Ritzau Scanpix/Henning Bagger / REUTERS
KADETI U AKCIJI

PRVIM HRVATSKIM SUPARNICIMA NA SP-u REZULTAT U MLAĐIM KATEGORIJAMA NIJE NAJVAŽNIJI 'Odličja nisu presudna, važnije je kako igrači rješavaju probleme'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 06. kolovoz 2019. 11:23

Hrvatska kadetska reprezentacija, rukometaši do 19 godina, danas započinje nastup na Svjetskom prvenstvu u Sjevernoj Makedoniji. Mini Kauboji će nastupiti u matineji od 10.30 protiv neugodne Norveške s kojom u kadetskom uzrastu na SP-ima igraju prvi put.

Njihov domet na jedinom kadetskom natjecanju koje su dosad odigrali, EP-u u Hrvatskoj prošle godine, bilo je 11. mjesto koje su izborili pobjedom nad Portugalom.

U grupi su ispali iza kasnije trećih Danaca i Francuza, a bili su ispred Rumunja koje su jedva svladali s jednim pogotkom razlike. Ipak, izabranicima Siniše Markote upozorenje mora biti što su među prva tri na spomenutom EP-u bili Skandinavci, redom Švedska, Island i Danska.

Skupina nije lagana

U posljednjoj fazi priprema održanoj u Ivanić Gradu hrvatski su reprezentativci razrađivali taktiku i uigravali akcije koje bi im trebale pomoći u uspješnom startu prvenstva u dvorani Jane Sandanski.

- Detaljno smo analizirali suparnike, posebno Norvešku koja nam je prva na rasporedu i dotjerivali još neke obrambena dijelove - kazao je izbornik Markota prije polaska u Skoplje.

Zdravstvenih problema nema, a lijevi i srednji vanjski Dubrave Ante Ivanković koji je prvi dio priprema propustio zbog operacije slijepog crijeva prokomentirao je protivnike.

- Skupina nam nije baš jednostavna. Ali znamo manje-više sve osim Čilea i Saudijske Arabije. Ipak, vjerujem da s njima ne bi smjelo biti problema. Želimo medalju, jer nam je prošle godine u Hrvatskoj na Europskom prvenstvu ona izmakla za dlaku - samouvjereno će Ivanković.

Ako dobije prvu utakmicu, Hrvatska će puno lakše ući u okršaje s Čileom i Saudijcima. Zbog toga, ali i kasnijih derbija protiv Slovenije i Španjolske, Norveška za naše kadete ima krucijalan značaj.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Semi Final - Germany v Norway - Barclaycard Arena, Hamburg, Germany - January 25, 2019  Norway coach Christian Berge gestures during the match  REUTERS/Annegret Hilse
Annegret Hilse / REUTERS
Christian Berge

Norvežani u kadetskoj kategoriji na sedam dosadašnjih svjetskih smotri još nikada nisu osvojili medalju, a najbolje je njihova selekcija prošla 2013. u Mađarskoj kada su Sander Sagosen i društvo osvojili peto mjesto.

Osim toga nemaju se čime pretjerano podičiti, ali to nije ni krucijalno prema riječima izbornika seniorske reprezentacije Christiana Bergea koji je u društvu obitelji pratio cijelo SP juniora u Španjolskoj koje je okončano prije tjedan i pol.

- Mentalna snaga igrača u mlađim dobnim kategorijama nije mi bitna, od njih želim vidjeti neki poseban potez na terenu. Želim vidjeti rješenje za problem. Naravno da želimo pobjeđivati utakmice, ali to nije najvažnija stvar. Svaki igrač ima svoj zadatak koji dobije prije utakmice i onda tijekom susreta pratimo kako donosi odluke - kazao je Berge koji je s juniorima odradio nekoliko treninga, a puno je razgovarao i s članovima stožera mlade reprezentacije.

- Kao izbornik seniorske vrste imam odgovornost za pet momčadi, svoju seniorsku, B momčad i još tri mlađe selekcije. Stoga je jako važno za mene razgovarati s igračima i trenerima jer želim vidjeti kakvi su svi oni u raznim situacijama. To mi daje puno informacija za budućnost - priznao je Berge koji je Norvešku u siječnju odveo do drugog uzastopnog svjetskog srebra u Njemačkoj i Danskoj.

Tinejdžer Blonz

Iako je glavna preokupacija Norvežana u ovom trenutku organizacija Europskog prvenstva u siječnju zajedno sa Švedskom i Austrijom, Berge se u seniore ne libi pozvati mlade igrače poput lijevog krila Elveruma, Alexandera Blonza (19) koji je na EP-u u Hrvatskoj postigao 23 gola, a još važnije, osvojio je srebro sa seniorima u Danskoj i Njemačkoj.

- Volim imati mlade igrače u svojoj momčadi i volim ih oblikovati u naš stil igre - otkrio je Berge koji je nedavno pozvao i juniora Simena Holanda Pettersona, a ne treba niti naglašavati kako mu okosnicu seniorske momčadi čine 23-godišnji srednji vanjski Sander Sagosen i 25-godišnji vratar Torbjorn Bergerud.

Hrvatska na kadetsku medalju sa SP-a čeka od 2013. godine

Hrvatska je na kadetskim Svjetskim prvenstvima prema broju medalja druga najuspješnija reprezentacija iza Danske s četiri osvojene medalje iz sedam natjecanja.

Prvo je 2005. godine generacija Alena Blaževića te Ivana Čupića osvojila broncu u Kataru na inauguralnom prvenstvu.

Dvije godine nakon u Bahreinu su se Duvnjak, Štrlek i društvo popeli stepenicu više, a 2009. je Hrvatska bila zrela za zlato predvođena Marinom Marićem i Lukom Stepančićem.

Posljednju medalju, srebro u Mađarskoj, osvojila je generacija Lovre Mihića, Marka Mamića i Josipa Božića-Pavletića 2013. godine.

Prema broju osvojenih zlata ispred Hrvatske je još i Francuska koja ima dva, dok ih je Danska skupila tri. (fo)

Linker
26. travanj 2024 04:31