Maverick Viñales
 Mirco Lazzari gp / Getty Images
MOTOGP

POPUT KIŠNE OLUJE U PUSTINJI Deset razloga zbog kojih će ova MotoGP sezona biti vrhunska!

Piše: Karlo MeštrićObjavljeno: 27. ožujak 2017. 09:25

Jučer, je noćnom utrkom u Kataru započela nova sezona MotoGP-a. I kakva bi to samo sezona mogla biti. U uzbudljivoj utrci čiji je početak odgodila kiša, pobijedio je Maverick Viñales (Yamaha) ispred Doviziosa (Ducati), dok je na trećem mjestu završio i za njega samog neočekivano - Rossi (Yamaha). Prvih sedam krugova do izlijetanja vodio je Zarco kojemu je ovo bila prva MotoGP utrka.

Kasnije su još izletjeli Bautista i Iannone. Veći dio drugog dijela vodila se borba za prvo mjesto između Viñalesa i Doviziosa dok je Rossi držao treće mjesto. Hondini Marquez i Pedrosa završili su četvrti i peti, rezultat kojim je sigurno zadovoljniji Pedrosa. Top 6 zatvorio je Aleix Espargaro za Apriliju. Lorenzo će što prije pokušati zaboraviti prvu utrku za Ducati koju je završio na tek 11. mjestu.

Iako je prva utrka završila ovdje navodimo 10 „sastojaka“ koji najavljuju vrhunsku sezonu:

1. Prošla sezona - Koliko god zvučalo neobično, prošla sezona je bila toliko nevjerojatna da je ona solidna pozivnica za gledanje ove. Devet različitih pobjednika u sezoni (od kojih svih 9 voze i ove godine). Tko zna što će se sve „nemoguće“ dogoditi u ovoj sezoni

2. Pogled na popis vozača koji se utrkuju, a koji imaju brzinu i vještinu s kojom se sigurno mogu boriti za naslov. Marquez, Viñales, Rossi, Pedrosa, Dovizioso, Lorenzo. Tri momčadi - Honda, Ducati, Yamaha, šest vozača – samo jedan može postati prvak. Tu su još i vozači Suzukija i tzv. satelitskih momčadi koji će se sigurno uplitati u borbu za vrh.

3. Rivalstva i dokazivanja– Ove godine čini se da svatko ima nešto za dokazati na stazi. Rossi mora dokazati da nije prestar za osvajanje naslova. Viñales da je brži od Marqueza i obratno. Pedrosa da je materijal za prvaka. Dovizioso da u Ducatiju nisu pogriješili kad su otpustili Iannonea. Lorenzo da je kriza iz prošle sezone završena i da on može ono što nije uspjelo niti Rossiju – osvojiti naslov s Ducatijem. Crutchlow da mu je mjesto u jednoj od tvorničkih ekipa . Iannone da je Ducati prekidom suradnje napravio veliku grešku itd.

4. Maverick Viñales – Ovaj 22 godišnji mladić koji je ime dobio po liku iz legendarnog filma Top Gun, ove godine namjerava postati upravo to - broj jedan. Najbrži u svakom dijelu predsezonskih testiranja Maverick je poslao jasnu poruku svima. Ovo će mu biti treća sezona u kraljevskoj klasi, prva za momčad Yamahe i u prvu utrku krenuo je s prve startne pozicije i na kraju pobijedio i to borbom - snažna najava.

5. Dani Pedrosa – Upornost najnižeg i najlakšeg vozača u prvenstvu ponovno dolazi u prvi plan. Pedrosa ima impresivnih 29 pobjeda u MotoGP klasi, ali niti jedno osvojeno prvenstvo. Prošla je godina bila mučenje za njega, a ove godine u predsezonskim testiranjima pokazao je neočekivanu brzinu. Neočekivanu s jedne strane zbog slabe prethodne sezone, a s druge strane zbog motora kojeg vozi. Crutchlow je ovogodišnji Hondin motor opisao kao „fizički najzahtjevniji motor koji je ikada vozio“ i tu tvrdnju potkrijepio konkretnim podacima broja otkucaja srca. U takvim nepovoljnim uvjetima Pedrosa se kao treći najbrži u predsezoni ugurao među one koje se ne smije zaobići kada se nabrajaju vozači koji imaju namjeru i brzinu boriti se za titulu ove sezone.

6. Marc Marquez - Aktualni prvak MotoGP-a i najjednostavnije ga se može opisati u dvije riječi – nestvarno brz. Marquez ove godine ima jasnu namjeru braniti naslov odnosno boriti se za četvrtu titulu prvaka. Prošle godine osvojio je prvenstvo iako je s predsezonskim testiranjima bio nezadovoljan, a ove godine je zadovoljan nakon predsezonskih testiranja – činjenica koja vjerojatno dodatno brine sve njegove protivnike.

7. Jorge Lorenzo – Prva sezona za Ducati nakon 9 sezona u momčadi Yamahe s kojom je osvojio 3 naslova. Osvajanje naslova ove godine zvuči nevjerojatno, a s druge strane borba s najboljima u svakoj je utrci moguća. Ako će se moći boriti s najboljima, zašto odbaciti mogućnost da iz te borbe izađe kao pobjednik?

8. Andrea Dovizioso – Ducati je već prošle sezone izgledao dobro, ali nepouzdanost motora i greške vozača odgodile su san o naslovu, za ovu godinu. Ove godine Ducati ponovno izgleda dobro, a Dovizioso teško da će imati veće šanse za osvajanje naslova u smislu izjednačenosti momčadi.

9. Valentino Rossi – u bilo kojoj najavi ove sezone nijedan novinar neće zaobići Rossija. Iako je u predsezonskim testiranjima izgledao zabrinjavajuće loše,nitko ga se ne usuđuje otpisati – s razlogom. Iako je zadnje prvenstvo osvojio „davne“ 2009. kada je Viñales imao 14 godina, Rossi je prošle 3 sezone završio kao drugi u ukupnom poretku i jedan je od rijetkih koji s godinama postaje brži. Jučerašnje treće mjesto „niotkuda“ samo potvrđuje razinu njegove motivacije.

10. Srce – ne emotikon, nego ono ljudsko srce koje se u visokim iznosima plaća profesionalnih sportaša zna izgubiti, ovdje je prisutno u svakom krugu utrke. Ponekad ih srce dovede do pobjede, a ponekad do izlijetanja sa staze. Stvaraju se velika rivalstva, praćena žestokim dvobojima na stazi i još veća prijateljstva praćena poštovanjem prema protivniku na stazi. Svaki vozač ovog natjecanja riskira svoj život da bi bio najbolji u nečem što voli. Oni najbolji svjesni su kakav je to privilegij i uživaju u tome. Oni drugi žele postati oni najbolji.

Linker
28. travanj 2024 06:49