LEGENDA TRICOLORA

POTRESI U FRANCUSKOJ 'Izbornik Onesta smijenio kapetana Fernandeza!'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. siječanj 2015. 10:08

Neobičan potez dogodio se za Francuze na press-konferenciji nakon pobjede protiv Egipta. Claude Onesta u jednom je trenutku rekao:

- Jerome Fernandez više nije moj primarni kontakt s momčadi. Okrećemo se novim mlađim snagama koje moraju nositi naš sastav u budućnosti.

Nevjerojatno, Francuzi su kapetana smijenili nakon druge utakmice na SP. Nakon što je Fernandez odigrao čak 380 utakmica za Francusku i nakon što je bio šokiran trenerovom izjavom.

Suprotstavljao se?

- Da, iznenađen sam, odmah sam išao pitati izbornika što se dogodilo. Objašnjenje je bilo “ništa osobno”, sve u zajedničkom cilju koji imamo ovdje. To ne mijenja moj stav, ostajem na raspolaganju u kojem god obliku da treba. Ali razlog doista ne znam - govorio je Fernandez.

Onda su naletjeli na izbornika Onestu, koji je rekao:

- Nemam što dodati i komentirati, sve sam rekao i to je to. I nije točno da to nisam rekao njemu, rekao sam mu već prije nekoliko tjedana. Prepričavanja me ne zanimaju jer su na press-konferenciji bili Guigou i Porte pa mogu posvjedočiti što sam rekao i na koji način. Nema nikakve afere, sve ide svojim putem.

Nije rekao tko će sada biti njegov prvi kontakt na terenu, no, neobično je to da se dogodilo momčadi koja ima savršen duh. Znači li to da ga više nema, vidjet ćemo uskoro.

Po logici, Nikola Karabatić je i dovoljno mlad i dovoljno kvalitetan da preuzme tu rolu. No, ostaje tajna zašto je Onesta to napravio sada, a ne prije polaska u Dohu, što bi bilo logičnije. Je li ga iznervirala utakmica koju je Fernandez odigrao protiv Egipta, zabivši samo jedan gol uz slabu igru, ili nešto drugo?

Što kažu nagađanja? Većina da je Fernandez odgovarao i suprotstavio se nekim odlukama izbornika Oneste, što je ovoga opasno razljutilo. Inače, njih dvojica od ‘97 u Toulouseu funkcioniraju kao otac i sin, reći će Daniel Constantini, bivši francuski izbornik iznenađen takvim raspletom.

Unaprijediti Francusku

Onesta je spomenuo budućnost, spomenuo je Grebillea, Accambraya i N’Guessana, koji su budućnost na poziciji na kojoj igra Fernandez, i rekao da je njegov posao unaprijediti Francusku.

Svi su postavili pitanje “OI u Riju?”, na što je Onesta odgovorio da Fernandez nije otpisan, ali da će se morati iskazati kvalitetom, koja mora biti barem na razini onih koji dolaze. Zanimljivo je da na prošlom EP nije bio star, a da je sada situacija potpuno drukčija?!

Fernandez je poručio da se nakon svega nema potrebu dokazivati, a to je čini se i kraj suradnje njih dvojice. Iskusni francuski igrači poput Richardsona čude se Onesti jer nije bilo ni mjesto ni vrijeme za takve stvari, a tražeći razlog možda misle da bi mogao biti u najavljenom odlasku Fernandeza iz Toulousea, u koji ga je sadašnji izbornik doveo ‘97, nakon čega je uslijedila velika priča.

Izvjesno je da je idila u francuskom sastavu prekinuta, pomalo na blesav način, što je za njih dosad bilo nezamislivo. Uvijek su govorili “momčad, momčad”, a sada kapetan nakon desetak godina i svih medalja leti preko noći.

Linker
21. rujan 2024 19:22