MARKO TODOROV / CROPIX
NOVI SPEKTAKL U ARENI

'ROSTER IM JE EKSTRA, ALI NA NAŠEM PARKETU IDEMO PREMA CILJU!' Plinari večeras ne mogu ništa izgubiti, ali mogu puno dobiti 'Publika će nam pomoći!'

PPD Zagreb u pokušaju da se domogne prvih bodova u Ligi prvaka ove sezone s optimizmom dočekuje Szeged.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. listopad 2019. 11:44

Realno, start ove sezone u Ligi prvaka bio je pretežak za Zagreb, PSG i Barca doma, ostalo vani i evo četiri su kola iza a da se Zagreb nije uspio domoći ni boda. Na sreću, nisu ni njegovi konkurenti za prolaz Celje i Elverum, a nisu baš ni Danci koji su Zagreb dobili 10, ali nisu igrali s takvim protivnicima kao Zagreb dosad. Dakle, koliko god igrali loše dosad, malo se popravili protiv Flensburga, u obrani posebno, šansa za prolaz još je vrlo realna i Szeged će biti neki pravi početak Lige prvaka za zagrebaše. Pritom ne treba misliti da je Zagreb bilo kakav favorit, jer to realno nije protiv Mađara koji dobiju Barcelonu. Ali Szeged je staro društvo, sa Szegedom se uvijek moglo igrati i Zagreb će pokušati doći do ponekog boda koji bi bio premija na sve ono što planiraju. Szeged je realno ispred, ali kako kaže Vujović, ‘ne piše im to na čelu, igra se 16 protiv 16, pa ako damo sve...’.

Szeged ima veći roster, čak i ako mu fali Blažević to se ne osjeti, kao kada Zagrebu fali bilo tko, u ovom slučaju Božić Pavletić i vjerojatno Vekić. Pastor za rotaciju ima maksimalan izbor, Vujović minimalan, a vidjet ćemo kako će se tko u tome snaći.

Polako se dižemo

Jedan do onih koje čeka velika borba protiv moćne sredine obrane Szegeda Banhidi - Gaber je Marin Šipić. Za njega je Liga prvaka novo veliko iskustvo, tek se privikava na to, a Vujović ga bocka primjedbama kao “još da obučimo Šipića za obranu i bit će to dobar posao”. Naravno, “Šipa” je to najozbiljnije shvatio, popravlja se, još malo previše naglašava oštrinu i to polako sanira, što je bitno da ne bude na meti sudaca. No, njegovi golovi protiv moćne, visoke Pastorove obrane, koja zna da Zagreb ima problema sa šutom, bit će iznimno važni.

- Loše smo startali, ali se pomalo dižemo i u Flensburgu smo pokazali drugačije lice. Sada na tome trebamo ustrajati i mislim da je došlo vrijeme da se domognemo barem prvog boda ove sezone. Malo nas muče ozljede, ali imali smo deset dana za raditi, mislim da smo postavili neke stvari i da bi se to trebalo vidjeti protiv Szegeda.

Protivnik nije iz iste kategorije kao PPD Zagreb u ovom trenutku?

- Sigurno da su njihove mogućnosti veće, da je njihov roster ekstra, ali kada smo na terenu, naša želja nije ništa manja od njihove. Sigurno je da će nam za dobru utakmicu trebati jaka obrana, što protiv njih nije lako, jer su izuzetno napadački disciplinirani. Tu će trebati najviše strpljenja. Naš napad je u Flensburgu zakazao, koliko god je 20 golova primiti dobro od Flensburga, 17 dati nije dobro i tu ćemo morati pokazati više odlučnosti i koncentracije. Možda nas je u konačnici umor stajao boljeg finiša, jer do 55. minute smo bili u egalu, ali smo onda primili s igračem više dva gola i sve je palo u vodu.

Situacija u momčadi je bolja.

- Jedva čekamo utakmicu, osjetili smo da možemo protiv Flensburga. Nije bilo realno protiv Barcelone, makar smo htjeli, no nakon Barcelone se popravlja, dobili smo Rabotnik, odigrali dobro u Flensburgu i vjerujem da smo na dobrom putu. Konsolidirali se jesmo, makar nas ozljede ne napuštaju, fali Božić Pavletić, ali što je tu je. Plakanjem nećemo dobiti ništa.

Od ljevaka još ništa

S tri pivota je lakše...

- To su teške utakmice, nije lako izdržati s dvojicom. Kada smo trojica puno je lakše. Bolje stalno igrati dobro, nego deset minuta preživljavati i nadati se da te protivnik neće razbiti. Osim toga, i Bećiri i Stojnić su odlični obrambeni igrači.

Publika u Areni?

- Volio bih da nam pomogne, ali ne očekujemo previše, jer se za publiku bori rezultatima, a mi ih ove sezone u Ligi prvaka još nemamo. Kako kaže trener, vjerujem da ćemo ih pristupom, odnosom do kraja sezone vratiti i da ćemo izboriti cilj, a to je prolaz u osminu finala - kaže Šipić.

Zagreb danas nema što izgubiti, a može puno dobiti. Recimo da je ovo generalka za četiri utakmice koje slijede do kraja polusezone, četiri ključne, dvaput s Celjem i dvaput s Elverumom. Oni neće biti favoriti. I usput, od ljevaka za ovu momčad još ništa, a mogu ga registrirati nakon 6. kola, ako ga dočekaju. Vrijeme istječe i nije za zanemariti...

Međusobni omjer

Dugo je Zagreb u međusobnim susretima bio bolji do Szegeda, ali se zadnje tri sezone situacija bitno promijenila. Ulaganja i financijske mogućnosti napravile su razliku u korist Mađara koji u posljednjih šest utakmica imaju 5 pobjeda i jedan egal. Zagreb je posljednji puta pobijedio 2013. godine. Zanimljivo je da je ovo četvrta sezona za redom u kojoj su protivnici u skupini LP, a da Zagreb nije osvojio u tom kraćem periodu ni boda doma. Jedini je osvojio lani u utakmici koja nije odlučivala ni o čemu, a prije dvije sezone robusni desni vanjski Zlatko Horvat zabio 12 golova i ostvario svoj rekord Lige prvaka uopće.

Linker
03. svibanj 2024 23:49