Foto: Ante Cizmic / CROPIX
STRUČNI KOMENTATOR

PATRIK ĆAVAR ZA SN ANALIZIRA UČINAK HRVATSKE I PROGNOZIRA VELIKI DERBI 'Potući ćemo se s Nijemcima i pobijediti'

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. siječanj 2017. 15:37

Patrik Ćavar, legendarno lijevo krilo hrvatske reprezentacije i stručni komentator SN-a tijekom SP-a u Francuskoj, zadovoljan je onim što je dosad vidio od naše reprezentacije u Francuskoj, ali s ogradom “s obzirom na dosadašnje suparnike...”

- Bitno je da smo sve četiri utakmice dobili, dokazali da imamo kvalitetu, ali treba reći da dosad pravog i ozbiljnog protivnika nismo imali. Mislio sam da će to biti Mađarska, ali malo su me razočarali, ne želim takvom ocjenom obezvrijediti našu pobjedu, ali dosta su slabiji nego što sam mislio. Saudijsku Arabiju i Čile ne treba ni spominjati, a Bjelorusija je poluozbiljna ekipa, da se tako izrazim. Odgovor gdje smo i što smo dat će nam danas Njemačka, koja je prava momčad, dobro pokrivena na svim mjestima i to će biti pravi test za nas.

Što ste dobro vidjeli kod nas u ove četiri utakmice?

- Cindrića i dobru lijevu stranu, krila su nam standardno doba, a ne smijem zaboraviti ni golmane.

Iduće pitanje je postavio umjesto nas...

- Sad ćete me pitati što nije bilo dobro. Desna strana, a to mi nije jasno. Da sam ja bio na mjestu izbornika, protiv Čilea bi jedno poluvrijeme igrao Stepančić, a drugo Šebetić i izravno bih im rekao, “hoću vidjeti tvojih 10 šutova sa 9-10 metara, bez obzira na to hoće li biti gol ili ne”. U svim ovim utakmicama naši desni vanjski su više tražili prolaz nego šut izvana.

Irfan Smajlagić se ne slaže s vama, on misli da nemamo problem na desnoj strani i da u Stepančiću i Šebetiću imamo dovoljnu kvalitetu.

- Nije sporna kvaliteta, ali mislim da ju još ne pokazuju do kraja. Njih dvojica su dvometraši, imaju bombe u rukama i nemaju što tražiti blizu zone, moraju biti opasni sa 10 metara. Oni to sigurno mogu, ali imam osjećaj da su još malo zakočeni.

Još nešto o vanjskoj liniji...

- I Duvnjak i Cindrić imaju tu kvalitetu da mogu igrati i za druge, naši lijevi i desni vanjski nemaju tu širinu, da tako kažem, oni su više orijentirani na šut. Nemaju u svojoj igri to da recimo “isfintiraju” svog obrambenog igrača pa i privuku drugog pa tako stvore višak ili na srednjem vanjskom ili na krilu. Time bi rasteretili i srednje vanjske, oslobodili bi im veći prostor da oni mogu biti još opasniji po gol, ali zasad je taj zadatak samo na srednjima. Bilo bi bolje da naši desni i lijevi vanjski imaju i tu dodatnu dimenziju, ali dobro nam ide i ovako.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Jesmo li kroz ove četiri utakmice dobili potrebnu širinu u momčadi? Jesu li oni koji su ulazili “iz drugog plana” pokazali da se i na njih može računati u jačim utakmicama?

- Mislim da smo dobili više njih. Uvjerljivo prvi je tu Cindrić i ovo što je dosad odigrao veliki je plus i za njega i za nas. Dobro su se pokazali i Mamić i Mandalinić, a mali Lovro Mihić je odličan realizator i definitivno može rasteretiti Štrleka.

Koliko je bitno samopouzdanje igrača u ovakvim trenucima?

- Samopouzdanje nije bitno nego je najvažnije, a mislim da su ga naši igrači mogli i te kako uhvatiti, imaju pravo na njega.

Što će biti najvažnije protiv Njemačke? Tko tu mora najviše povući?

- Prije svega moramo odigrati odličnu obranu. Fizički su jači od nas i da izbjegnemo sve te kontakte u postavljenom napadu, batine, moramo igrati dobru obranu, vratari nam moraju biti dobri i moramo iskoristiti brzinu krila da iz kontre i polukontre zabijamo lake golove. Sigurno je da obranu možemo odigrati puno bolje od onoga što smo dosad pokazali i to je prva i osnovna stavka za utakmicu protiv Nijemaca. U napadu će većinu tereta morati iznijeti vanjski igrači jer nama krila nisu tipovi igrača koji će jedan na jedan sama sebi stvoriti šansu i ovise o našoj kolektivnoj igri. Očekujem od naših vanjskih da budu ubojiti i s lijeve i s desne strane jer to mogu, a Duvnjak i Cindrić moraju izvući najveći teret postavljanja napada.

Kako to kod nas biva svi se već bave medaljama. Je li ova reprezentacija, s četiri debitanta, s čak osam igrača od ‘92. do ‘94. godišta, u ovom trenutku dovoljno kvaliteta za osvajanje medalje?

- Ništa se ne može isključiti kad dođu završne borbe, a najosnovnija stvar tada bi bila da naš golman ima super dan jer ako imaš 15-tak obrana konkurentni smo i nije bitno s kim igramo. Vraćam se na početak, za neku konačnu ocjene naše kvalitete moramo vidjeti tu utakmicu s Nijemcima. Ako njih pobijedimo to je sasvim druga priča, to je potvrda da imamo kvalitetu i znači da se možemo nositi i s Dancima i Španjolcima...

REUTERS/Charles Platiau
REUTERS

Posebno je istaknuo jednu stvar...

- Čuo sam kako igrači i izbornik govore kako ih nikakve kalkulacije ne zanimaju i to tako i treba biti. Uostalom, što znači izbjeći Francuze? Može se recimo dogoditi da Omeyer u toj utakmici nema svoj dan, jesu oni kvalitetniji od nas, ali u jednoj utakmici je sve moguće. Vratit ću se na onu našu utakmicu s Poljacima u Riju, moguće je da se takav nemoguć scenarij dogodi i kod drugih. U sportu se realne prognoze ne moraju uvijek obistiniti.

O tom - potom, sad nas ipak najviše zanima Njemačka. Vaša prognoza ishoda je...

- Potući ćemo se s njima i pobijedit ćemo.

Meni su Francuskinje bile odlične

Čak dvije utakmice u skupini sudile su nam francuske blizanke Bonaventura. Kako su po vam odradile posao?

- Meni je bilo malo neobično u početku, mislim da meni nikad u kariejri nisu sudile žene, ali posao su odradile odlično. Nisu bile nametljive, sudile su i ritmu igre, nisu imale skoro nikakvih pogreška i po meni to je bilo baš OK.

Bije ih glas da se vole isticati, biti zvijezde na terenu?

- Ja nisam dobio takav dojam.

Linker
21. svibanj 2024 07:41