Privatna arhiva
NAJBOLJE TEK DOLAZI

PRIČA SVJETSKOG PRVAKA IZ GOSPIĆA Radio u pilani pa zbog ozljede pronašao karijeru iz snova: 'Taj moj rezultat najveći je u povijesti Hrvatske...'

Jeste li znali da Hrvatska ima svjetskog prvaka u jednom vrlo popularnom sportu s velikom bazom rekreativaca i natjecatelja u cijelom svijetu? Riječ je o Mariju Rukavini, svjetskom prvaku u powerliftingu, disciplina bench press, po GPC pravilima. On je taj naslov osvojio u listopadu prošle godine.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. veljača 2020. 14:14

Marijo Rukavina, u svijetu svog sporta jako dobro poznat kao Rux, kako mu se uostalom zove i klub, ima 36 godina i dolazi iz Gospića. Powerliftingom se, kako sam kaže, ozbiljno krenuo baviti 2014. godine te je tada prvi put i nastupio na nekom natjecanju. S vremenom je njegova karijera postala internacionalna, a uspjesi su bili sve veći.

No, kako je došla odluka za krenuti se baviti sportom kojeg će mnogi pomiješati s dizanjem utega? Zapravo, cilj ova dva sporta je isti. Podići, odnosno savladati što veću težinu, no načini na koji se to izvodi su potpuno drugačiji. Za razliku od tzv. olimpijskog dizanja utega, gdje postoje standardne discipline izbačaj i trzaj, u powerliftingu imamo tri discipline. To su bench press, čučanj i mrtvo dizanje/deadlift. Sport je nastao 50-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u, a dva desetljeća kasnije osnovani su i prvi savezi kojima se powerlifting u potpunosti odvojio od dizanja utega te nade koju su mnogi gajili, kako će se ove discipline pridružiti gore spomenutima.

Privatna arhiva

"Kao mlađi sam radio u pilani i tamo sam doživio ozljedu kralježnice. Na nagovor liječnika sam krenuo u teretanu da bih ojačao taj dio muskulature i zavolio sam to. Vidio sam da mi ide i da mi odgovara. I to je zapravo bio moj početak u ovom sportu", kratko je ispričao Marijo kako je izgledao njegov start koji se ne razlikuje od mnogih drugih koji su u teretanu prvi put otišli iz zdravstvenih razloga.

Do sada najveći uspjeh Marijo je postigao prošle godine, kad je došao do titule svjetskog prvaka. I to na jednom nevjerojatno brojnom natjecanju.

"Prvenstvo je održano u slovačkom gradu Nove Zamky, a nastupilo je preko 800 natjecatelja iz svih dijelova svijeta. Ja sam nastupio u kategoriji do 110 kg, u disciplini bench press, gdje sam 'gurnuo' 230 kilograma. To je balkanski rekord, a držim rekord i u kategoriji do 100 kilograma. On iznosi 220 kg i postigao sam ga prije par godina u Podgorici. Inače se striktno natječem samo u toj disciplini", ispričao je čovjek koji je tim putem srušio hrvatski rekord, ali je otkrio i koliko je daleko od svjetskog:

"Recimo da je to poprilično dobar rezultat za Balkan i Europu. Svjetski rekord postavljen je prije nekoliko godina i iznosi 270 kilograma. Nakon Svjetskog prvenstva sam još jednom postigao isti rezultat na Europskom kupu koji sam također osvojio. Također je bitno navesti kako je taj moj rezultat najveći u povijesti Hrvatske, ako gledamo omjer težine natjecatelja i podignute težine."

Privatna arhiva

A kako se jedan powerlifter hrani te kako zapravo izgleda trening kojim je cilj postići mogućnost što većeg podizanja težine iz ležećeg položaja?

"Moja prehrana sastoji se prije svega od puno mesa. Barem dva ili tri obroka dnevno moraju sadržavati crveno meso. Inače uzimam pet do šest obroka dnevno, s tim da osim toga uzimam shakeove i potrebne dodatke prehrani. No, barem tri kruta obroka moraju biti s mesom. Važno je uzimati tri grama proteina po kilogramu tjelesne mase. Što se tiče ugljikohidrata, sve ovisi o čovjeku pojedinačno. Nekome su dosta dva, nekoliko treba tri, četiri ili čak pet grama da bi napredovao. Ugljikohidrate također uzimam iz mesa, no uzimam i krumpir, no rjeđe. Puno češće koristim rižu. Također sam pokušavao protein koristiti iz steaka tune, ali nisam postigao efekt kojem sam se nadao. Suplemente imam one koji su neophodni. Shakeovi, proteini, vitamini, minerali, aminokiseline i omega 3 masti. To je potrebno jer to ne možemo nadomjestiti samo iz hrane da bismo se uspješno bavili ovim sportom ", rekao je nešto o prehrani, da bi onda dodao kako izgleda trening:

"Treniram gotovo svakodnevno, a najveći napredak sam postigao otkako sam promijenio sistem treninga. Krenuo sam sistemom bugarskih sportaša. Počeo sam trenirati dva puta dnevno, što je ljudima kod nas bilo nezamislivo. Naime, nisu mogli vjerovati da čovjek može odraditi dva teška treninga u danu i uspjeti se oporaviti. Ja sam zapravo tada doživio najveći napredak. Na treningu najviše radim sami potisak s prsa, no naravno da nije sve u tome. Vrlo je važno imati dobar kapacitet pluća radi samog pritiska i eksplozivnosti. Bitni su bicepsi i tricepsi, zapravo važan je cijeli trup. Ako imate slabe trbušnjake, što na prvu ne djeluje važno, a zapravo vrlo je, možete biti u problemima. Cijeli trup u kompletu vam mora biti snažan da biste bili dobri u bench pressu."

Privatna arhiva

Ovaj 183 centimetara visoki sportaš inače teži oko 102 kilograma, no za natjecanje to podigne između 107 i 108. Otkrio je zašto je to tako, odnosno kako izgleda taj posljednji dio priprema po tom pitanju.

"Sve ovisi kad imam natjecanje, no kako se bliži tako svakako pojačavam prehranu da bih dobio par kilograma. Jedan kilogram moje čiste mišićne mase na benchu znači oko deset kilograma više koliko bih mogao podići", objasnio je.

Otkrio nam je također kako bi svoje najbolje rezultate tek trebao postići. Naime, svjedočio je situacijama gdje su neki natjecatelji svoje najbolje rezultate postizali s otprilike s 40 godina ili čak koju godinu više. On namjerava nastupati sve dok mu to zdravlje dozvoljava.

Po svoje nove vrhunske rezultate Marijo Rukavina trebao je krenuti idućeg mjeseca. No, na veliki Arnold Classic u Ameriku zbog privatnih obaveza ipak neće otputovati. Na natjecanju iste serije, pod organizacijom Arnolda Schwarzeneggera, nastupit će krajem ljeta u Sevilli.

Njegov rad na poticanju i razvoju sporta poznat priznat je i izvan Hrvatske te mu je stoga povjerena organizacija Balkanskog prvenstva, a također i organizacija Europskog kupa WUAP federacije koji će se održati u Zadru.

Linker
23. travanj 2024 16:55