Sasa Pahic Szabo/kolektiff
SP KADETA U RUKOMETU

PRVI KRIVI KORAK NA TURNIRU KOŠTAO HRVATSKU ČETVRTFINALA 'Igrači još nisu dovoljno iskusni da bi se tijekom utakmice mogli resetirati'

Hrvatska je promijenila sve obrambene koncepte, u jednom trenutku je i vodila, ali na kraju nije uspjela poraziti Mađarsku i ispala je već u osmini finala
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 15. kolovoz 2019. 11:23

Hrvatska je već u osmini finala ispala sa Svjetskog prvenstva. Nije šok jer to su ipak kadeti i imaju još puno za učiti u svom razvojnom procesu, ali iznenađenje jest s obzirom na pet pobjeda iz isto toliko utakmica u grupnoj fazi.

Bolji su jučer bili Mađari koji su slavili s četiri pogotka razlike. Na kraju im je zasluženo otišla pobjeda jer Hrvatska nije bila prava u većem dijelu susreta. Poveli smo početkom drugog poluvremena, ali ulazak u utakmicu s “lako ćemo” koštao je naše kadete prolaska dalje. Uz to, Mađari su imali odgovor na našu 3-2-1 obranu, a njihove golmane Nagyja i Gyorija razbranili smo čim su se pojavili na golu.

- Sve varijante u obrani smo probali, ali igrači nisu bili koncentrirani na ono što smo se dogovorili prije utakmice. Nismo imali dovoljno agresivnosti u obrani, a u napadu smo puno pokušavali individualnim rješenjima. Nismo puštali loptu prije prekršaja i kad smo došli do šanse razbranili smo njihove golmane. Mislim da smo promašili više od 10 čistih zicera - zborio je razočarani izbornik Siniša Markota uz dodatak:

- Uvukla se nervoza i strah u momčad, malo se ruka skratila i možemo samo čestitati Mađarima na zasluženoj pobjedi.

Prolili mlijeko

Iako su protivnici pročitali našu igru u obrani, fascinirao je nedostatak rješenja u napadu. Hrvatski kadeti bacali su se u naručje Mađarima koji su radili lake prekršaje i naši igrači nisu uspjeli pronaći nikakav ritam. Još kada su vidjeli da je je protivniku krenulo u napadu, uvukla se panika i više nije bilo izlaza, čak i kod spomenutog jednokratnog vodstva.

- Nisu nas Mađari ničime iznenadili. Kolega Rokavec i ja smo pogledali sve njihove videozapise i odigrali su baš onako kako smo i očekivali. Naši igrači su preopušteno ušli u utakmicu, a oni još uvijek nisu dovoljno iskusni da bi se tijekom nje mogli resetirati - priznao je Markota.

Kod rezultata 17:17 u drugom poluvremenu napravili smo nekoliko individualnih grešaka i od tada više nismo poveli.

- Da smo otišli na dva ili tri pogotka razlike kada Lučin nije zabio s gola na gol ili u dvije situacije kad je Karpo Sirotić krenuo u polukontru i pogriješio, možda bi sve bilo drugačije - kazao je izbornik.

Iako je on prije turnira bio oprezan, njegovi igrači mahom su najavili pohod na medalju koja na kraju nije osvojena. U ovom uzrastu to nije od krucijalne važnosti, ali će igračima dobro doći u nastavku karijere.

- Društvene mreže su najveće zlo. Dečki su to sve čitali, upijali i razmišljali kako su favoriti za zlato, a za sve to se treba izboriti na terenu. Rekao sam im nakon utakmice da smo izmuzli 100 litara mlijeka tijekom prvih pet utakmica i lupili nogom u kantu protiv Mađara i prolili sve - priznao je Markota i u dahu nastavio.

- Ovo je dečkima velika škola. Oni u svojim klubovima prvenstveno nisu puno igrali, ali sljedeće sezone trebali bi dobijati više minuta. Maraš će igrati Prvu ligu, a Sirotić i Ivanković bi trebali imati više minuta u Dubravi u Premijer ligi. Bez obzira na ovaj rezultat, ti igrači su velika klapa i budućnost je pred njima.

Blizu, a ipak daleko

Nakon trogodišnje epizode u Sloveniji, Markota će sljedeće sezone voditi austrijski Ferlach, a još nije nije poznato hoće li ostati na izborničkoj poziciji.

Razočarani su na kraju bili i igrači, a riječi je teško pronalazio Fran Mileta, najbolje desno krilo juniorskog SP-a i slavljenik jer jučer je napunio 19 godina.

- Rješavali su našu 3-2-1 obranu s dva pivota i to nikako nismo uspjeli zaustaviti. Nije išlo, a oni su neke šuteve pogađali s 10 metara. Pokušavali smo u više navrata, bili smo blizu, u jednom trenutku smo čak i poveli, ali nismo uspjeli.

HRVATSKA 23 (12)
MAĐARSKA 27 (13)
SKOPLJE, Dvorana Jane Sandanski, Gledatelja: 120. Suci: Sekulić i Jovandić (oba Srbija). Delegat: Anders Birch (Danska).
HRVATSKA: Purić (7), Lučin (1); Vrbić, Čakarić, Mileta 5 (1), Sinčić 2, Pribetić 6, Načinović 2 (1), Koler, Ivanković 3, Filipović, Šimić, Rukavina 2, Sirotić 2, Maraš 1, Martinović. IZBORNIK: Siniša Markota.
MAĐARSKA: Nagy (6), Gyori (7); Holdosi 2 (1), Bognar 4, Tovizi, Kecskes 2, Papp 2, Dely, Kohegyi 4, Hornyak 1, Melnyicsuk 3, Bayusz 2, Prainer 1, Gal, Vajda 6, Kovacs. IZBORNIK: Krisztian Karpati.
ISKLJUČENJA: Hrvatska: 10 minuta, Mađarska: 8 minuta.
SEDMERCI: Hrvatska: 2 (1), Mađarska: 1 (1)
IGRAČ UTAKMICE: Benedek Nagy

Linker
03. svibanj 2024 22:54