Mario Stiehl
TOUR OF CROATIA

POPULARNI 'VOICE OF CYCLING' PRENOSTI ĆE SPEKTAKL U LIJEPOJ NAŠOJ 'Hrvatsku preporučujem svim svojim prijateljima'

TOUR OF CROATIA U utorak počinje četvrto izdanje šestodnevnog biciklističkog spektakla po Hrvatskoj, a ovu će utrku komentirati jedan od najpriznatnijih novinara u sportu na dva kotača, Englez Phil Liggett
Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 14. travanj 2018. 19:20

Tour of Croatia svjetski je prepoznata utrka, od ove sezone bit će rang ispod onih najvećih utrka u svijetu, a ne prvi puta, bio je tu unazad dvije godine, utrku će prenositi Phil Liggett, prepoznat u biciklizmu kao “Voice of Cycling”.

Liggettu je 75 godina, engleski je komentator, dugi niz godina vezan za biciklizam, ali ne samo za biciklizam.

Nekada i sam biciklist, koji je mogao biti i profesionalac u Belgiji, da mu sportsko novinarstvo nije postalo ljubav nakon što je objavio nekoliko članaka s utrka na kojima je i sam nastupao. Liggett je u početku pisao za časopis Cycling Weekly u Londonu, a kasnije kao freelancer za The Guardian, Daily Telegraph i The Observer. Godine 1997. postao je urednik magazina Cycle Sport, a također je i autor knjiga o biciklističkim utrkama.

Zbirka ‘ligetizama’

Izvještavao je sa 15 olimpijskih igara i 44 Tour de Francea, najčešće uz kolege veterane biciklizma Tour de Francea Paula Sherwena i Boba Rolla. Kroz karijeru je pokrivao i druge sportove, uključujući triatlone i skijaške skokove. Zahvaljujući širokom polju interesa, radio je za sve tri velike američke mreže: ABC, CBS i NBC, a također je povezan i s australskom mrežom SBS, koja pokriva australske događaje kao što je Tour Down Under.

Tour of Croatia 2017 - Stage 1 - Official photos by: KL-Photo
KL-Photo / KL-Photo

Već sa 30 godina bio je i međunarodni sudac u biciklizmu, a sudjelovao je i u organizaciji utrka. Nositelj je brojnih priznanja, a od 2009. član je Britanske biciklističke dvorane slavnih.

Poznat je po specifičnim osebujnim, nerijetko umjetničko-književnim, izrazima koje koristi pri komentiranju biciklista ili uvjeta utrke. Zbirka tih “ligetizama” objavljena je 2005, a premda ima 75 godina, objeručke je prihvatio i razvoj digitalne tehnologije pa tako ima stotine tisuća pratitelja na Twitteru.

Što je to toliko posebno u njegovu glasu koji je gotovo prisvojio ovaj sport? Postao je “glas biciklizma”...

- Tu titulu dodijelio mi je jedan australski voditelj na Igrama Commonwealtha u Aucklandu 1990. godine i od onda je ponosno nosim.

Kako se odlučio za sportsko novinarstvo i zbog njega ostavio profesionalnu karijeru?

- Bio mi je ponuđen profesionalni ugovor za sezonu 1967, ali u zimi 1966. također mi se ukazala prilika da postanem novinar, što sam u konačnici i prihvatio. Bila je to vrlo teška odluka, ali dugoročno gledano, svakako ispravna.

S kolegom Paulom Sherwenom držite rekord po broju godina kao sportski sukomentatori. Kako je ta suradnja započela?

- Paul se deset godina profesionalno bavio biciklizmom u Francuskoj i kad sam čuo da se planira umiroviti, tj. da planira voziti utrke još samo sljedeće dvije godine i to samo u Britaniji, ponudio sam mu mogućnost da radi sa mnom. Vjerujem da smo najtrajniji duo u povijesti sportskog komentiranja jer 34 godine su iza nas.

