CROPIX
USUSRET EURU

POČINJE RUKOMETNO LUDILO! ČERVAROVA VOJSKA STIGLA U SPLIT 'Malo smo stariji, ali publika je još jača! Ovdje se kuje medalja'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 01. siječanj 2018. 22:12

I dok još zbrajamo dojmove iz 2017. godine te stavljamo na papir želje i planove za godinu što je tek započela, hrvatska rukometna reprezentacija ima samo jednu želju – zlato na Europskom prvenstvu kojemu je ovoga mjeseca domaćin.

Nakon dvije faze priprema u Ivanić-Gradu „kauboji“ su u poslijepodnevnim satima stigli u Split gdje će odraditi završne pripreme uoči početka Eura 12. siječnja protiv Srbije. Reprezentativci i cjelokupni stožer predvođen izbornikom Linom Červarom smjestio se u hotel Park na Bačvicama gdje će puniti baterije i dorađivati posljednje detalje.

Dočekalo ih je tmurno i kišovito vrijeme. Prava južina. Ne baš inspirirajuće vrijeme za prvi dan završne faze priprema.

Reprezentaciju je dočekao i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u društvu Tonija Gamulina iz Organizacijskog odbora.

- Evo, za nas je prvenstvo počelo! – kazao je splitski poteštat onog trenutka kada je ugledao autobus reprezentacije pred vratima hotela.

A iz njega su počele izlaziti naše glavne uzdanice. Duvnjak, Gojun, Alilović, Čupić, Štrlek, Kopljar, Stepančić, Mamić... Pomalo umorni od treninga i putovanja, ali zrače optimizmom i vjerom u veliki rezultat. Koliko velik, tek treba vidjeti. I druge se reprezentacije jednako kvalitetno pripremaju. Favorita za medalje ima podosta.

Split, 010118.
Hrvatski rukometni reprezentativci stigli su u Split uoci pocetka Europskog rukometnog prvenstva. Smjesteni su u hotelu Park neposredno uz plazu Bacvice.
Na fotografiji: Igor Vori.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
CROPIX

Na pitanje kako mu je opet biti u Splitu na velikom natjecanju nakon devet godina, Červar je rekao:

- Malo smo stariji, ali publika je još jača! Ovdje se kuje medalja. Ako s četiri boda odemo u Zagreb, bit ćemo jako blizu.

Svi pričaju samo o zlatu?

- Reći da ćemo osvojiti zlato bilo bi bahato i glupo, ali imam pravo reći da ćemo se boriti za to.

Što vas čini zadovoljnim iz dosadašnjeg dijela priprema, a što vas možda muči?

- Obrana uvijek može biti bolja, a u napadu očekujem veći doprinos vanjskih igrača s distance. Tako se mogu otvoriti visoke zone. Moramo se i više uigrati jer smo pripreme počeli s jednim dijelom ekipe pa smo naknadno priključili igrače iz Njemačke. Moramo poraditi na sinergiji.

Na čemu će još biti fokus do početka Eura?

- Nećemo toliko tjerati igrače kao zadnji put, ali ćemo puno trenirati glavu, taktiku, pristup i protivnike.

Prije devet godina muku ste mučili s ozljedom Balića, a sada s Duvnjakom?

- Nemam sreću da su svi uvijek zdravi, ali to je i motiv. Karakter se jača kad je teško. Preko bola se dolazi do rezultata. Nužna je homogenizacija tima jer jedino tako pod teškim uvjetima možemo pobijediti. Tada ni jedna planina nije previsoka.

Split, 010118.
Hrvatski rukometni reprezentativci stigli su u Split uoci pocetka Europskog rukometnog prvenstva. Smjesteni su u hotelu Park neposredno uz plazu Bacvice.
Na fotografiji: Andro Krstulovic Opara i Zlatko Horvat.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
CROPIX

A kad priča o temelju uspjeha, Červar ističe sljedeće:

- Obrana. Ona mora biti prava i agresivna.

Emocije su ga još malo vratile u 2009. godinu kada je Split ugostio Svjetsko prvenstvo...

- Sjećam se prve utakmice s Južnom Korejom, bilo je gusto. Ako ste primijetili, publika je zadnjih deset minuta shvatila da je pravi moment da pojačaju i pogurnu nas do pobjede. To me oduševilo. U atmosferi koju nudi Split osjećam se kao doma.

Reprezentativce je pred nadolazeće ispite ohrabrio i gradonačelnik Splita.

- Ove godine bit će još bolja atmosfera nego 2009. godine. Na naše tri utakmice bit će to pravi vulkan na splitskom poluotoku. Pričao sam sat vremena s Červarom i kolegom Gamulinom. Sve je spremno – kaže Krstulović Opara.

Split, 010118.
Hrvatski rukometni reprezentativci stigli su u Split uoci pocetka Europskog rukometnog prvenstva. Smjesteni su u hotelu Park neposredno uz plazu Bacvice.
Na fotografiji: Lino Cervar, Pero Kuterovac i Zlatko Horvat.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
CROPIX

Što vam je rekao Červar?

- Dao mi je kvalitetne savjete za politiku i upravljanje sustavom. On je izvrstan motivator i zna upravljati opsežnim sustavima. Imam što naučiti od njega.

A što ste vi njemu poručili?

- Da bude siguran da će 12., 14. i 16. siječnja Split plamtjeti. Rekao sam izborniku da znam kako je čupavo bilo protiv Južne Koreje, a on se čudi kako to pamtim. Cilj su četiri boda, a naše suparnike očekuje puna mreža!

Postoji li strah od utakmice sa Srbijom?

- Ne. Zašto bi se išta dogodilo. Ne očekujem nikakve probleme.

A je li Spaladium Arena spremna? Gamulin nas je izvijestio:

- Ima još malo radova iznutra. Stižu nam podloga, nove mreže i golovi. Ušminkavamo detalje. Na probnoj utakmici s Crnom Gorom Arena će biti 90 posto spremna.

Nakon što su se smjestili u hotel, reprezentativci su u večernjim satima odradili prvi trening u Spaladium Areni. Prije nego što 12. siječnja otvore Euro protiv Srbije, u petak 5. siječnja također u Spaladiumu igraju generalku protiv Crne Gore.

Utakmica će imati i humanitarni karakter jer će sav prihod od prodanih ulaznica biti proslijeđen Klinici za dječju kirurgiju KBC-a Split.

Dolaskom reprezentacije Euro je, dakle, stigao u Split. Rukometno ludilo u gradu pod Marjanom počinje!

Linker
27. travanj 2024 17:19