Stipe Mandalinić
 Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
LIJEVI VANJSKI

BIVŠI TOPNIK PPD-A ZAGREB I JEDAN OD NAJVAŽNIJIH IGRAČA REPREZENTACIJE Već je tri mjeseca u Berlinu, ali jedna stvar ga jako muči

STIPE MANDALINIĆ Lijevi vanjski igrač nakon prva tri mjeseca u Füchseu iz Berlinu, a uoči skorašnje reprezentativne akcije Švedska
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. ožujak 2018. 15:29

Füchseu ide jako dobro. U Bundesligi su u borbi za broj 2, koji sljedeće sezone vodi u Ligu prvaka, a u EHF kupu pobjedom u Saint Raphaëlu od devet golova razlike nadoknadili su čak pet golova minusa iz prve utakmice u Berlinu.

- Na prvi pogled iznenađenje, ali u drugu ruku i nije s obzirom na to kako smo igrali. Obrana je bila sjajna, tu smo ih razbili i sve drugo je bilo lako. Nismo baš očekivali da će biti ovako, ali nadali smo se pobjedi i prolazu u četvrtfinale. Sada s brojem jedan, ako dobijemo Lund kod kuće u posljednjem kolu, imamo šansu biti nositelji, izbjeći Magdeburg i Göppingen, što je važno, a po mogućnosti otići na Nexe. To bi nam bilo najbolje jer malo bih došao kući - kaže Stipe Mandalinić, koji je još u fazi uhodavanja kad je riječ o Njemačkoj.

Nema akcija za mene

U prvom dijelu sezone, igrajući za Zagreb, zabio je 49 golova u Ligi prvaka i 45 golova u SEHA ligi. Otkad je došao u Njemačku, za Füchse je u Bundesligi zabio 15, a u EHF kupu 5 golova. Nije da blista od sreće, ali nije ni dramatično.

- Nedostaju mi minute, nedostaje mi ono što sam imao u Zagrebu. Bilo je planirano da u Berlin dođem na kraju sezone, ispalo je da sam došao ranije, a situacija u momčadi diktira dosta. Tu je puno njemačkih reprezentativaca, nema minuta kao što je bilo u Zagrebu. Nema ni akcija kao što su ih za mene radili u Zagrebu i navikavam se na drukčiji sustav. Osim toga, mi smo momčad koja nema klasičnog srednjeg, igra se više “jedan na jedan”, a to je ipak promjena za mene. No, nisam u panici, mislim da će sve doći na svoje.

Suradnja s trenerom Petkovićem?

- Vrlo korektna, on gleda što je nabolje za momčad, kada ima potrebu, dam što treba, a to je u suštini i najvažnije, pokazati se kada dođe prilika.

Konkurencija vam je njemački reprezentativac Stefan Fäth?

- Igra odlično, on je tu domaći. Na kraju sezone će otići u Löwen, hoće li netko doći umjesto njega ili ne, to ne znam, no, uvjeren sam da će se s vremenom stvari okrenuti bolje. Željan sam minuta, igranja, drago mi je što dolazim u reprezentaciju. Bit ćemo nešto mlađi, ali imamo širinu za visoki intenzitet igre i to ćemo sigurno iskoristi.

Svugdje je puno

Kako je igrati Bundesligu?

- I to je drukčije nego bilo što drugo kod nas, recimo. Ni na jedno gostovanje ne možeš ići ležerno jer to znači da ćete prebiti i da nemaš šanse. Takav ritam jako troši. Najvažnije je biti spreman, a ja s tim nikad nisam imao problema, pa ni sada, naravno, pod uvjetom da nema neke teže ozljede.

Nijemcima je domaća liga važnija od Europe?

- Da, to što je Löwen napravio u Poljskoj je vrhunac, ali i kod nas je vidljivo. Na našim europskim utakmicama skupi se, bez obzira na snagu protivnika, pet do šest tisuća ljudi, a u Bundesligi nama utakmice ispod deset, da nam dvorana nije rasprodana. Jednostavno, liga im je zakon i toga se drže, to čuvaju. I još, lijepo je igrati u tim punim dvoranama gdje god da dođeš. Po tome su posebni.

Što ste si ostavili kao cilj?

- Šteta što smo u domaćem kupu ostali kratki gol u odnosu na Magdeburg, Nadam se Final Fouru EHF kupa i borbi za drugo mjesto u ligi. Imamo težak raspored do kraja, ali imamo i dobru momčad i mislim da bismo mogli, uz Löwen, vjerojatno biti ti, što bi bio dobar uvod u sljedeću sezonu.

Uživam u Berlinu

Slijedi nam uskoro i reprezentativni tjedan?

- S Lundom igramo u nedjelju, u ponedjeljak sam u Zagrebu, u utorak letimo u Švedsku. Imamo dvije utakmice u kojima je važno postaviti stvari za kvalifikacije za Euro protiv Crne Gore. Osim toga, nakon Eura Švedska nam je veliki motiv, želimo pokazati da je to bio samo jedan loš dan u krivo vrijeme.

Kako je u Berlinu?

- Super, uživam u svemu, to je ono što sam želio.

I vratio se na početak...

- Samo da mi je malo više minuta, sve bi bilo savršeno. Bit će valjda...

Stipe se suočio s onim s čime se suočavaju mnogi mladići nakon ranog odlaska. Hoće li se iščupati iz toga, najviše ovisi o njemu. Reprezentaciji će sigurno vratiti, a i Bundesligi pokazati kada zato dođe vrijeme.

Linker
06. svibanj 2024 16:13