VATERPOLO SENZACIJA

Rudićev Brazil novi je član regionalne lige, domaće utakmice igrati će u Zadru!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 27. listopad 2014. 16:29

Zadar još uvijek nema vaterpolo klub dorastao najvišoj europskoj razini, ali će naredne sezone zadarski ljubitelji ovog sporta ipak moći uživo gledati utakmice najjače vaterpolo lige na svijetu i to na bazenu ŠRC Višnjik!

U Hrvatskom vaterpolo savezu su nam neslužbeno potvrdili kako su dugotrajni pregovori između vodstva Triglav regionalne lige i reprezentacije Brazila privedeni kraju, a senzacionalnu nam je vijest potvrdio aktualni brazilski izbornik, legendarni Ratko Rudić: reprezentacija Brazila će se uključiti u Triglav regionalnu vaterpolo ligu, a svoje će domaće utakmice igrati na Višnjiku!

Najveći stručnjak kojega je svjetski vaterpolo ikada imao, dio svog djetinjstva i mladosti proveo je u Zadru gdje je u tadašnjem "Jedinstvu" i počela njegova briljantna igračka, a kasnije i trenerska karijera. Zato će ovo u neku ruku biti i Rudićev "povratak zadarskom vaterpolu", ali ne više na bazenu na Kolovarama nego u novom zdanju na Višnjiku. Zatekli smo ga ove subote pred povratak u Brazil, a u kratkom nam je telefonskom razgovoru otkrio o čemu se radi i kakvi su mu planovi.

- U samoj smo završnici realizacije dogovora na kojemu više mjeseci radim i trenutno imamo odluku Upravnog odbora Triglav regionalne vaterpolo lige da nas od sezone 2015/16. primaju u natjecanje. Upravo se vraćam u Brazil na završne konzultacije i ja sam uvjeren da će ova priča uspješno biti privedena kraju, kaže Rudić.

Ubrzo nakon što je preuzeo kormilo brazilske reprezentacije veliki je stručnjak krenuo u pripremu reprezentacije za Olimpijske igre koje se 2016. godine igraju upravo u Brazilu. Svjestan da njegovi novi igrači nemaju ni približno onakvu kvalitetu s kojom su raspolagale nacionalne vrste koje je dosada vodio, Rudić je smislio plan:

- Da, ovo će biti jako dobra prilika brazilskoj reprezentaciji za stjecanje neophodnog iskustva i to kroz igranje utakmica s jakim konkurentima u najjačoj klupskoj ligi na svijetu. To će im biti dobra priprema za Olimpijske igre. Imamo projekt koji se počinje realizirati, a reprezentacija Brazila bi, nadam se, uskoro trebala dobiti dva jako kvalitetna igračka pojačanja jer će dobiti brazilsko državljanstvo. U tom bi slučaju Brazil imao solidnu reprezentaciju, procjenjuje Rudić i objašnjava zbog čega je za "europsku bazu " brazilske reprezentacije izabran upravo Zadar:

- Nije Zadar jedini grad koji je pokazao interes za našu ideju, bilo je dosta gradova u konkurenciji. U više sam navrata razgovarao s direktorom Višnjika gospodinom Denisom Karlovićem i na koncu smo se odlučili za Zadar i to iz više razloga. Najprije, ovdje ćemo imati sve neophodne uvjete pri čemu nam je bilo važno dobiti točno određeni broj termina za treninge.

Mislim da je Zadar sportski grad u kojemu je moguće stvoriti pozitivnu atmosferu, a osim toga znam i da je Zadar kao grad, sa svim svojim sadržajima, zanimljiv svima koji u njega dođu, pa će tako biti i s brazilskim vaterpolistima. Za njih će to biti novo iskustvo, bit će im zanimljivo jedan dio godine provesti ovdje, obrazlaže Ratko Rudić.

S obzirom na tempo utakmica Triglav regionalne vaterpolo lige, brazilski igrači će u Zadru provesti tri mjeseca prvog dijela sezone koncem sljedeće godine, a nakon mjesec i pol dana stanke oko Božića i Nove godine, u Zadru će boraviti i kroz veljaču, ožujak i travanj 2016. godine kada je na rasporedu završni dio natjecanja.

Ratko Rudić priznaje da se i sam raduje višemjesečnom boravku u Zadru:

- Stalno dolazim u Zadar i imam ovdje jako veliki broj prijatelja, ali šest-sedam mjeseci u kontinuitetu ovdje nisam bio još od djetinjstva.

Ono što ga dodatno raduje je otvorena mogućnost da zadarska publika naredne sezone dobije nove miljenike koje će bučno bodriti - vaterpoliste Brazila!

Linker
18. svibanj 2024 10:03