Zeljko Hajdinjak / Cropix
TOUR OF CROATIA

POČEO BICIKLISTIČKI SPEKTAKL PO HRVATSKOJ Talijanu Nizzolu prva etapa: 'Otkako sam došao u Hrvatsku, sve funkcionira sjajno!

Giacomo Nizzolo odnio je prvu etapnu pobjedu na drugom izdanju Toura of Croatia, nakon što je u završnom sprintu bio za dužinu bicikla ispred velikog Britanca, možda i najvećeg sprintera svih vremena, Marka Cavendisha.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. travanj 2016. 18:31

U trenutku kad je Nizzolo upisivao vrlo vrijednu pobjedu, ali i time bacio rukavicu izazova - barem u dvije sljedeće etape koje će se razrješavati sprintom - Marku Cavendishu, Varaždinci, okupljeni na središnjem gradskom trgu, uživali su. A okupilo se ih dosta, možda i koja tisuća.

Opasan vjetar

Vrijeme je bilo prohladno, no, buka pelotona, koji je projurio Varaždinom nakon gotovo pet i pol sati vožnje, ponudio je sliku velikog obračuna u cilju, a time je Tour of Croatia ispisao sjajnu pozivnicu za sve ono što će događati do posljednje etape i cilja u Zagrebu u nedjelju.

Osijek je od ranih jutarnjih sati bio središte biciklizma. Šatori utrke okupirali su gradsko središte, postavljena je i velika pozornica, a ulicama središta Slavonije krstarili su timovi biciklista koji su se zagrijavali. Onda su Osječani sve i pozdravili, Mark Cavendish i njegov Dimension Data dobio je najviše pljeska, bilo je tu i poticajnih govora političara, a peloton je najviše brinuo vjetar, koji je drmao slavonskom metropolom uoči starta.

Taj vjetar je opasna stvar za biciklizam, neki će reći i vrlo opasan, posebno kad udara bočno, a baš je to bio slučaj u prvim kilometrima. Puhalo je bočno i u prsa. Peloton je odabrao konzervativnu strategiju, bilo je to daleko od jurnjave.

No, u nju su ušla četiri vozača. Odmah po izlasku iz Osijeka u bijeg su krenuli Rus Aleksej Kurbatov, Slovenac Matej Drinovec, Izraelac Guy Sagiv i Kanađanin Guillaume Boivin.

Njih četvorica izvela su mali pothvat jer su bijegu proveli više od 200 kilometara, bježali su u cijeloj dužini Podravske magistrale, Guy Sagiv odnio je međusprint, a kad je Boivin odlučio zaraditi bod u brdskom cilju, sam se odvojio od skupine tridesetak kilometara prije cilja.

Kanađanin se kočoperio na vrhu utrke u majici cestovnog prvaka svoje države i izdržao je praktički do posljednjeg kilometra. Dok je preostalu trojicu bjegunaca uhvatio peloton 16 kilometara prije cilja, Boivin je vodio bitku sa samim sobom, sa svojim tijelom, s moći koja mu je očito kopnila iz metra u metar. No, nije se želio olako predati, nije želio biti ulovljen, iako mu tijelo na biciklu nije bilo mirno, iako mu je u nogama ostala samo kiselina, vrtio je pedale i nadao se.

Naravno, nije uspio.

Peloton ga je, doduše, pustio da prvi krug po Varaždinu odvozi na prvom mjestu, a onda je u drugom krugu stvar odvedena u noge sprintera. Iako je Dimension Data smatrana velikim favoritom, posao nije odrađen najbolje, puno se bolje snašao Trek Segafredo i u završnom sprintu je Giacomo Nizzolo imao puno bolju situaciju od Marka Cavendisha. Britanac je bio zatvoren na posljednjem zavoju i zacijelo se o tome razgovaralo u Dimesion Dati nakon utrke.

No, ta priča nije uopće zanimala Nizzola, koji slavio prvi trijumf u Hrvatskoj.

- Jako sam sretan, ovo je veliki uspjeh i za mene i moju momčad, odradili smo fantastičnu završnicu. Bez pomoći klupskih prijatelja ne bih mogao do pobjede. Znači nam ovo jako puno za nastavak utrke, ali i za sve ono što želimo postići na Touru of Croatia.

Zar je Mark drugi?

A to je?

- Prije svega riječ je o pripremi za Giro, ovo je nama stoga važno, a svaka pobjeda na tom putu daje nam na samopouzdanju.

Kao što je to i pobjeda u izravnom obračunu s Markom Cavendishom?

- Zar je on stigao kao drugi?

Nizzolo nije znao, ili se pretvarao da ne zna kad smo ga pitali. Uzmimo da je ovo prvo slučaj.

- Najvažnija stvar za moju momčad, pa tako i za mene, jest etapna pobjeda. Međutim, naravno da nije mala stvar upisati trijumf nad Cavendishom jer on je jedan od najboljih sprintera svih vremena.

Nizzolo je bio i pun hvale za utrku.

- Otkako sam došao u Hrvatsku, sve funkcionira sjajno, utrka je organizirana na vrhunskoj razini i nemam ni jedan prigovor, doista.

Ova etapa bila je posebna i za dva hrvatska biciklista. Brunu Maltara, 21-godišnjeg Valpovčanina, na ulasku u njegov grad dočekao je velik transparent podrške, koji ga je toliko motivirao da je na ulasku u Varaždin pokušao pobjeći pelotonu i bio u jednom trenutku najbliži tada još odbjeglom Boivinu. Posebno je moralo biti i Radoslavu Rogini jer je cilj bio u njegovu Varaždinu, gradu u kojemu su biciklisti prijatelji i koji je pravi biciklističkih grad s puno staza, s biciklima na svakom koraku.

A dok su se gledatelji razilazili s varaždinskog središta, biciklisti su sjedali u autobuse svojih momčadi jer pred njima su bila još tri-četiri sata vožnje, transfera do Plitvičkih jezera, gdje je naš Tour prenoćio, dočekao srijedu, kad će od Plitvica voziti do Splita.

Spuštanje prema moru

Prva etapa nije bila posebno zahtjevna, ali se puno energije potrošilo na vjetar, ali i na transfere. Pri tome, bez obzira na zahtjevnost etape, biti gotovo šest sati na biciklu nije baš običan dan u uredu.

No, tek je krenulo. Odrađen je prvi zadatak, slijedi spuštanje prema moru. Pa opet, na kraju balade povratak na kontinent. Helikopteri su već u zraku, slika blještavila naših prirodnih ljepota bit će i danas na meniju svijeta.

A Split će nakon 240 kilometara na Rivi čekati novi obračun. Mark Cavendish u utorak je sigurno dobio dovoljno motiva. A ostali spoznaju da i oni mogu upisati pobjedu nad Cavendishom. Neka pitaju Nizzola. I njegov Trek Segafredo, koji mu je to omogućio.

Tour od Croatia ide dalje...

Linker
04. listopad 2024 21:42