Zlatna generacija Lokomotive sa Zlatom Rebernjak prva gore s lijeva, te Nadom Vučković donji red druga s lijeva

 Arhiva/RK Lokomotiva
In memoriam

Beba za sva vremena: U Zagrebu je preminula velika i istinska legenda hrvatskog rukometa

Izvanredno brza, tehnički savršena, snažna udarca Zlata je bila jedna od najboljih igračica svog vremena
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. rujan 2023. 14:36

U Zagrebu je u 84. godini preminula velika i istinska legenda hrvatskog rukometa Zlata ‘Beba‘ Rebernjak – Hebel. Po zanimanju profesor tjelesnog odgoja, bivša je reprezentativka Jugoslavije sa 64 nastupa i 85 postignutih golova. Na SP u Njemačkoj 1965. godine uz srebrnu medalju proglašena je najboljom igračicom prvenstva.

Počela je igrati u Zagrebu, a vrhunac dosegnula u dresu Lokomotive. U prvih 15 godina svoga postojanja rukometni klub Lokomotiva bio je 8 puta prvak Jugoslavije i 6 puta osvajač Kupa Jugoslavije. Također su i 1965. osvojile i Zimsko prvenstvo. Najpoznatije igračice iz tog vremena bile su Nada Vučković, koja je više puta primila nagradu za najbolju sportašicu Hrvatske. te je jednom bila najbolja sportašica Jugoslavije, i Zlata Rebernjak koja je odlikovana medaljom zasluga za narod.

image

Zlata Rebernjak u elementu nekada na Šalati

Arhiva/RK Lokomotiva

Na slici uz tekst je ta velika Lokomotiva, slici s lijeva na desno, prvo gornji red: Zlata Rebernjak, Anđela Radovan, trener Božidar Henigman, Anica Fadiga, Ema Bart, Svjetlana Evstatiev, Zdenka Biljan, Draga Pavić, (donji red) Zdena Ištvanović, Nada Vučković, Štefica Szili, Branka Orešić.

Izvanredno brza, tehnički savršena, snažna udarca Zlata je bila jedna od najboljih igračica svog vremena uopće. Jednom prilikom je rekla:

- U Lokomotivi sam bila vanjska, često sam utrčavala na crtu, jer je to tražio trener Tičić. Na jednom treningu dok smo igrali međusobno sam se srušila kao munjom pogođena i pritom zabila gol. Trener Tičić nije propustio pohvaliti me riječima ‘eto vidiš da možeš‘, na što sam ja u sebi odgovorila ‘vraga mogu, gurnuli su me‘ – u svom je stilu odgovorila Zlata.

Malo je poznato da je Zlata bila i prvakinja Jugoslavije u skokovima s tornja, te zaslužna sportašica Jugoslavije. Inače, supruga nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca i kasnijeg predsjednika HOO-a Zdravka Hebela, majka dvojice sinova Mislava i Davora.

Posljednji ispraćaj je u ponedjeljak u 13.20 na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.

Linker
27. travanj 2024 13:28