VELIKO NATJECANJE

Popaj vs Golijat: Pogledajte zbog čega čovjek s najvećom podlakticom dolazi u Zagreb

Popaju tvrdi njegov suparnik, neće pomoći niti tone špinata koje Popaj prije svakog velikog natjecanja konzumira
Piše: ArhivaObjavljeno: 27. travanj 2015. 14:56

U subotu 9. svibnja 2015. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu održati će se „Svjetski kup u obaranju ruke - Sokol Marić 2015.“ na kojem se očekuje 200-tinjak reprezentativaca iz petnaest država Europe, Azije i Afrike. Svjetski kup organiziran je od strane Hrvatskog saveza za obaranje ruke, a pod visokim pokroviteljstvom Svjetskog saveza za obaranje ruke.

Hrvatski savez za obaranje ruke (www.obaranje-ruke.hr) osnovan je 2009. godine te je od iste godine član europskog i svjetskog Saveza. Obaranje ruke prepoznato je kao sport te je isto uvršteno u nomenklaturu sportova i sportskih grana pri HOO-u u prosincu 2014. godine. Hrvatska reprezentacija vratila se iz Litve sa svjetskog prvenstva iste godine, gdje je naš najtrofejniji reprezentativac, Dražen Kogl, osvojio zlatno i srebrno odličje u konkurenciji 2000 natjecatelja iz 40 država.

Jedan od najpoznatijih svjetskih obarača ruke, Iranac Mehdi Abdolvand, cijelu je natjecateljsku sezonu podredio dolasku u Zagreb te, trenutno u životnoj formi, planira osvojiti „Svjetski kup u obaranju ruke Sokol Marić“.

Visok 195 cm, težak 150 kg te promjera bicepsa 56 cm, zastrašujući, a istovremeno uvijek vedar i nasmijan, Mehdi planira osvojiti pobjednički pehar te se vratiti u Iran kao osvajač Svjetskog kupa. Naravno, dvjestotinjak natjecatelja iz petnaestak država koji dolaze također „po istom poslu“ kane mu pomrsiti račune, no Mehdi je siguran kako je 2015. godina njegove dominacije. Dodaje, kako ga u tom naumu ne može nitko spriječiti, a posebno je motiviran za eventualni meč s Matthiasom Schlitteom zvanim Popajem (čovjekom s najvećom svjetskom podlakticom, 43 cm, s obzirom na težinu od 70 kg) kojem, tvrdi Mehdi, neće pomoći niti tone špinata koje Popaj prije svakog velikog natjecanja konzumira. Istovremeno Popaj najavljuje sigurnu pobjedu u svojoj kategoriji.

Do sada najkompleksniji turnir u Hrvatskoj komentira predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke, Aleksandar Jakovac: „Ove godine dodijeljen nam je Svjetski kup koji organiziramo na najfrekventnijem gradskom trgu uz direktan LIVE streaming te TV produkciju. Osim glavnog pokroviteljstva od strane Svjetskog saveza, visoku razinu sportskog događaja potvrdili su svojim pokroviteljstvom i Ministar znanosti, obrazovanja i sporta te Grad Zagreb kao i predsjednica RH koja nas je pismom potpore dodatno motivirala. Siguran sam kako će ta, nadam se suncem okupana subota, biti „praznik“ za sve ljubitelje snage i vještine.