REUTERS/Leonhard Foeger
SAME VELIČINE

OVO SU NAJVEĆE ZVIJEZDE OLIMPIJSKIH IGARA U PJONGČANGU Amerikanka će pokušati ponoviti Janicu, a velikom Hirscheru nedostaje samo olimpijsko zlato

Upoznajte najveće zvijezde Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. veljača 2018. 09:02

Mikaela Shiffrin (SAD, 22) - alpsko skijanje

Kad su nekome samo 22 godine, a iza sebe ima već 41 pobjedu u Svjetskom kupu, nema nikakve dvojbe da spada među najveće zvijezde predstojećih Olimpijskih igara. Mikaela Shiffrin iz sezone u sezonu sve više oduševljava stručnjake i navijače, a mediji je često uspoređuju s Janicom Kostelić, kako zbog tehnički savršenog skijanja tako i zbog nepodnošljive lakoće pobjeđivanja.

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je u 23 ovosezonske utrke čak 15 puta bila na postolju, od toga deset puta na njegovoj najvišoj točki. U Sočiju je s 18 godina i 345 dana postala najmlađa slalomska olimpijska pobjednica u povijesti, ali u Pjongčangu na nju treba računati i u drugim disciplinama. Za veleslalom je to i logično, ali Shiffrin je ove sezone ostvarila i premijernu pobjedu u spustu. Nedostaje joj još samo slavlje u super G-u da uđe u elitni klub skijašica koje su pobjeđivale u svim disciplinama, klub u kojem su trenutno Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Janica Kostelić, Anja Pärson, Lindsey Vonn i Tina Maze.

Zagreb, 030118.
Medvednica, Sljeme.
Utrka zenskog slaloma Snow Queen Trophy 2018 u sklopu Audi FIS Ski World Cup koja se vozi na Crvenom spustu. 
Na fotografiji: Amerikanka Mikaela Shiffrin pobjednica je 12. izdanja Snjezne kraljice.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Uspjesi: olimpijsko zlato u slalomu, tri svjetska zlata i jedno srebro, ukupna pobjednica Svjetskog kupa (2017) i četiri puta osvajačica malog Globusa u slalomu, ukupno 41 pobjeda u Svjetskom kupu

.......................

Marcel Hirscher (Austrija, 28)- alpsko skijanje

Dominantna figura muškog skijanja već sedmu sezonu zaredom. Rekordnih je šest puta osvajao veliki Globus, a ove je sezone došao do 55. pobjede u Svjetskom kupu, prestigao velikog sunarodnjaka Hermanna Maiera i smjestio se na drugo mjesto vječne ljestvice. Samo legendarni Ingemar Stenmark ima više pobjeda od njega u muškoj konkurenciji (86).

Hirscher je bio na postolju u više od pola utrka u kojima je startao u Svjetskom kupu, konkretno 120 puta u 219 utrka. Već prvog dana priprema za ovu sezonu slomio je gležanj lijeve noge, mnogi su mislili da će ga to na dulje vrijeme izbaciti iz pogona i iz utrke za veliki Globus, ali Hirscher se ekspresno vratio i nastavio gdje je stao.

Zagreb, 040118.
Medvednica, Sljeme.
Utrka muskog slaloma Snow Queen Trophy 2018 u sklopu Audi FIS Ski World Cup koja se vozi na Crvenom spustu. 
Na fotografiji: Marcel Hirscher.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Austrijanac je u karijeri skupio i šest naslova svjetskog prvaka, ali jedna ga stvar ipak kopka: kad su olimpijske medalje u pitanju, ima "samo" jedno srebro. U Pjongčangu će to pokušati promijeniti, dolazi kao favorit u slalomu i veleslalomu, ali neće mu biti lako jer mu cijele sezone za vratom puše Norvežanin Henrik Kristoffersen.

Uspjesi: olimpijsko srebro u slalomu, šest svjetskih zlata i tri srebra, šest puta ukupni pobjednik Svjetskog kupa i osam puta osvajač malog Globusa, ukupno 55 pobjeda u Svjetskom kupu

...................................

Martin Fourcade (Francuska, 29) - biatlon

Apsolutno najbolji biatlonac današnjice i, u izostanku Olea Einara Björndalena, najveća zvijezda ovoga sporta. Samo su on i legendarni Norvežanin po šest puta osvajali Svjetski kup, ali Fourcade je jedini koji je to napravio šest puta zaredom. Pritom je u tri navrata osvojio svih pet velikih Globusa u istoj sezoni, što nikome prije toga nije uspjelo. U životopisu ima i 25 svjetskih medalja, od toga 11 zlata, a kad su u pitanju olimpijske avanture, u Sočiju je osvojio dva zlata i jedno srebro, a iz Vancouvera ima još jedno srebro. To ga već sad čini najuspješnijim francuskim zimskim olimpijcem u povijesti, a bilo bi čudo da kolekciju odličja ne poveća u Južnoj Koreji. Fourcade se biatlonom počeo baviti gledajući starijeg brata Simona, koji je tijekom karijere također imao puno uspjeha, skupio je pet svjetskih medalja. No Martin ga je vrlo brzo nadmašio i postao jedan od najvećih biatlonaca u povijesti. A kraj njegove čudesne karijere još se ne nazire.

