Nicolo Zangirolami/Voice2Media / Voice2Media
SPORTSKI RESORT

PRIČA IZ NOVIGRADA - HRVATSKE ANTALYE Olimpijski pobjednik Cernogoraz učio Bojana Bogdanovića

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. lipanj 2016. 17:52

Kad je Giovanni Cernogoraz u Londonu pogodio olimpijsko zlato, istarski gradić Novigrad dobio je na važnosti. Imati olimpijskog pobjednika iz svog grada poklopilo se s idejom ljudi iz Novigrada koji su imali plan od tog gradića između Poreča i Umaga, kudikamo poznatijih i većih susjeda, napraviti nešto posebno.

Četiri godine od Londona i tog olimpijskog zlata slika je sljedeća. Giovanni Cernogoraz branit će zlato i u Riju, a svjedočili smo jednom kondicijskom treningu našeg strijelca i sa sigurnošću možemo reći da nitko nije jači od našeg Giovannija.


Pripremala se i Serena

Taj trening odradio je u sportskoj dvorani, koja je samo na pet minuta hoda od hotela Aminess Maestral gdje su do nedjelje na pripremama naši košarkaši. Uz hotel Maestral nalazi se i hotel Laguna, a sve skupa, cijeli resort u kojemu postoji i kamp, u brojkama izgleda ovako: u kampovima postoji 5.000 ležaja, a u hotelima 943.

Resort je omeđen sa šest nogometnih terena što Novigrad pretvara u lokaciju na kojoj se tijekom godine sprema stotinjak nogometnih momčadi. Usput, ove će godine treći put ovdje stići akademija Manchester Cityja, a gost Novigrada bio je zajedno s njima i legendarni Patrick Viera.
No Novigrad je i teniski centar, ne toliko razvikan poput Umaga, ali opet velik i značajan, jer oko hotelskog resorta postoje 23 teniska terena, od čega 19 u vlasništvu Aminessa i četiri u vlasništvu grada.

U gradu su posebno ponosni jer se 2014. godine ovdje odmarala i spremala uoči osvajanja US Opena Serena Williams. Bila je smještena u Villi Sperone, koja je danas elitni hotel u gradskom središtu, a neki će se čitatelji sjetiti da je na tom mjestu bio nekada kultni istarski disko klub.
Bila je ovdje na odmoru i treningu i Viktorija Azarenka.


Mislili na baš sve

Kako je Istra već godinama, posebno u proljetnim mjesecima biciklistička oaza, tako se u Novigradu mislilo i na to. Postoji biciklistička staza koja povezuje Novigrad i kamp Maredu, a u unutrašnjosti (Umag, Novigrad, Brtonigla, Buje) postoji čak 500 km biciklističkih staza.
U hotelu Aminess Maestral postoji i zatvoreni bazen s morskom vodom, pa je to izuzetna prilika i za trening triatlonaca tijekom godine.

U Novigradu su ponosni na prelijepu, klimatiziranu, u zemlju ukopanu dvoranu i na streljanu u kojoj vježba njihov zlatni olimpijac Giovanni Cernogoraz. Nakon jednog od treninga naše reprezentacije, Giovanni je poveo Bojana Bogdanovića i liječnika naše vrste dr. Mirana Martinca na seriju pucanja u streljani. Bojan je bio oduševljen, a dr. Martinac, s lovačkim iskustvom, brzo se snašao.
Od ostalih sadržaja u blizini izdvajamo i vodeni park, a za one kojima nedostaje adrenalina tu je i mogućnost kajakarenja po rijeci Mirni.

Uglavnom, Novigrad ima sve što sportaši mogu poželjeti. I nije stoga čudo što žele postati hrvatska Antalya.
A Hrvatski košarkaški savez već je najavio jaču suradnju s ovim gradom, jer bi se sljedeće godine baš ovdje, za vrijeme proljetnih praznika, mogle organizirati sve završnice hrvatskih prvenstava za mlađe kategorije.

Linker
30. travanj 2024 15:23