Vladimir Rys/Getty Images / Getty Images
IZNENADNI POTEZ

POTRAGA ZA HRVATSKIM IZBORNIKOM Gobac otišao u Skoplje po Červara i otkrio: 'Razgovaramo s petoricom kandidata i samo je Lino domaća opcija'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. veljača 2017. 17:24

Utrka za novim hrvatskim izbornikom postaje sve zanimljivija. Zoran Gobac u subotu je bio u Skoplju. Lino Červar poslao je poruku, “Zoki je ovlašten za izjave”. Zakopčan. Uz samo jednu dodatnu rečenicu, “razgovara se”.

Pa smo onda potražili Gopca i dobili odgovor kojem se ni u kojoj varijanti nismo nadali.

- Našli smo se Lino i ja, sami, bez predstavnika kluba i saveza i razgovarali smo. Ja sam s naše strane rekao uvjete jer to je sve što mogu. Dogovor je da se do kraja mjeseca Lino očituje o tome, pa ćemo vidjeti.

No, drugi dio odgovora o izborniku bio je super zanimljiv.

- Da se razumijemo, mi smo razgovarali i razgovaramo s petoricom kandidata, a samo je Lino domaća opcija u tome. Stav je da idemo na trenere od renomea, koji imaju rezultate stvarane godinama. Mogu reći i da je Lino prva opcija i dalje, ali ne i jedina.

S kim ste to razgovarali ako nije tajna?

- Nije, makar dok se pregovara... Evo, bit ću direktan. Zvali smo Valera Riveru, kojeg je iznenadilo što smo ga se sjetili. Kaže da je počašćen, zahvalio je na pozivu jer ima ugovor u Kataru, ide uskoro na operaciju kuka, ima Azijsko prvenstvo... Drugi je Ulrik Wilbek, koji se reagirao isto, samo je njegov razlog odlazak u politiku i tvrdnja da nije više u rukometu. Opcije koje stoje su Patrice Canayer, trener Montpelliera, koji je tamo 23 godine i kroz čije je ruke prošla cijela francuska selekcija, i Juan Carlos Pastor, koji je trener Szegeda, a Španjolsku je vodio do naslova svjetskih prvaka u Tunisu 2005, kad su nas pobijedili u finalu. Obojica su se izrazila kao počašćeni ponudom.

Nisu odbili mogućnost?

- Nisu.

I onda je podvukao...

- To je naš prvi krug izbora, što će biti, ne znam. Do kraja mjeseca ćemo čekati odgovore, a sad, kakvi će biti nastavci razgovora teško mi je odgovoriti. Oni su treneri u klubovima, to treba također respektirati, ali ne mislim da su u pitanju financije koliko organizacija svega, jer svakom od njih imponira poziv Hrvatske, ali oni su preozbiljni da bi to prihvatili tek tako. Dakle, pričekat ćemo zasad.

A ako čekanje ne završi odgovorom?

- Tek onda ćemo tražiti dalje - zaključio je Gobac.

Noka Serdarušić?

- Mislim da u ovom trenutku ne, da su zdravstveni razlozi u pitanju.

Za mnoge je to veliko iznenađenje, govori o zaokretu, a zaokret govori o važnosti koju HRS pridaje Euru koji dolazi. Treba reći da je Veselin Vujović uvijek tu negdje, makar ne u prvom redu, da su postojale i opcije da se razgovara s Ljubom Vranješom, Dagurom Sigurdssonom, Talantom Dušebajevom, no oni su zauzeti u selekcijama Mađarske, Japana i Poljske i nisu realna opcija za hrvatsku klupu.

Iznenadni potez

Za mnoge je takav potez iznenađenje i potpuno je jasno da bi se u slučaju da izbornik bude stranac, njegov asistent tražio isključivo u domaćim redovima.

HRS ima svoje rokove, treba izbornika i te stvari će morati ispoštovati svako tko želi na klupu. Klub ili reprezentacija ili klub i reprezentacija to je, čini se, pitanje koje ne mora presuditi jer ovisno je o kakvom je klubu i treneru riječ. No, kako do vrha na Euru, to se mora znati.

I glavna poruka priče - nema samo jedne opcije. Gobac nije otklonio ni mogućnost da nitko od spomenutih ne odgovori zahtjevima i pozivu, što znači da i drugi krug može biti uzbudljiv, a tu je domaćih trenera puno više. No, ključ je da čekanja do kraja sezone neće biti. Ožujak donosi odgovor, jer je okupljanje već u travnju.

Linker
30. travanj 2024 10:26