Marko Todorov / CROPIX
MITING U BIRMINGHAMU

RASPOLOŽENA SANDRA Show može početi

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. kolovoz 2019. 12:29

Ako je do prije nekoliko dana i nastupa na Europskom ekipnom prvenstvu u Varaždinu i bila uspavana, došlo je vrijeme za buđenje. Dizelaški ulazak u sezonu, posve neuobičajen kad je Sandra Perković u pitanju, mora ostaviti iza sebe, vrijeme je za stiskanje gasa do daske. Malen broj nastupa i neuvjerljivi rezultati obilježili su Sandrin početak sezone, ali sada konačno počinje ono pravo, kreće eksplozivno razdoblje u kojem neće biti previše vremena za predah. Razdoblje u kojem ćemo, vjerujemo, vidjeti onu pravu, staru Sandru kakvu smo upoznali prijašnjih godina.

Vrijeme da zablista

Nakon više od dva mjeseca stanke, barem kad su u pitanju bacačice diska, nastavlja se Dijamantna liga. Treća je stanica danas u Birminghamu (početak natjecanja u 13.45), samo šest dana kasnije je Pariz, a 6. rujna nas čeka veliko finale i borba za dijamant u Bruxellesu. Između posjeta francuskoj i belgijskoj metropoli, Sandra će skoknuti i do rodnog grada gdje je 3. rujna čeka Hanžekovićev memorijal, a nakon Bruxellesa ima još jednu obvezu koja je posebno veseli, nastup za reprezentaciju Europe u dvoboju protiv SAD-a u Minsku. I, naravno, kao šećer na kraju početkom listopada dolazi okršaj za svjetski tron u Dohi.

Sad je, dakle, pravo vrijeme da Sandra zablista u punom sjaju, a naznaku da ide u tom smjeru dobili smo prošli vikend u Varaždinu kada je sa 68,58 došla na treće mjesto svjetske i prvo mjesto europske ljestvice. Bilo je to idealno mjesto i vrijeme za vraćanje samopouzdanja, dovoljno značajno natjecanje da ga shvati ozbiljno, a opet bez pretjerano jake konkurencije, što joj je omogućilo da bude opuštena. I ispalo je savršeno, pao je Sandri veliki teret s leđa.

- Ne mogu reći da nakon svih ovih godina nisam posumnjala u sebe, posumnjala da sam izgubila žar za borbom. No, sada se vratio adrenalin i mislim da još nije moje vrijeme da idem dolje - rekla je Sandra u Varaždinu.

Gotovo dva mjeseca, od Rabata do Varaždina, Sandra nije nastupala, posvetila se treninzima i sada je došlo vrijeme da ispita formu i u najjačoj konkurenciji.

- Evo, stigli smo u petak i mogu reći da je dosta hladnije nego što je bilo u Zagrebu. Ali, danas bi trebalo biti lijepo vrijeme i dobra atmosfera na stadionu. Napravili smo dobru pripremu, osjećam se dobro, a startnu listu, da vam budem iskrena, nisam ni pogledala. Trenutno sam okrenuta sebi, svojim rezultatima, fizičkoj i tehničkoj spremi. I show može početi - javila se Sandra iz Birminghama.

A ako već ona nije pogledala startnu listu, mi jesmo. I došli do zaključka da nas čeka svjetsko prvenstvo u malom jer u Birminghamu je šest najboljih bacačica s aktualne svjetske ljestvice. Društvo predvode Kubanke Yaime Perez i Denia Caballero, a tu su i Amerikanka Valarie Allman, Njemica Claudine Vita i Brazilka Andressa de Morais, sve odreda djevojke koje ove godine bacaju preko 65 m.

Rekord Yaime Perez

Dok je Sandra bila posvećena treninzima, Perez je na mitingu u Sottevilleu bacila osobni rekord (69,39) i najbolji svjetski rezultat ove sezone, te nakon toga osvojila i zlato na Panameričkim igrama u Limi. Sjajna je u Sottevilleu bila i Caballero (69,08), De Morais je dvaput bacala preko 65 m... Konkurencija je očito u dobroj formi, ali sada je red da vidimo što će na to reći prava kraljica diska.

I podsjetnik za kraj, u finale Dijamantne lige plasirat će se osam najboljih nakon četiri kvalifikacijska mitinga. Poslije prva dva vrh drže dvije Kubanke, a Sandra je na trećem mjestu. Nikakvi bodovi od ranije u finalu ne vrijede, dijamant i 50.000 dolara će uzeti ona atletičarka koja bude najbolja u Bruxellesu. Lani je to bila Perez, iskoristila je Sandrinu bolest i uzela sve. Prilika za naplatu “dugova” dolazi sljedeći mjesec, ali o tom potom...

Linker
02. svibanj 2024 19:42