Zagreb, 230417.
Kaptol.
Biciklisti utrke Tour of Croatia prolaze pored Zagrebacke katedrale.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

No, nije samo biciklizam bio ono što je komentirao u svojoj karijeri.

- Komentirao sam s četiriju zimskih olimpijskih igara, skijaške skokove i alpsko skijanje. Prve 1992. u Albertvilleu za CBC. A biciklizam sam komentirao još od 1978. godine. Uživao sam učeći o nekim drugim, novim sportovima i upoznajući nove ljude, no zapravo u tome nema poveznice s biciklizmom.

Koji mu je biciklist ostao u najvećoj uspomeni tijekom svih ovih godina?

- Eddy Merckx bio je moj najdraži biciklist i smatram da je najbolji svih vremena. Upravo je on razlog zašto nisam postao profesionalac. Znao sam da ga nikad ne bih mogao pobijediti!

Posao radiš sa strašću

Sjećate li se biciklističke karijere Vladimira Miholjevića, direktora Toura of Croatia?

- Sjećam se Vladimirove karijere, ali ne mogu se sjetiti jesam li ga ikad komentirao. Bio je jedan od najboljih iz Hrvatske i ono što je nastavio raditi odličan je način kako se zajednici može mnogo vratiti kad ste strastveni oko nečega. Tour of Croatia projekt je na vrlo zahtjevnoj razini, a prednosti koje nosi su odlične, od medijske pokrivenosti do turističke vrijednosti za zemlju.

Koja je tajna uspješnog komentatora? Kako prenijeti uzbuđenje i emociju gledateljima željnih sportskih uzbuđenja i zadržati ih uz tv-ekrane po nekoliko sati, primjerice, na ravničarskim etapama?

- Nema tu tajne, možeš ili raditi to sa strašću ili ne raditi to uopće. Ja stvari vidim iz perspektive koja je ostalima možda nejasna i bitno je da moj glas ima jedan emotivan tok. Nema boljeg osjećaja nego doći kući znajući da si odradio odličan posao! Moje komentiranje nije samo za biciklističku publiku, već i za velik dio pratitelja koji nisu biciklisti, nego prate program zbog krajolika i ljepote zemlje, stoga i njih trebam informirati. Ljudi pred tv-prijamnikom čuju glas, ali ne vide kako je to iza scene.

Makarska, 190417. 
Biciklisticka utrka Tour of Croatia 2017. Utrka se vozi od 18. do 23. travnja u 6 etapa i duga je 1000 kilometara. Druga etapa utrke kojoa se vozi od Trogira do planine Biokovo iznad Makarske. Zbog snijega je cilj spusten sa vrha Sv. Jure(1762m) na prevoj Vrata Biokova(860m) pa je duzina ove dionica tako 107 km.
Na fotografiji: Tour of Croatia na planini Biokovo.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
CROPIX

Kako izgleda tih nekoliko sati u reportažnim kolima? Kako prepoznajete bicikliste u pelotonu i s kojim se sve izazovima susrećete?

- Uvijek je teško pogoditi sve bicikliste, ali oni poznati su lakši za prepoznati tako da se zapravo treba obratiti pažnja na one manje poznate i pratiti boju tenisica, kacige ili sunčanih naočala. Naš komentatorski televizor obično je mnogo manji od onih na kojima gledatelji prate program, stoga to može biti vrlo zahtjevno. Uvijek osjećam olakšanje kad sve popratim ispravno.

Otoci su vam posebni

Već ste komentirali Tour of Croatia. Kakav dojam je na vas ostavila Hrvatska? Da je trebate nekome preporučiti u nekoliko rečenica, kako biste to učinili?

- Prije dvije godine prvi sam put posjetio Hrvatsku i doživio sam lijepu zemlju puno vrlo prijateljski raspoloženih ljudi. Otad sam je zaista preporučio svim svojim prijateljima. Otoci su osobito poznati, a i graniči s toliko zemalja. Veselim se skorom povratku.

Pa, eto, od utorka će opet uz Tour of Croatia biti i “Voice of Cycling”...

Linker
08. svibanj 2024 02:56