REUTERS/Brian Snyder
GOLEMI SKANDAL

PAD JEDNOG OD NAJMOĆNIJIH TRENERA DANAŠNJICE Trenirao je najveće, obilno ga je financirao Nike, a onda je pravu istinu o njemu otkrila Hrvatica!

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. listopad 2019. 00:45

Vijest koja je izazvala najveći potres tijekom nedavnog Svjetskog atletskog prvenstva u Dohi bila je ona o konačnom padu Alberta Salazara (61), jednog od najmoćnijih trenera današnjice. Američka antidopinška agencija (USADA) objavila je usred prvenstva da je Salazar suspendiran na četiri godine, a Međunarodna atletska federacija (IAAF) odmah mu je oduzela akreditaciju. Čovjek koji je bio na čelu Nike Oregon Projecta (NOP), trening-kampa koji je pokrenuo poznati proizvođač sportske opreme, najpoznatiji je kao bivši trener trofejnog britanskog dugoprugaša Moa Faraha, a i u Dohi je imao niz svojih uzdanica, na čelu s Nizozemkom etiopskog porijekla Sifan Hassan koja je osvojila zlatne medalje na 1500 i 10.000 metara.

Zbog čega je, zapravo, pao Salazar, nekad uspješni trkač, trostruki pobjednik Njujorškog maratona? Nakon četiri godine istrage i još dvije godine sudske borbe USADA je utvrdila da je s dr. Jeffreyjem Brownom, endokrinologom kojeg je financirao Nike, posjedovao i preprodavao zabranjena sredstva za poboljšanje sportske izvedbe. Osim toga, otkriveno je da je dvojac primjenjivao ili pokušao primjenjivati zabranjene metode na više atletičara te da je Salazar manipulirao ili pokušavao manipulirati postupcima doping-kontrole. I nakon suspenzije Salazar tvrdi da je nevin, najavio je i žalbu, a tužno je da ga u cijeloj priči podržava i Nike, koji je objavio da će financirati njegovu daljnju sudsku borbu.

Ono što je nama zanimljivo jest da je rušenje Salazarove mreže prijevare pokrenula američka Hrvatica Kara Goucher (41), svjetska doprvakinja na 10.000 metara iz 2007. godine. Goucher, djevojačkog prezimena Grgas, trenirala je kod Salazara od 2004. do 2011., a 2013. se obratila USADA-i i postala ključna zviždačica u istrazi protiv moćnog trenera. Dvije godine kasnije u BBC-jevoj emisiji Panorama prvi je put javno progovorila o slučaju i otkrila da je Salazar tražio od nje da uzima zabranjene lijekove za štitnjaču kako bi izgubila težinu nakon poroda. Danas je zadovoljna ishodom slučaja premda smatra da je Salazar trebao biti zauvijek otjeran iz sporta.

Coach Alberto Salazar stands in front of Galen Rupp of the U.S.A. in the Bird's Nest Stadium at the Wold Athletics Championships in Beijing, China, August 21, 2015. REUTERS/Phil Noble  - SR1EB8L0DB00K
REUTERS/Phil Noble

- Suci ga nisu proglasili krivim za neke druge stvari o kojima sam svjedočila i za koje mislim da je trebao odgovarati i dobiti doživotnu kaznu. Ali, svejedno ovo doživljavam kao pobjedu. Nisam mislila da će se to dogoditi jer je to bila borba Davida protiv Golijata - rekla je Goucher u razgovoru za BBC.

Kara je rođena u New Yorku, a kad je imala četiri godine, njezina oca Mirka Grgasa na ulici je usmrtio pijani vozač. Potresena tragedijom iz djetinjstva, danas je jedan od najžešćih boraca protiv sjedanja za volan u alkoholiziranom stanju, a u spomen na oca svojem je sinu dala ime Colton Mirko.

Bori se Kara i protiv sportske nepravde, zato je i ušla u neizvjesnu bitku protiv Salazara. Ne bježi od toga da je i sama predugo radila s kontroverznim trenerom i poziva nadležne da ponovno testiraju uzorke svih Salazarovih sportaša, uključujući i njezine.

- Cijela je ta situacija nesretna, ali svi naši uzorci bi trebali biti ponovno otvoreni i ispitani. Naravno da to što trčite za NOP ne znači da radite nešto loše. Ali, sada kad imamo osuđujuću presudu, zabrinjavajuće je što mnogi sportaši najavljuju da žele ostati u programu - kaže Goucher.

Istaknula je da bi NOP trebalo zatvoriti, što je Nike u konačnici, pod ogromnim pritiskom javnosti, i učinio premda i dalje pruža punu podršku Salazaru.

- Znam da mnogi sportaši ne rade ništa krivo, ali sada su u neugodnoj situaciji. Alberto je kriv što su u takvom položaju i njegov poslodavac bi ga trebao pozvati na odgovornost. No, umjesto da raskinu sve veze s njim, oni su mu udvostručili podršku - čudi se Goucher.

Mo Farah je pod Salazarovim vodstvom osvojio četiri olimpijska i šest svjetskih zlata, a suradnju s njim je raskinuo tek 2017., kad je već bilo posve jasno da je američki trener u nelegalnim radnjama od glave do pete. Farah se, kao i svi drugi sportaši, brane tvrdeći da nikad nisu pali na doping-testu, ali nameće se pitanje kome je onda Salazar nabavljao zabranjena sredstva i čijim je to testovima manipulirao.

- Na žalost, Farahova ostavština je kompromitirana zbog njegove loše procjene. Ne mogu zamisliti da ostanem s trenerom protiv kojeg je podignuta optužnica. Tužno je što je Mo ostao jer sada se na sve što je napravio gleda drugačije - smatra Goucher, koja ima poruku i za Sifan Hassan.

- Čujem da je ljuta na cijeli svijet. Ali, Alberto je čovjek koji joj je narušio ugled i svoju bi ljutnju trebala usmjeriti prema njemu.

Linker
27. travanj 2024 00:44