Ian Walton Getty Images
KORAK PO KORAK

PRVO KREĆU TRENINZI, A OKO DANA DRŽAVNOSTI I NATJECANJA 'Moramo se držati naših etapa u postupnosti i oprezu, nema još nikakve prijelomne vijesti!'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. svibanj 2020. 12:24

Hrvatski se sport polako, ali sigurno revitalizira ili, malo bolje, obnavlja. Nakon odobrenja nadležnih vlasti o mogućnosti treniranja sportašima 1. i 2. kategorije u pojedinačnim sportovima, te seniorskim prvoligaškim sastavima u momčadskim/ekipnim sportovima, a koje je na snazi već desetak dana, za koji dan slijedi davanje zelenog svjetla još većem krugu sportaša i sportašica. Točnije, onima iz 3. kategorije po klasifikaciji Hrvatskog olimpijskog odbora. No, to još ne znači i početak natjecanja. Još manje pak znači da je određen nadnevak kada bi se natjecanja mogla obnoviti ili pokrenuti.

- Nema još nikakve prijelomne vijesti - jučer će nam Tomislav Družak, državni tajnik za šport, aludirajući time na naslov s jednog portala o “30. svibnju kao početku natjecanja”. Iako, nije da ćemo poslovično i automatski braniti struku, ali kolegica koja je pisala tekst ipak nije baš naslov izvukla iz ničega, već iz riječi državnog tajnika.

- Ma, jedna od opcija jest da bi se mogla 30. svibnja pokrenuti sportska natjecanja na otvorenom prostoru, ali to je samo jedna od opcija. Međutim, opcija je i 1. lipnja, pa i 16. lipnja.

Samo dragi Bog zna...

Jučer su se, naime, u prijepodnevnim satima sastali čelni ljudi Središnjeg državnog ureda za šport s predstavnicima Nacionalnog stožera civilne zaštite gdje se razgovaralo upravo o tematici sporta, treninzima, mogućem početku natjecanja...

- Je, imali smo sastanak kojih sat vremena i prolazili sve scenarije. Što i kako 3. kategoriju sportaša uključiti u trenažni proces, a to je u kolektivnim sportovima, recimo, i druga liga itd. Sada, kada su otvoreni parkovi, dječja igrališta, sportski rekreacijski tereni, doista nema razloga da ne budu dostupni i sportski sadržaji. Zašto ne bi sportaši mogli organizirano trenirati, ako se građani mogu nesmetano rekreirati. Sportaši su sigurno organiziraniji, discipliniraniji od ostatka građana i sigurno više vode računa o svom zdravlju.

Konkretno, odluka o početku natjecanja jest ili nije donesena?

- Ne, ništa se epohalno nije dogodilo. Da, naš prijedlog je bio Stožeru da se 30. svibnja, odnosno od tog dana omoguće natjecanja na otvorenome, ali hoće li se to i dogoditi, to dragi Bog zna.

Idemo onda ovako, jesu li od 30. svibnja dopušteni i treninzi sportašima 3. kategorije?

- Ja računam da će treninzima sportašicama i sportašima treće kategorije biti dopušteni već od sljedećeg ponedjeljka, 11. svibnja. To je realno. Vjerujem u to, makar... to je sve u sferi malo i nagađanja. Ne možemo to sa sigurnošću reći. Samu odluku o natjecanju, kao i bilo koju drugu ionako može donijeti samo Stožer civilne zaštite jer su oni jedini mjerodavni dati takvo što. Opcije su, velim, i 30. svibnja, ali i 15. lipnja, pa i 30. lipnja - ponovio je državni tajnik za šport.

U tom je slučaju najispravnije poslušati onog koji je jedan iz tog “najmjerodavnijeg tijela”. Doc. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrdio je da se jučer sastao s državnim tajnikom za šport Tomislavom Družakom, kao i njegovim zamjenikom Krešimirom Šamijom.

- Ono što je dogovoreno na tom sastanku je njihov (SDUŠ-ev) popis prioriteta što bi trebalo dopustiti. Mi smo, dakle Stožer, rekli koji su naši okviri, dakle etapnost u djelovanju i oprez. Što se natjecanja tiče, takvo što u ovom trenutku još niti nismo razmatrali. Do druge polovice svibnja nismo o tomu ni razmišljali, ali što se tiče dopuštanja treninga sportašicama i sportašima koji su klasificirani temeljem Zakona o sportu, oni će vrlo brzo stavljeni na dnevni red ovog Stožera. Mi ćemo se dogovoriti koji će to točno datumi biti i za njih, odnosno njihove treninge - veli doc. dr. Capak koji se osvrnuo na dio prijašnje odluke koja je unijela određenu dozu nesporazuma.

- Bilo je malo nerazumijevanja oko dopuštenja rekreativnog sporta i njegovog bavljenja. Mi smo prije dva dana bili otvorili dječja igrališta i sva igrališta na otvorenom za sportsku rekreaciju i na kojima je građanima dopušten prilaz. Sve drugo je predmet naših daljnjih razgovora i dogovora. Konačno, zasuti smo s puno vrlo kvalitetnih prijedloga, pa tako, recimo, i onaj koji se tiče fitness centara, te ćemo i to uskoro razmatrati. Jasno, uz bitnu stavku koju napominjemo cijelo vrijeme. Moramo se držati naših etapa u postupnosti i oprezu - zaključio je dr. Capak.

Zaključno, za vjerovati je da će od 11. svibnja biti omogućen i trening drugoligašima, sportašima i sportašima 3. kategorije. Glede natjecanja, prije 30. svibnja ono nikako ne dolazi u obzir, a kasnije... Netko je nekoć mudro rekao “kibi-dabi”. Možda bude 30. svibnja, na simboličan datum Dana državnosti, a možda tek u lipnju.

Linker
26. travanj 2024 03:40