Goran Mehkek / CROPIX CROPIX
SLUŽBENA POTVRDA

OVO SE NA PAMTI PUNIH 20 GODINA! ZAGREB UNATOČ NEMOGUĆIM VREMENSKIM UVJETIMA RADI ČUDO Nakon male drame stigla najljepša vijest sa Sljemena!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. prosinac 2019. 19:24

Blagdanska sportska ponuda sljedećih će dana i tjedana obilovati zimskim sportovima, a u hrvatskim pojmovima to u zadnjih 15 godina podrazumijeva i pripreme za Snježnu kraljicu.

Termin već uobičajen (4. i 5. siječnja), ekipa odavno uigrana, a bitke svake godine iste: kako pripremiti i sačuvati stazu da sljedećeg vikenda, u subotu i nedjelju, ugosti najbolje svjetske slalomaše. Zagreb se u drugoj polovici adventa sunčao na ugodnim, za prosinac vrlo visokim temperaturama, što je automatski loša vijest za ljude koji na suprotnoj strani Medvednice žele napraviti snježnu podlogu.

bez padalina Ipak, vijesti su za ljubitelje skijanja i Snow Queen Trophyja zasad dobre. Jučer je, naime, na Sljemenu bila FIS-ova službena snježna kontrola, koja je zadovoljna stanjem Crvenog spusta. To u prijevodu znači da utrke imaju zeleno svjetlo i sad je sve na organizatorima, odnosno Renu Fleissu, Vedranu Pavleku, Dragutinu i Igoru Žiljku i ostatku sljemenskog tima koji već godinama zna prkositi nepovoljnim uvjetima, a koristiti dobre.

- Prognoze su nam dobre, Sljeme je već sad spremno. Cure i dečki od Božića treniraju na stazi - javio je Pavlek, direktor Organizacijskog odbora Snow Queen Trophyja.

Dobre prognoze, naime, znače da će na Sljemenu tijekom idućih noći, sve do Nove godine, minusi biti dovoljno “debeli” da se mogu napraviti nove količine snijega na cijeloj dužini staze i nadoknaditi ono što se otopilo prije Božića (na rubovima, uz šumu, već se vidi zelenilo).

Nije prvi put da organizatori imaju takvu situaciju, iako će Dragutin Žiljak reći da “ne pamti ovako visoke temperature i ovako dugačko razdoblje u ovom dijelu godine”. Posljednjih 20 godina, kaže, Sljeme nije imalo takvu južinu kao sada prije Božića.

Situaciji su pomogla dva nova uređaja, tzv. kontejnera koji rade brušene listiće leda i mogu biti u funkciji i na višim temperaturama, a snijeg koji se na taj način proizvede ujedno je otporniji. Kad se na postojeće količine doda snijeg koji će topovi napraviti u sljedećim danima, utrka ne bi smjela biti upitna. Što se padalina tiče, zasad ih nema na vidiku.

Skijaši su inače ovaj vikend u Bormiju, gdje se voze spust (subota) i alpska kombinacija (nedjelja), ali bez hrvatskih predstavnika. Filip Zubčić odlučio je preskočiti natjecanje u talijanskom skijalištu kako bi se mogao fokusirati na slalom. Skijašice će u akciji biti u austrijskom Lienzu, gdje je u subotu u 10.15 i 13.30 na rasporedu veleslalom te dan kasnije u 10 i 13 slalom. A onda, nakon Nove godine, skijaška će se elita uputiti prema Zagrebu.

Linker
23. travanj 2024 04:16