REUTERS/Jussi Nukari/Lehtikuva
SMRT MATTIJA NYKÄNENA

'OVO JE ŠOK, STRAŠNA VIJEST. DIJELILI SMO TOLIKO VELIKIH TRENUTAKA' Najveći rival legendarnog Finca emotivno reagirao na vijest koja je šokirala sve

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. veljača 2019. 09:04

Orao je sletio. Ili poletio - zauvijek. Matti Nykänen, najveći skakač na skijama svih vremena - skijaški skokovi su jedan od rijetkih sportova u kojima je to neupitno iz bilo čije perspektive - preminuo je u 56. godini. Okolnosti smrti nisu objavljene, samo da je veliki Finac rođen 17. srpnja 1963. (Jyväskylä) zauvijek zatvorio oči u rano jutro 4. veljače 2019.

- Ovo je šok, strašna vijest. Dijelili smo toliko velikih trenutaka - rekao je Jens Weissflog, Nykänenov najveći rival.

- Posljednji put sam ga vidio prije dvije godine. Izgledao mi je vrlo dobro.

Vijest iz Finske šokirala je cijeli sportski svijet, koji je u ponedjeljak ostao bez jedne od svojih najvećih legendi, što je posebno važno naglasiti u vremenu kad se ta riječ pomalo i prostituira. Međutim, Matti Nykänen bio je baš to. Legenda u punom smislu te riječi. Najveći na sportskom borilištu, ali oduvijek i isti takav na - šanku. Dominator na skijama, koji je obilježio cijelo jedno desetljeće jer u osamdesetima je ovaj Finac osvojio doslovno i figurativno sve što se moglo, od ranih se dana svoje karijere borio s alkoholizmom, sa slavom je pak stigla depresija, a nakon preranog povlačenja iz sporta razvio je agresiju, koja ga je dvaput koštala boravka u zatvoru.

Prvi album prodao u platinastoj nakladi

Osebujno je preblaga riječ za ono što je od početka osamdesetih do svoje smrti prošao, uz Paava Nurmija, najveći finski sportaš svih vremena, ikona u zemlji poznatoj po skakačima (još Toni Nieminen, Janne Ahonen...) i trkačima na skijama (Marja-Liisa Kirvesniemi), vrhunskim hokejašima (Jari Kurri, Teemu Selänne, Saku Koivu...), atletičarima (Nurmi, Lasse Viren...), čovjek koji je na vrhuncu slave postao pjevač i prvi album prodao u - za Finsku - platinastoj nakladi od 25 tisuća primjeraka. Drugi i treći, doduše, nisu bili tako uspješni, ali taj prvi je pokazao koliko su Finci voljeli ovog prilično neprilagođenog tipa.

25 FEB 1994:  A PORTRAIT SHOT OF JENS WEISSFLOG OF GERMANY  DURING THE 90K SKI JUMP  AT THE 1994 LILLEHAMMER WINTER OLYMPICS.   Mandatory Credit: Pascal Rondeau/ALLSPORT
Pascal Rondeau/ALLSPORT / Getty Images
Jens Weissflog

“Sve što sam ikad htio, bilo je skakati, skakati i skakati. Ništa drugo što je dolazilo u mom smjeru nisam želio, a ujedno se s time nisam znao ni nositi. Recimo, nikad nisam volio pričati, a u moje vrijeme reprezentacija nije imala glasnogovornika da dogovara intervjue. A ja se, pak, time nikad nisam želio baviti...”

Kad sa 18 godina prvi put nastupiš u Svjetskom kupu i odmah osvojiš šesto mjesto i već sutradan si drugi, što je Matti Nykänen napravio u Lahtiju davne 1981., pa onda u debiju na Novogodišnjoj turneji šest mjeseci kasnije dođeš do prve pobjede, talent je prilično jasan. I na tom talentu je počivala karijera zaključena (već) u kasnim osamdesetim. Zaključena, zapravo, u onom trenutku kad je dosegnula vrhunac jer nakon Igara u Calgaryju 1988., na kojima je Nykänen postao prvi i još jedini sa sva tri skakačka zlata, a bilo je to prije nego što će napuniti 25 godina, sve je strelovito krenulo nizbrdo. Do toga da je nakon posljednje pobjede prvog dana 1989. (Garmisch) u sljedeće dvije godine bljesnuo još samo svjetskim srebrom u letovima i 10. veljače 1991. zaključio karijeru 50. mjestom (!) na Svjetskom prvenstvu u talijanskom Predazzu.

U trećem braku uzeo je supruzino prezime

Nakon toga uslijedila je već spomenuta glazbena karijera, a onda se sredinom devedesetih Nykänenov život počeo pretvarati u pakao. U trenutku kad su iza njega bila dva braka (s Tiinom Hassinen od 1986. do 1988., a Pijom Hynninen od 1989. do 1991.), u kojima je dobio sina (Sami, rođen 1987.) i kćer (Eveliina, rođena 1990.), 1996. se oženio i treći put (Sari Paanala) te uzeo suprugino prezime. Dvije godine kasnije se razveo te upoznao milijunašicu Mervi Tapolu, svoju četvrtu suprugu, koja je u razdoblju od devet godina čak 14 puta podnosila zahtjev za razvod braka, a jednom su se i razveli (2003.) samo da bi se ponovo oženili. I to neposredno prije nego što će Matti u rujnu 2004. otići na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne jer je proglašen krivim zbog napada na prijatelja od kojeg je izgubio u natjecanju - potezanja prstiju.

