JONATHAN NACKSTRAND Afp
TKO JE KRISTIAN?

‘Austrijanac sam jer samo tamo sve naučio, ali...‘ Hrvatska bi uskoro mogla dobiti inozemno pojačanje

Novi izbornik Hrvoje Horvat dobro poznaje kvalitete 26-godišnjeg golmana rođenog u Đakovu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. ožujak 2021. 12:12

Kristian Pilipović, moguće novo ime na popisu muške rukometne reprezentacije, za širu javnost je iznenađenje, ali 26-godišnji golman dobro je poznat svima koji ozbiljnije prate rukomet. Pogotovo Našičanima čiji je sugrađanin bio u sezoni 2017/18. i s Nexeom tada igrao domaća natjecanja, SEHA ligu i EHF kup. Iz tih dana se može pronaći podatak da je u 14 utakmica SEHA lige skupio 93 obrane od 401 šuta upućenog na njegov gol (23,2%), ali zanimljivije su brojke vezane uz nastupe Našičana u EHF kupu. I da, tu ga je sezonu u klubu vodio sadašnji izbornik Hrvoje Horvat.

Izludio Lindberga

Recimo, u 2. kolu ovog natjecanja je protiv estonske Polve imao 12 obrana u prvoj utakmici, a onda čak 19 u uzvratu u Našicama. Potom protiv danskog Esbjerga za prolaz u grupnu fazu natjecanja 5 obrana u prvom susretu, a u uzvratu je bio junak s 14 obrana od čega i jedan sedmerac. Našičani su te sezone izborili četvrtfinale EHF kupa u kojem im je suparnik bio bundesligaški Füchse i u prvom susretu u Našicama doslovno su šokirali Nijemce pobjedom 28:20 za koju je ponovo junak bio Pilipović s 14 obrana.

Nakon te pobjede kolega Dražen Pinević je napisao u SN: “Fenomenalno je branio našički vratar Kristian Pilipović. Dečko iz Đakova s austrijskom putovnicom ubio je u pojam Berlinčane, a posebno slavnog Hansa Lindberga; Danac je bio nemoćan. Teško se sjetiti da je neki naš vratar u posljednje vrijeme tako branio na klupskom planu. To je bilo ono što su Stevanović i Pešić recimo napravili Norvežanima na olimpijskim kvalifikacijama u Herningu.”
Objasnio je tada Pilipović je li se posebno spremao baš za slavnog Danca...
- Ma nisam, za sve se spremam jednako. Nekad to uspije, nekad ne.

Enciklopedija Andersson

Otkrio je i tko mu je u tom razdoblju jako pomogao s otkrivanjem “vratarskih tajni”...
- Puno sam radio s Mattiasom Anderssonom, koji je bio trener vratara austrijske reprezentacije. On je prava enciklopedija rukometnog znanja. Sugerirao mi je puno stvari kod penala recimo, a kod ostalog pokušavam ostati svoj, mada je njegov stil osvojio sve.

U uzvratu u Berlinu Nexe je poražen 16:25, ali Pilipović je ponovo odradio svoj dio posla - skupio je 13 obrana.
Puno toga o svom rukometnom putu ispričao je u dva intervjua za SN u vrijeme kad je s Nexeom šokirao Esbjerg i Füchse...
- Inače sam iz Đakova, tu sam se rodio, ali sam brzo otišao prema Beču. Tamo su se moji upoznali, mama i brat su i danas tamo, a ostatak familije je u Đakovu, tako da sam i blizu doma gdje god da krenem.

Otkud rukomet, a ne, recimo, skijanje?
- Haha, mama je bila solidna rukometašica u malom klubu, ja sam nekako uz nju krenuo na rukomet u Fünfhausu. Tu sam upoznao Zadranina Mihaela Draču, koji je trener i za kojeg mogu reći da je moj rukometni otac. S njim sam počeo, kada je dobio ponudu Fiversa, koji su u Austriji jaki, poveo me sa sobom. Tamo sam bio sedam godina i na neki način izgradio se kao vratar.

I onda je Nexe dao ponudu?
- Da, Nino Pavelić želio je da dođem, prihvatio sam poziv, znao sam Nexe od prije i znao sam da sam došao u klub u kojem ću dobiti priliku.

Dvojbe davno riješio

Zanimljiv je bio i njegov odgovor tada o igranju za reprezentaciju Austrije...
- Ma, dobro, ja sam, iskreno rečeno, Austrijanac jer sam tamo o rukometu sve naučio, tamo sam odrastao, tako da sam s te strane sve dvojbe davno riješio.

No, budući da se sada spominje u kontekstu hrvatske reprezentacije, nešto se očito promijenilo...
Inače, u Austriji je prošao sve uzrasne kategorije, bio je i kapetan juniorske reprezentacije, a kao senior je 2018. igrao na Euru u Hrvatskoj, a godinu dana kasnije na SP-u. Na Euru je Austrija bila u skupini s Bjelorusijom (2 obrane Pilipovića), Francuskom (8/24 obrane Pilipovića, 33%) i Norveškom (6/24, 25%) i završila 15. od 16 reprezentacija. Na SP-u 2019. je skupio 7 utakmica, na terenu proveo 3 sata i 17 minuta i imao 32 obrane od 136 udaraca na svoj gol (24%), a Austrija je završila 19. od 24 reprezentacije.

HRS već poslao papire IHF-u za ‘transfer‘

Prelasci iz jedne u drugu reprezentaciju nisu tolika rijetkost, iako su posljednjih godina pravila sve stroža. U rukometu IHF-ovo pravilo kaže da igrač može nastupiti za “novu” reprezentaciju ukoliko za prethodnu nije igrao u razdoblju od 24 mjeseca.
U ovom konkretnom slučaju, Pilipović nije igrao za Austriju od SP-a 2019, dakle sada je prošlo već i 26 mjeseci. K tome, ima hrvatsko državljanstvo pa tu nema nikakvih prepreka.
Jasno, proces treba potvrditi IHF, odnosno i reprezentacija iz koje igrač odlazi. Prema, pak, saznanjima SN papiri za transfer Pilipovića iz Austrije u Hrvatsku već su otišli iz HRS-a prema IHF-u...

Linker
25. travanj 2024 08:59