Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
SVE JE STALO PREKO NOĆI

'AKO VEĆ PONIŠTAVAŠ, DAJ PONIŠTI SVE!' Hrvatski izbornik mogao je do europskog trofeja: 'Zašto mi ne bismo bili domaćini? Sve izgleda kao laž...'

NENAD ŠOŠTARIĆ Izbornik hrvatskih rukometašica i trener zagrebačke Lokomotive o naprasno prekinutoj sezoni, nesretnoj odluci EHF-a o europskim kupovima i ambicijama ženske reprezentacije
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. svibanj 2020. 22:27

Hrvatski ženski rukometni klubovi imali su zapažene europske rezultate ove sezone. Podravka Vegeta je nakon sudjelovanja u Ligi prvakinja nastavila natjecanje u EHF kupu gdje je u jakoj konkurenciji stigla do prvog europskog polufinala u posljednjih 12 godina, dok je Lokomotiva bila u polufinalu Challenge kupa. Međutim, Europska rukometna federacija poništila je oba natjecanja te je predvidjela datume u rujnu, odnosno listopadu, samo za završnicu Lige prvakinja.

- Uvjerenja sam da se moglo napraviti čak nešto vrlo lijepo za ženski rukomet, kasnije za muški. Ako su već odlučili napraviti Final Four ili Final Eight Lige prvakinja u Budimpešti u rujnu, zašto se u istom terminu negdje drugdje nisu mogli odigrati završni turniri EHF kupa i Challenge kupa - pita se Nenad Šoštarić, trener Lokomotive i izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije.

Poništiti su trebali sve

Smatra kako bi u tom slučaju potpuna medijska pažnja bila usmjerena na ženski rukomet.

- Postojali bi gradovi koji bi takve turnire htjeli organizirati, Siofok i Koprivnica u EHF kupu sigurno, isto tako i u Challenge kupu bi se našlo kandidata, možda smo i mi mogli biti domaćini. Zašto su odlučili ovako, ne znam, meni je to nejasno. I dalje tvrdim da je trebalo dati dignitet onome što su klubovi trebali obaviti do kraja. Ako već poništavaš, onda poništi sve. Znači li da su svi ovi klubovi manje važni od onih u Ligi prvakinja? Meni je ta priča nedorečena. Kao neka parcijalna istina, a nju uvijek uspoređujem s laži.

Kako su poništeni i hrvatsko prvenstvo i Kup, ova je sezona za Lokomotivu završena. Kakvi će biti daljnji koraci, hoćete li okupljati ekipu?

Zagreb, 260917.
Dvorana Sutinska vrela.
Pripremni trening zenske rukometne reprezentacije.
Na fotografiji: Nenad Sostaric ,Katarina Jezic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

- Uskoro ću imati sastanak s direktoricom i užim vodstvom kluba. Većina naših igračica su studentice. Kako fakulteti ne rade, odmah smo ih pustili da se vrate kućama. Bez obzira na popuštanje nekih mjera, u ovom trenutku ne vidim način da se normalno trenira rukomet, i da ih okupimo, ne bi mogle raditi ništa što već sad ne rade. Poslali smo im planove rada i prehrane i vjerujem da ćemo se odlučiti za priču da je ova sezona završena, ali bismo u tom slučaju pripreme započeli puno ranije, već početkom srpnja ili čak krajem lipnja. U tom slučaju mogli bismo imati dovoljno vremena za postepeno uvođenje u napore i postizanje forme.

Reprezentacija se pak izravno plasirala na Europsko prvenstvo koje se krajem godine održava u Danskoj i Norveškoj.

- Mislim da je odluka o poništenju kvalifikacija realna, jer ne bi bilo dovoljno vremena za njihov završetak, a svih 16 reprezentacija koje su se kvalificirale su bile vodeće u svojim skupinama s po četiri boda, dok su ostali bili bez bodova.

Želimo iskorak

Pred dvije godine Hrvatska je u Francuskoj bila posljednja, Šoštarić vjeruje da sad može do boljeg rezultata.

- To prvenstvo će biti malo posebnije, to je sigurno. Mi smo računali da će ovaj Euro biti nakon Olimpijskih igara kad bi u dosta reprezentacija došlo do smjene generacija, a sad će im to biti priprema za Tokio. Bez obzira na to, i naše cure odrastaju, postaju bolje i ljudski i igrački. Euro u Francuskoj za nas je bio plaćanje školarine, bilo je to prvo veliko seniorsko prvenstvo za puno naših igračica, osnovica nam je bilo ‘94. i ‘96. godište. Na ovogodišnjem Euru sigurno nemamo ideju ostati na istom mjestu, već želimo napraviti iskorak prema gore.

Ovaj put trebali bismo biti i kompletniji.

- Sve su se igračice oporavile od ozljeda. Na prošlom Euru bili smo bez lijeve vanjske, ozlijeđene su bile Vidak, Mičijević i Larissa Kalaus. Sad su sve u normalnom stanju, igrale su prvenstva, imamo i korektne golmanice, pivotkinje...

Dvije vratarke u jakim ligama

Uz Ivanu Kapitanović, Tea Pijević bila je druga vratarka reprezentacije. Ona je tijekom sezone iz Lokomotive prešla u Metz, no tamo je imala ugovor samo do kraja sezone.

- Mi smo se proklamirali kao klub koji razvija igračice i jasno je da im nećemo stati na put kad im se otvori mogućnost odlaska u neki bolji klub. Iako ona teoretski zapravo više i nije u Metzu, sljedeće sezone bit će u jednom od kvalitetnijih europskih klubova i dobra je stvar što ćemo imati dvije vratarke u jakim ligama. Tu su i Ećimović te Lucija Bešen, ogromni potencijali kojima treba nastaviti davati šansu. Možemo razmišljati i o Gabrijeli Bešen, pa Marini Razum koja je u Rumunjskoj, isto tako i o Željani Stojak koja je bila u Mađarskoj, a nastupala je za juniorsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. Na golmanskoj poziciji smo vrlo dobro posloženi.

No, odlaskom Pijević oslabljena je Lokomotiva?

- Slažem se. Tea je iskusna golmanica, a mi smo znali našu igru prilagoditi njenim najboljim stranama, poput futsal ekipe koja je dvije-tri godine zajedno pa već zatvorenih očiju znaju tko gdje trči. Tea odlično brani udarce izvana, isto tako je odlična na sedmercima. Nećemo nikoga zadržavati, a uvjerenja smo da je pred nama kvalitetna budućnost. Imamo Gabrijelu Bešen, tu je Lea Beličev, postoje i opcije s mlađim igračicama. Ja sam od onih koji vjeruju u mlade i uopće ne očekujem probleme po tom pitanju - zaključio je Šoštarić.

Linker
20. travanj 2024 14:04