Ni pet godina nakon izlaska, Nykänen se vratio u zatvor, ovaj put na dvije godine, jer je suprugu napao nožem i pokušao zadaviti konopcem ogrtača za kupanje. Time je drugi put okončan brak s Mervi Tapolom, a istodobno je Matti Nykänen počeo sređivati život. Naime, od tada se riješio alkoholizma, 2014. se i šesti put oženio (Pia Talonpoika), a jedini “problem” zbog kojeg je završio u medijima bio je ljetos mu dijagnosticiran dijabetes.

Vjerojatno cijela zemlja čeka da se uneredim...

Posljednjih godina Matti Nykänen se vratio svojoj drugoj najvećoj ljubavi (prva su, naravno, skokovi), glazbi, te je odrađivao svirke diljem Finske. Rijetki izvori - krug ljudi s kojima se družio oduvijek je bio vrlo uzak - otkrivali su da se potpuno smirio, s petom suprugom napokon pronašao bračnu idilu. Sve to moglo se potvrditi i iz Nykänenovih, također rijetkih javnih istupa, uglavnom na raznim primanjima i proglašenjima. Tako je prije tri godine na svečanom balu za Dan nezavisnosti prvi put u životu odjenuo smoking kako bi sa suprugom gostovao kod finskog predsjednika.

- Poštujem tradiciju Bala nezavisnosti i zato neću dirati alkohol - rekao je tada.

- Uostalom, vozim do tamo i nazad. Iako vjerojatno cijela zemlja čeka da se uneredim i napravim neku veliku glupost.

Nije je napravio. Ni tog dana, ni kasnije. I sve dok nas u ponedjeljak nije prerano napustio. A zemlja mu je sve gluposti ionako odavno oprostila jer vjerojatno nitko u Finskoj nije bio voljen kao što je to bio Matti Nykänen...

Reakcije na Nykänenovu smrt

Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora:

“Matti Nykänen je sa četiri olimpojska zlata bio jedan od najuspješnijih skakača na skijama svih vremena, a njegove izvedbe jako dobro pamtim. Legenda je svog sporta, a naše misli su uz obitelj i prijatelje”

Sampo Terho, finski minstar sporta:
“Otišao je Matti Nykänen, četverostruki olimpijski pobjednik. Bio je bez sumnje jedan od najvećih finskih sportaša”

Sven Hannawald, bivši veliki skakač:
“Obožavao sam ga dok sam odrastao. Izgubili smo nevjerojatnog sportaša”

Alexander Stubb, bivši finski premijer:
“Matti Nykänen je bio legenda na puno načina, uvijek će imati posebno mjesto u srcima fanova zimskih sportova diljem svijeta”

Matti Nykänen, medalje, uspjesi, rekordi...


OLIMPIJSKE IGRE
2 nastupa
(Sarajevo 1984. i Calgary 1988.)
5 startova
(4 pojedinačno, 1 momčadski)
4 zlata (Sarajevo 1, Calgary 3)
1 srebro (Sarajevo)

SVJETSKA PRVENSTVA
6 nastupa
(1982., ‘84., ‘85., ‘’87., ‘89. i ‘91.)
14 startova
(9 pojedinačnih, 5 momčadskih)
5 zlata
(1 pojedinačno, 4 momčadska)
1 srebro (pojedinačno)
3 bronce
(1 pojedinačna, 2 momčadske)

SVJETSKA PRVENSTVA U LETOVIMA
5 nastupa
(1983., ‘85., ‘86., ‘88., ‘90.)
1 zlato (Planica 1985.)
1 srebro (Vikersund 1990.)
3 bronce (Harachov 1983.,
Bad Mitterndorf 1986.
i Oberstdorf 1988.)
*sve pojedinačno, momčadsko natjecanje uvedeno je tek 2004. godine

SVJETSKI KUP 11 sezona (1981-91)
130 startova
46 pobjeda (35,4%)
76 postolja (58,5%)
4 ukupne pobjede
(1983., ‘85., ‘86. i 88.)
> Debitirao 6. III. 1981.
(Lahti, 6. mjesto)
> Prvo postolje 7. III. 1981.
(Lahti, 2. mjesto)
> Prva pobjeda 30. XII. 1981.
(Oberstdorf, treći nastup u SK)
> Posljednja pobjeda 1. I. 1989.
(Garmisch-Partenkirchen)
> Prva ukupna pobjeda 1982/83.
(10 pobjeda u sezoni)

NOVOGODIŠNJA TURNEJA
2 ukupne pobjede (1983. i 1988.)
7 pojedinačnih pobjeda (Oberstdorf 1, Garmisch 2, Innsbruck 3, Bischofshofen 1)

5 puta postavljao/izjednačavao svjetski rekord u letovima
182 m - Oberstdorf, 16. III. 1984.
182 m - Oberstdorf, 16. III. 1984.
185 m - Oberstdorf, 17. III. 1984.
187 m - Planica, 15. III. 1985.
191 m - Planica, 15. III. 1985.

Linker
04. svibanj 2024 18:29