ANTHOLZ-ANTERSELVA, ITALY - JANUARY 21: Martin Fourcade of France takes 1st place during the IBU Biathlon World Cup Men's and Women's Mass Start on January 21, 2018 in Antholz-Anterselva, Italy. (Photo by Laurent Salino/Agence Zoom/Getty Images)
Laurent Salino/Agence Zoom/Getty Images

Uspjesi: dva olimpijska zlata i dva srebra, 11 svjetskih zlata, deset srebra, i četiri bronce, šest puta ukupni pobjednik Svjetskog kupa i 21 put osvajač malog Globusa, ukupno 80 pobjeda u Svjetskom kupu

..........................................

Kamil Stoch - skijaški skokovi (Poljska, 30)

Čovjek koji je rođen u Zakopanama, domu glasovite skakaonice, bio je predodređen za uspjeh. Ako je uopće bilo nekakve sumnje, od ove je sezone više sigurno nema - Kamil Stoch jedan je od najvećih skijaša skakača u povijesti.

Poljak je u karijeri osvojio praktički sve što je bilo moguće: iz Sočija ima dva individualna olimpijska zlata, bio je svjetski prvak i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji, bio je ukupni pobjednik Svjetskog kupa... Kruna je stigla ove sezone, kada je drugi put zaredom osvojio sveti gral skijaških skokova - Novogodišnju turneju. I to u kakvom stilu... Postao je tek drugi čovjek u povijesti, nakon Nijemca Svena Hannawalda, kojem je uspjelo pobijediti na sve četiri postaje u jednoj sezoni. Između Sočija i Pjongčanga Stoch je u jednom trenutku pao na dno, 2016. je okončao Svjetski kup na 22. mjestu, ali bila je to kratkotrajna epizoda i danas je ponovno lovina za ostatak konkurencije. U Koreju stiže kao vodeći skakač Svjetskog kupa, iz nje se želi vratiti bogatiji za još pokoje olimpijsko odličje.

REUTERS/Dominic Ebenbichler
REUTERS

Uspjesi: dva olimpijska zlata, dva svjetska zlata i dvije bronce, dva puta ukupni pobjednik Svjetskog kupa, dva puta pobjednik Novogodišnje turneje

...........................................

Jevgenija Medvedeva - umjetničko klizanje (Rusija, 18)

Brojnim je ruskim sportašima zabranjen nastup u Pjongčangu zbog velike dopinške afere, ali ime Jevgenije Medvedeve se našlo na popisu onih koji su dobili zeleno svjetlo za sudjelovanje na Igrama. Mlađahna klizačica je više od dvije godine bila neporažena, osvojila je po dva naslova svjetske i europske prvakinje, ali prije nekoliko je tjedana njezina serija došla kraju. Na EP-u u Moskvi pobijedila ju je 15-godišnja sunarodnjakinja Alina Zagitova, ali unatoč tome, Medvedeva u Pjongčang dolazi kao prva zvijezda umjetničkog klizanja.

SAITAMA, JAPAN - OCTOBER 07:  Evgenia Medvedeva of Russia competes during the figure skating Japan Open at Saitama Super Arena on October 7, 2017 in Saitama, Japan.  (Photo by Takashi Aoyama/Getty Images)
Takashi Aoyama/Getty Images

Ruska tinejdžerica je prva klizačica u povijesti koja je postala seniorska svjetska prvakinja samo godinu dana nakon osvajanja juniorskog naslova. Uz to je i svjetska rekorderka po broju bodova u kratkom i slobodnom programu, kao i ukupno. Uzor joj je legendarni ruski klizač Jevgenij Plušenko, a izvan leda je velika obožavateljica japanske kulture zbog čega ima brojne navijače u zemlji izlazećeg sunca.

Uspjesi: dva svjetska zlata, dva europska zlata i jedno srebro, dva puta pobjednica Grand Prix finala

Ilja Kovaljčuk - hokej na ledu (Rusija, 34)

Hokejaški turnir u Pjongčangu oskvrnjen je izostankom zvijezda iz NHL-a. Najjača svjetska liga svojim je igračima zabranila nastup na olimpijskom turniru, a u takvoj je situaciji prvo ime natjecanja Ilja Kovaljčuk koji će igrati za reprezentaciju nazvanu Olimpijski sportaši iz Rusije. Kovaljčuk je dugo bio u NHL-u gdje je najprije igrao za Atlanta Trasherse koji su ga u veljači 2010. mijenjali u New Jersey Devilse. Nekoliko mjeseci kasnije je potpisao 15-godišnji ugovor, vrijedan 100 milijuna dolara, ali se 2013. se odlučio vratiti u domovinu. Iako je karijeru počeo u moskovskom Spartaku, ovaj se put odlučio za SKA iz Sankt Peterburga. Premda nema službene potvrde, navodno ima još bogatiji ugovor od onoga kakav je imao u Devilsima, a astronomsku je plaću opravdao, odvevši klub do dva naslova u KHL-u.

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MAY 16: Ilya Kovalchuk of Russia skates against USA during the IIHF World Championship semi final match between USA and Russia at O2 Arena on May 16, 2015 in Prague, Czech Republic.  (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Dobro ga je upoznala i zagrebačka publika jer je prijašnjih godina u više navrata igrao protiv Medveščaka i vjerojatno je najveći hokejaš koji je ikad zaigrao u Ledenoj dvorani.

Uspjesi: olimpijska bronca, po dva svjetska zlata, srebra i bronce, tri puta sudionik NHL All-Star utakmice, dva puta prvak KHL-a

Linker
07. svibanj 2024 04:22