SAUL LOEB
IZ PONUDE CROBET-A

Posebna ponuda za kladioničare! Američki izbori: Karizmatični Donald Trump ili smireni Joe Biden?

Nikada prije na hrvatskom tržištu nije bilo ponuđeno klađenje za američkog predsjednika
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. listopad 2020. 14:00

Prema mnogima jedan od najvažnijih datuma ove godine je 3. studeni, dan kada Amerika bira novog/starog predsjednika. Poznato je koliki utjecaj SAD ima na ostatak svijeta, a pogotovo sada, tijekom neizvjesne situacije s pandemijom koronavirusa. Svijet stoga pomno prati koga će Amerikanci izabrati između demokrata Joe Bidena te dosadašnjeg, i još uvijek aktualnog, predsjednika Donalda Trumpa, koji predstavlja republikance.

Koliko su ovi izbori važni pokazuju i sami građani SAD-a. Čak 60 milijuna Amerikanaca već je obavilo građansku dužnost i svoj glas dalo jednom od kandidata. Rekordan je to broj glasača koji su odlučili iskoristiti mogućnost glasovanja prije 3. studenog, a što upućuje na mogući scenarij prema kojem bi ovo mogli biti rekordni izbori s obzirom na odaziv birača.

Dosadašnje ankete, među njima i vrlo reprezentativna koju je napravio The Economist, koji se bavi predviđanjima predsjedničkih izbora u SAD-u, predviđaju pobjedu demokrata odnosno Joe Bidena, a tome u prilog idu i prijevremeni izbori. Dosadašnji pokazatelji govore o čak dvostruko više demokrata koji iskoristili pravo ranijeg glasovanja u odnosu na republikance, no to, naravno, ne mora ništa značiti. I prije četiri godine Trump je u ovo vrijeme slovio za autsajdera, a Hillary Clinton za sigurnu pobjednicu...

The Economist očekuje pobjedu Joe Bidena, kako u ukupnim glasovima tako i u elektorskim, koji dolaze po pobjedama u različitim državama. The Economist predviđa da će Biden pobijediti s brojem glasova, koji će biti u rasponu od 252-421, dok za Trumpa predviđaju raspon od 117-286. Podsjećamo, 270 je potrebno za pobjedu.

Ono što čini američke izbore dodatno zanimljivijima, upravo su pobjede u različitim američkim državama, odnosno ti elektorski glasovi. Većina država su obilježeni i prije izbora, zna hoće li izabrati demokrata ili republikanca, no zato su ostale države, nazivane "swing states" od izuzetne važnosti za pobjedu. Ove godine kao najneizvjesnije države The Economist je obilježio: Floridu, Sjevernu Karolinu, Arizonu kao one u kojima će - doduše tijesno - slaviti Biden. Texas i Ohio vide kao države za tijesne pobjede Trumpa, dok su dvije još uvijek po njima potpuno neizvjesne, to su Georgia i Iowa. Bidenu u prilog ide što su veće države poput Washingtona, New Yorka i Kalifornije sklonije njemu, te mu to jamči više glasova, no Trump uvijek uspije iznenaditi te ne treba uranjeno proglašavati Bidena izbornim pobjednikom.

Zbog očekivanog velikog broja ljudi koji će glasati dopisno, tešo je za vjerovati da će se svi glasovi uspjeti prebrojati do sljedećeg jutra, tako da bi se ove godine proglašenje pobjednika moglo obznaniti i nekoliko dana kasnije.
Za sve koji se vole kladiti dobra je vijest da Cro Bet kladionica Hrvatske Lutrije u svojoj ponudi nudi mogućnost klađenja na ishode američkih predsjedničkih izbora uključujući i dodatne opcije klađenja na pobjede u pojedinim državama. Nikada prije na hrvatskom tržištu nije bilo ponuđeno klađenje za američkog predsjednika s tako detaljno razrađenom ponudom. Cro Bet kladiteljima nudi lepezu mogućnosti da se iskažu i kao poznavatelji političkih prilika u SAD-u. Novi američki predsjednik, bilo Biden ili Trump, polaganjem službene prisege 20. siječnja 2021. postat će ujedno i najmoćnijim čovjekom svijeta.

Linker
19. travanj 2024 04:10