
NA ZOI TREBA BITI HLADNO, ALI...

OVO JE GLAVNI RAZLOG ZBOG KOJEG MEĐU SPORTAŠIMA VLADA PANIKA U Pjongčangu će pasti rekord star čak 24 godine: 'Ovako nešto nikad nisam doživio'

PANIKA MEĐU OLIMPIJCIMA Niske temperature u Južnoj Koreji već sada stvaraju puno problema natjecateljima i pratećem osoblju
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 09. veljača 2018. 23:32

Zimske olimpijske igre odvijaju se - kako im ime govori - preko zime. Zimi je pak - znaju svi - hladno. Zašto je onda među olimpijcima zbog niskih temperatura po dolasku u Pjongčang zavladala panika?

- Vjetar je najgori jer šetnju Olimpijskim selom pretvara u noćnu moru - objašnjava skeletonac Kevin Boyer.

- Dolazim iz Kanade pa je možda smiješno da govorim o hladnoći, ali ovako nešto nikad nisam doživio.

A u Sočiju je bilo i +20

Temperatura u Pjongčangu spušta se i do -25 stupnjeva Celzijusevih, ali kao što kaže Boyer, temperatura nije toliko problem. Hladan vjetar je ono što će ove Igre najvjerojatnije učiniti najhladnijima u povijesti. Šok je još veći zbog činjenice što su prošle ZOI u Sočiju bile najtoplije ikad, tamo je temperatura rasla i do 20 stupnjeva Celzijusevih, a to znači da su neki dani bili topliji nego i na Ljetnim OI u Londonu 2012. “Tropski uvjeti” u Sočiju su pritom bili samo nastavak onoga što su olimpijci i svi posjetitelji doživjeli u Vancouveru, gdje je veljača 2010. bila najtoplija u povijesti pa je sa 10 stupnjeva Celzijusevih srušen tadašnji rekord ZOI.

Biathlon – Pyeongchang 2018 Winter Olympics – General Training – Alpensia Biathlon Centre - Pyeongchang, South Korea – February 8, 2018 - Elisabeth Hoegberg of Sweden, Rosanna Crawford of Canada and Lisa Theresa Hauser of Austria train. REUTERS/Murad Sezer
REUTERS/Murad Sezer

Kako se natjecanja još nisu zahuktala, prvi pravi test na hladnoću bit će današnje otvaranje, koje počinje u 20 sati po lokalnom vremenu, a Južnokorejska meteorološka agencija je objavila da se očekuje temperatura između -2 i -5 stupnjeva Celzijusevih, uz vjetar koji je prošle subote na generalnoj probi to spustio na -23! Dovoljno da se spomenuta agencija pošalje upozorenje gledateljima, a australska “freestylerka” Lydia Lassila - odbije nositi zastavu na otvaranju.

Kako zbog uštede Olimpijski stadion nema krov, samim time ni grijanje, organizatori su “podignuli” 18 grijanih skloništa i montirali 40 velikih grijača, dok će svaki od 35 tisuće posjetitelja dobiti grijače za ruke i sjedala, deku i kabanicu. Situacija je, dakle, vrlo ozbiljna. Ne samo na stadionu, već i na borilištima...

Oštri kristali

- Snježni kristali postaju jako oštri kad se temperatura spusti na -20 stupnjeva. U tim uvjetima skije stradaju jednako kao da ih zapalite - pojašnjava najveća aplska zvijezda, Austrijanac Marcel Hirscher.

Tako je nakon prvih treninga u Jeongseonu, gdje će se održavai utrke brzih disciplina, gomila skija završila u smeću.

- Ništa se ne može napraviti, niske temperature vrlo brzo pretvaraju skije u smeće - rekao je za BBC Craig Randell, serviser u reprezentaciji Velike Britanije.

Iako se po pravilima utrke otkazuju ako temperatura dođe do -20 stupnjeva Celzijusevih (do sada se nikad nije dogodilo na ZOI), sportaši su s te strane donekle zaštićeni (opet naglašavamo da je vjetar najveći problem), ali u ne i organizatori, koji su morali potrošiti dodatnih 3,8 milijuna eura na strojeve za umjetni snijeg s obzirom na to da prirodni nije pogodan za natjecanja na ovako niskim temperaturama. Usporedbe radi, u Vancouveru i Sočiju su zbog previsokih temperatura morali skladištiti snijeg, koji se onda kamionima nanosio na borilišta.

U Pjongčangu, koji se smara jednim od najhladnijih mjesta svijeta na ovoj zemljopisnoj širini, sigurno će pasti 24 godine stari rekord. Naime, najniža temperatura na ZOI bila je -11 stupnjeva Celzijusevih u Lillehammeru 1994.

Linker
19. svibanj 2024 01:27