CROPIX
KUCNUO JE ČAS

POKRET - POČINJE EURO, LINO ČERVAR NAJAVIO KRV, ZNOJ I SUZE 'Poruka je jasna, da ne bude zabune! Tražim odricanje za sve ono što nas čeka...'

Lino Červar, izbornik muške seniorske reprezentacije, danas u Ivanić-Gradu u s dijelom igrača započinje završne pripreme za Europsko prvenstvo u Hrvatskoj
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. prosinac 2017. 14:21

Počinje završna akcija Euro. Situacija je maksimalno ozbiljna i zaoštrena u svakom segmentu. Krenuli su danas prema Ivanić-Gradu i radit će do 12. siječnja u tri faze. U prvoj fazi do Božića, u drugoj fazi između Božića i Nove godine u Ivaniću, a nakon toga od 1. siječnja do početka Eura 12. u Splitu. U toj posljednjoj fazi imat ćemo i jednu provjeru protiv Crne Gore 5. siječnja.

Lagano okupljanje

- Pripreme su zamišljene da budu okupljanje s punim poštovanjem prema klupskim obvezama. Zato će biti kašnjenja, ali kako tko bude dolazio, priključivat će se, svih 28 koji su na popisu plus ovi koji nisu pomoći će da radimo što bolje jer raditi moramo u više segmenata istodobno, što neće biti lako i treba dobro planirati. Zašto je to važno? Zato što nam mladi trebaju za travanj kad idemo na turnir u Švedsku, za ljeto kada nas čekaju Mediteranske igre, a moramo gledati dugoročno mnoge stvari jer je to jedini način da ostanemo kontinuirano prisutni - kaže Lino Červar.

Sve drugo bit će snimanje situacije koju su igrači donijeli iz klubova, snimanje stanja te fizičko i taktičko peglanje da bi se 12. siječnja i utakmica protiv Srbije dočekali spremno.

Velik dio igrača neće biti na prvom okupljanju. Uz “Nijemce”, njih 6, od onih koji su u uskoj konkurenciji neće biti ni Mirka Alilovića, koji mora otići do Szegeda snimiti stanje za iduću sezonu.

Kada je riječ o “Nijemcima”, Lino je bio vrlo precizan u svojim razmišljanjima.

- Poruka je jasna, da ne bude zabune. To što završavaju 26. i 27. u Bundesligi, ne znači da dolaze nakon Nove godine, nego odmah jer svaki zajednički trening nam je dragocjen. Tražim odricanje za sve ono što nas čeka i bez toga nema dobrog posla.

U prijevodu većina igra 26. prosinca, recimo Füchse (Gojun, Kopljar, Mandalinić) - Magdeburg (Musa). Marićev Melsungen igra tog dana u Gummersbachu, dok će posljednji na teren ove godine Duvnjak s Kielom 27. u Lübbeckeu. A nakon toga odmah se očekuju u Ivaniću, no, kako teleportiranje ne postoji, dosta su 24 sata.

Do Splita - čisto

U prvom dijelu priprema u Ivaniću bit će i četiri igrača na koje se ne računa za Euro. To su Ravnić, Šušnja, Butorac i Vranković. Treba računati da kada dođu Marić i Musa, s pivotima iz prvog dijela, imali bismo petoricu, a to se sigurno neće dogoditi u završnoj fazi. Realna su trojica, za pripreme četvorica, a koga će Lino “parkirati” teško je reći. Stanje, ozljeda Marića će tu odlučiti, a ako je sve OK, Kontrec ili Bećiri će biti najbliže tribini. Slično je i s vratarima kada se vrati Alilović. Četvorica će teško, a trojica realno. Koja? I to će odrediti stanje.

I kada se sve to zbroji i pooduzima, u Splitu treba očekivati 3 vratara, 4 krila, 3 ili 4 pivota i 10 vanjskih, a onda od njih dobiti najboljih 16 za start sa Srbijom. Velik je to posao i iznimno odgovoran.

Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX

Treba dobro vagati

No, ono što je dobro i ohrabrujuće jest da uoči završnih priprema svi igraju, svi su u dosta dobrom stanju, osim Vuglača, a to je uvijek najbolji početak priče. Samo nek’ tako i ostane.

- Da, nije baš jednostavno, dosta stvari se popravilo, većina je u pogonu i OK, ali igra još nije na razini koja zadovoljava visoke kriterije, a mi to moramo tražiti. Sve pažljivo pratim, promatram, želim optimistički gledati na stvari, no, isto tako znam da nismo u stanju da imamo vremena čekati da se dogodi nešto za što nismo sigurni da će se dogoditi. Zato, kažem, trebat će u ovih dosta treninga dobro odvagnuti situaciju i procijeniti mogućnosti - zaključuje Lino Červar.

Okupljanje je u ponedjeljak oko podneva, a onda odmah u Ivanić-Grad i na posao.

Hrvatski vratar Ivan Stevanović, koji stiže iz Švicarske, otkrio je je li spreman za sve što slijedi.

"Nadam se da smo spremni svi, a to ćemo vidjeti kroz pripreme koje su pred nama. Mislim da je najvažnije da dobro odradimo pripreme i da ih svi preživimo. I da ono što izbornik traži predočimo na terenu tako da se nadam da će sve dobro završiti", kazao je Stevanović.

"Sigurno da otežava to što nismo svi od početka zajedno, možda čak više zbog toga što nema Jakova Gojuna i Marka Kopljara koji su nam bitni u obrani. Bit će malo dana, ali takva je situacija. Mislim da smo čak mi i jedini počeli pripreme ranije, druge sve reprezentacije počinju kasnije, ali prvenstvo je doma, ulog velik tako da ćemo malo istrpjeti, nema veze", nastavio je Stevanović.

Luka Cindrić je pak ocijenio da ih čekaju teške pripreme.

"Iza nas je duga polusezona i puno utakmica, ali mislim da smo spremni. Prije svega, mislim da je važno da svi dođemo zdravi na ove početne pripreme. Imamo vremena pripremiti se, uigrati, tako da se nadam najboljem. Zadovoljan sam svojom formom, naravno, ali uvijek može bolje i s tim nekim ciljem idem dalje. Da svaka godina bude takva, bio bih jako sretan. Kako bismo na Euru izgledali što bolje, morat ćemo dobro uigrati obranu. Ona je neki način naš zaštitni znak. Na svemu moramo raditi. Mislim da će to izbornik Červar dobro spremiti. Sigurno da nas čekaju duge pripreme iako se možda vremenski ne čini tako", kazao je Cindrić.

Igrači koji se danas okupljaju

Vratari:

Ivan Stevanović

Filip Ivić

Ivan Pešić

Krila:

Valentino Ravnić

Manuel Štrlek

Lovro Mihić

Ivan Čupić

Zlatko Horvat

Ivan Vida

Pivoti:

Leon Šušnja

Tin Kontrec

Kristian Bećiri

Igor Vori

Vanjski igrači:

Halil Jaganjac

Marko Mamić

Igor Karačić

Luka Cindrić

Luka Stepančić

Šime Ivić

Jakov Vranković

Bruno Butorac

Za drugu fazu:

Mirko Alilović, Domagoj Duvnjak, Marino Marić, Marko Kopljar, Jakov Gojun, Stipe Mandalinić, Željko Musa

Ne dolaze:

David Mandić, Lovro Jotić, Mario Vuglač (ozljeda), Denis Buntić

Linker
05. svibanj 2024 02:40