Nikola Patković
POGLEDAJTE UHIĆENJE

Policija pustila napadače na Hrvate, među njima su i vođe zloglasne Firme i Obraza

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 26. siječanj 2012. 12:02

Svih 12 izgrednika koji su uhićeni zbog sumnje da su sudelovali u neredima u Novom Sadu po završetku utakmice Hrvatska - Francuska pušteni su nakon saslušanja, javlja B92, podjećajući da je u divljanju srpskih navijača uništeno 36 automobila, a trojica državljana Hrvatske lakše ozlijeđena.

Dvadeseak hrvatskih državljana dovedeno je u policiju na identifikaciju, ali niti jedan od njih nije prepoznao svog napadača.

- Bez identifikacije, nije bilo osnova da ih zadržimo, jer samo direktan materijalni dokaz ili identifikacija od strane oštećenog u ovakvim slučajevima predstavlja osnov za zadržavanje – kazao je izvor B92, dodajući da je privedenim uzet DNA da bi se uporedio sa biološkim tragovima nađenim na uništenim vozilima.

Kako saznaje B92, među uhićenim su bili Ivan Ključovski i Jovan Bajić, vođe grupe navijača po nazivom "Firma" iz Novog Sada, kao i jedan član desničarske organizacije " Obraz".

Prema vojvođanskim medijima, napad je bio vrlo dobro organiziran. Jedno vozilo je naglo zakočilo ispred kolone od šest-sedam automobila s hrvatskim registracijskim pločicama i onda je slijedio napad pedesetak mladića. Istodobno, navijače iz Bosne i Hercegovine koji su se nalazili u kafiću pokraj sportske dvorane, palicama je napala skupina maskiranih navijača. Nakon što su se vratili iz policijske postaje, gdje su davali iskaz, Hrvate iz BiH dočekalo je novo iznenađenje SEnD na parkiralištu im je razbijen automobil.

Mediji javljaju da oni nisu bili jedini kojima je bio oštećen automobil. Srbijanski portali izvještavaju i o tučnjavi prije utakmice u Ulici Laze Telečkog u Novome Sadu te o nekoliko razbijenih automobila s hrvatskim pločicama. Težak incident dogodio se i na benzinskoj crpki “Lariko” na ulazu u Rumu. Prema neslužbenim informacijama, tu je zapaljen kombi hrvatskih navijača. Njih je napala skupina mladića i ozlijedila ih noževima. Od četvorice napadnutih hrvatskih navijača, dvoje ih je teže, a dvoje lakše ozlijeđeno. No, ovu informaciju nisu nam mogli potvrditi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Inače, Telegraf.rs piše da je, sudeći po raspravama na navijačkim forumima, povod za napad bilo ponašanje hrvatske publike, koja je tijekom utakmice s Francuzima nekoliko puta skandirala “Vukovar, Vukovar” i “Mi, Hrvati”, nakon čega je preko interneta dogovorena, a nedaleko kod Veternika i provedena, odmazda srpskih navijača. Prema neslužbenim informacijama, “Grobari”, navijači beogradskog Partizana, bili su glavni inicijatori napada u Veterniku.

Njihovu pozivu odazvali su se veternički nogometni navijači, kao i navijači iz obližnjeg Futoga. Naime, navijači iz ta dva mjesta blizu Novoga Sada odavno su poznati kao “žestoki momci”. Svoju navijačku skupinu nazvali su “Firma”, a navijaju za nogometni klub “Vojvodina”, ali pripadaju i navijačkim skupinama beogradskih nogometnih klubova zvanih “Delije” i “Grobari”. Većina njih aktivna je u krim-miljeu, a policiji su dobro poznati i kao dileri droge.

Linker
29. rujan 2024 07:55