AP
NEMOĆNI PACMAN

Pacquiao želi pomoći brojnim Filipincima, ali Porezna mu je blokirala sve račune

Filipinac je morao posuditi novac da može učiniti nešto za ljude u nesreći
Piše: Hrvoje ŠpoljarićObjavljeno: 29. studeni 2013. 17:37

Emmanuel Dapidran Pacquiao prošlog je vikenda prošetao preko Brandona Riosa, kroz 12 rundi snagu je vukao iz borbe svog naroda kontra prirodne katastrofe koja je zahvatila njegove rodne Filipine. Tajfun Haiyan prokrčio je bolan ožiljak na otočju, stradali su mnogi, njih više od pet tisuća, a oko 1.600 njih smatra se nestalima. Pacman je obećao pomoći i više nego što može kao zastupnik provincije Saerangani u filipinskom Kongresu.

Nakon pobjede vratio se kao heroj, no za pomoći drugima, prvo je trebalo pomoći heroju. Osim u ringu, Pacquiao vodi pravu borbu protiv Porezne uprave za koju tvrdi da mu je "sjela" na kuću i sve bankovne račune te iako je nakon meča s mladim Amerikancem otišao bogatiji za minimalno 18 milijuna dolara, Filipinac je morao posuditi novac da može učiniti nešto za ljude u nesreći. Za osnovne potrepštine nabavio je više od milijun pezosa (oko 23.000 dolara), a rekao je kako namjerava pružiti pomoć za više od 10.000 obitelji. Teško je biti konkretan kada su mu ruke zavezane i uvjerava da je u Americi uredno platio svoje za Rickyja Hattona i Oscara de la Hoyu, mečeve održane 2008. i 2009. godine, a po sporazumu između dviju država, zabranjeno je dvostruko naplaćivanje poreza.

Iako su ga odustali goniti za 2010. godinu, u izvješću Porezne stoji kako nije dokazao da je platio porez za sporne 2008. i 2009. te da su su mu blokirali samo jedan račun na kojem je milijun pezosa. Pacman sve niječe a ima i dokaz, papire!

- Žalio sam se da mi odblokiraju račun da mogu platiti svoje ljude. Nisam ni kriminalc ni lopov.

Dodao je kako bi već bio uhićen na američkom tlu u jednom od svojih posjeta da nije platio porez u SAD-u i da su mu i ženi zamrznuli račune.

Jednom papiri, drugom samo slika, porezna inspektorica Kim Henares tvrdi da je Pacman kao jedini dokaz ponudio papire njegova prmotora Top Ranka i televizijske kuće HBO, ali ništa od Porezne uprave SAD-a.

- To je samoposluga i ništa više od komada papira. Ono što on može jest otići u Poreznu, zatražiti da mu se ti papiri ovjere kao pravovaljane kopije. Mi to čekamo dvije godine - rekla je i dodala kako su samo dvije banke od dvadeset dvije na koje je poslan upit potvrdile da je Pacman kod njih ima otvoren račun.

- Nevjerojatno je da ima samo milijun pezosa - čudi se Henares.

A dok ova prepucavanja traju, Pacman će i dalje uokolo skupljati novac kako bi pomogao svojim Filipincima...

Linker
26. lipanj 2024 15:16