OI VESLANJE

PRVA HRVATSKA MEDALJA U LONDONU Četverac na pariće uzeo SREBRO!

Piše: HinaObjavljeno: 03. kolovoz 2012. 13:05

Hrvatski četverac na pariće, apsolutni prvi favorit olimpijske utrke u Londonu, ipak nije uzeo zlatnu medalju na Igrama. Njemačka je pregazila konkurenciju, a Hrvatska se na kraju zadovoljila srebrom.

Prva je to hrvatska medalja na ovim Olimpijskim igrama i samo taj podatak mora veseliti hrvatske navijače, no ipak se u ovoj utrci očekivala zlatna medalja, tako su ovu utrku najavljivali i sam hrvatski veslači, Valent i Marin Sinković, Damir Martin i David Šain.

Znalo se da je Njemačka glavni suparnik Hrvatskoj, a baš su Nijemci munjevito krenuli u utrku. Polako su stvarali prednost, ali se ipak očekivalo da će Hrvati u jednom trenutku finalne utrke (oko 1000 metara) krenuti u lov.

No, to se nije dogodilo. Njemačka je posada "gutala" stazu i na polovici utrke je imala cijelu dužinu čamca prednosti. Do cilja je Njemačka zadržala istu takvu prednost i odbila je sve napade suparnika bez problema.

Related content

Hrvatski se četverac čak borio i za srebrnu medalju. Stiskali su Australci cijelu utrku, pa tako i u finišu, ali Hrvatska je ipak uspjela doći do srebra.

Vjerojatno mora ostati mali žal nakon ovoga jer su tijekom godine Hrvati bili najbolja posada na svijetu, pa tako i u kvalifikacijama u Londonu.

- Srebrna medalja je veliki uspjeh, no očekivali smo zlato. Vjetar je okrenuo u ključnom trenutku i uzeo nam najsjajnije odličje. Sve je bilo vrhunski isplanirano, no ne možeš protiv prirode, razočarano su nakon utkre govorili hrvatski reprezentativci.

Srebrno odličje četverca na pariće četvrta je veslačka olimpijska medalja koju su osvojili hrvatski veslači i to 60 godina nakon što su veslači četverca splitskog "Gusara" Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović i Petar Šegvić na olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. postali prvi Hrvati koji su osvojili zlatnu olimpijsku medalju.

Prvu veslačku olimpijsku medalju za samostalnu Hrvatsku osvojili u Sydneyu veslači u osmercu koji su u uzbudljivom finalnu ispred sebe pustili olimpijske pobjednike Britance i čamac Australije. U brončanom osmercu 2000. godine veslali su: Igor Francetić, Tihomir Franković, Tomislav Smoljanović, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Krešimir Čuljak, Igor Boraska i Branimir Vujević, a kormilar je bio Silvijo Petriško. Treću veslačku olimpijsku medalju i to srebrenu osvojili su 2004. godine u Ateni braća Siniša i Nikša Skelin, a četvrtu i drugu srebrnu u Londonu zaslužili su Valent Sinković, Damir Martin, Martin Sinković i David Šain.

OI, veslanje, četverac na pariće (finale):

1. Njemačka 5:42.48

2. Hrvatska 5:44.78

3. Australija 5:45.22

4. Estonija 5:46.96

5. Velika Britanija 5:49.19

6. Poljska 5:51.74





HRVATSKE MEDALJE:

Barcelona 1992 - srebro, dvije bronce

Atlanta 1996 - zlato, srebro

Sydney 2000 - zlato, bronca

Atena 2004 - zlato, dva srebra, dvije bronce

Peking 2008 - dva srebra, tri bronce

London 2012 - srebro...

Linker
19. travanj 2024 04:57