Domen Prevc, arhivska fotografija
 Dennis Grombkowski / Bongarts/Getty Images
SKIJAŠKI SKOKOVI

POČINJE NOVOGODIŠNJA TURNEJA Domen Prevc je prvi favorit popularnog natjecanja na kojem je prošle godine slavio njegov brat

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 30. prosinac 2016. 11:45

Malo koja stvar je toliko ugodna kao kasno buđenje na Novu godinu, pelješenje frižidera u potrazi za zaostatkom francuske salate, slušanje posljednjih taktova Straussovih skladbi s tradicionalnog koncerta u Beču i napokon lijeno gledanje natjecanja skijaških skokova u Garmisch-Partenkirchenu.

Cijelu godinu skijaški-skakači su u debeloj zavjetrini popularnijih sportova, ali tijekom 8 dana između protekle i nadolazeće godine, s početkom 30. prosinca u Oberstdorfu, ovi momci su među prvim zvijezdama sportskih kanala. U tom kratkom periodu održava se Novogodišnja turneja, u germanskim područjima poznata kao Vierschanzentournee, u kojoj se skijaški skakači na četiri skakaonice u Njemačkoj i Austriji (redom: Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck i Bischofshofen) natječu za prestižnog zlatnog orla koji ide u ruke natjecatelju koji je skupio najviše bodova tijekom osam održanih serija.

Turneju su 1952. osnovali njemački i austrijski entuzijasti u planinskom domu Maier u Garmisch-Partenkirchenu, a vjerojatno nisu ni sanjali koliko će popularno postati natjecanje. Što zapravo i nije čudno s obzirom na to da je do prvog izdanja Svjetskog kupa, u sklopu kojeg se turneja danas održava, prošlo gotovo 30 godina od kad je Sepp Bradl postao prvi pobjednik Četiri skakaonice.

Puno više od novčane nagrade (koja je prošle godine bila manja od tjedne plaće prosječnog igrača u Premiershipu) na Novogodišnjoj turneji skače se za prestiž, budući da se titula pobjednika u retrospektivi karijere gleda kao jednakovrijedna osvajanju Svjetskog kupa ili zlatne medalje na OI. Najuspješniji u povijesti natjecanja s pet ukupnih pobjeda je Finac Janne Ahonen, ali će se mnogi fanovi skijaških skokova na spomen turneje prvo sjetiti Nijemca Svena Hannawalda, koji je na prijelazu 2001. u 2002. godinu postao prvi skakač koji je tijekom istog natjecanja pobijedio na sve četiri skakaonice. Nakon povijesne pobjede Hannawald je ubrzo pokleknuo pod medijskom pozornošću i očekivanjima javnosti, ali njegov pothvat do danas nije nitko ponovio.

Favoriti:

Domen Prevc – slovenski tinejdžer ove sezone je zamijenio uloge sa starijim bratom Peterom koji je prošle godine harao Svjetskim kupom i osvojio Novogodišnju turneju s najvećim brojem bodova u povijesti natjecanja. Domen je ove sezone skupio četiri pobjede i jedno drugo mjesto te uvjerljivo vodi u ukupnom poretku Svjetskog kupa, a njegov „ekstremni“ način skakanja s brzim prijelazom u fazu leta oduševljava, ali i plaši suparnike (i Waltera Hoffera). Nedvojbeno je prvi favorit turneje.

Daniel Andre Tande – Iako je ove sezone još bez pobjede, Norvežanin je na sedam natjecanja Svjetskog kupa skupio tri druga mjesta te u ukupnom poretku u leđa gleda samo Domenu Prevcu. Iz sezone u sezonu je sve bolji i pod uvjetom da mlađi Prevc kiksa mogao bi pobijediti.

Kamil Stoch – Dvostruki olimpijski pobjednik i osvajač Svjetskog kupa iz 2013/2014 u dobroj je formi ove sezone pa tako na zadnja tri natjecanja ima jednu pobjedu i jedno drugo mjesto. Iako nikad nije briljirao na Četiri skakaonice, svakako je među prvim favoritima za ukupnu pobjedu

Stefan Kraft i Michael Hayböck – Austrijanci su bili pobjednici na 7 od 8 posljednjih izdanja Novogodišnje turneje, a Kraft i Hayböck su trenutno u najboljoj formi u uvijek jakoj reprezentaciji. Štoviše, Kraft je prije dvije godine bio pobjednik turneje.

------------------------------------

Brojke:

1952. godina – početak prve Turneje

10 – individualnih pobjeda na Turneji imaju Nijemac Jens Weissflog i Norvežanin Bjørn Wirkola

5 – puta je Finac Janne Ahonen osvajao Novogodišnju turneju, najviše u povijesti

3 – puta zaredom je Turneju osvojio Bjørn Wirkola, jedini u povijesti

1 – Samo je Nijemac Sven Hannawald pobijedio na sve četiri skakaonice u jednom izdanju Novogodišnje turneje

------------------------------------

Linker
02. svibanj 2024 01:30