Foto: Vlado Kos / CROPIX
UOČI OKRŠAJA U ARENI

BIVŠI TRENER ZAGREBA I CELJA NAJAVIO SUSJEDSKI DERBI 'Zagreb se podcjenjuje, ima odličan spoj iskustva i mladosti'

ZDRAVKO ZOVKO Bivši trener Zagreba i Celja o subotnjem dvoboju ovih klubova u zagrebačkoj Areni (20h), ali i o Veszprému, Györu, Podravki, Thüringeru, Hrvatskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. studeni 2018. 19:40

Teško je naći sugovornika koji će odgovoriti baš na sve teme iz prve ruke. Jedan od tih rijetkih je Zdravko Zovko, danas trener Györa koji igra u skupini s nedjeljnim suparnicima Podravkom i Thüringerom, nekada trener Zagreba i Celja koji će igrati danas u Areni, pa Veszpréma koji je najneugodnijeg iznenađenja sezone. Direktno je u mađarskom ženskom rukometu u kojem je dosta nizozemskih igračica, a za mjesec dana hrvatska ženska reprezentacija baš će s Nizozemskom i Mađarskom igrati na Euru u Francuskoj u istoj skupini. Što se ono kaže, nagomilalo nam se gradivo, a kako ribu nije u vodu teško natjerati, evo što o svemu kaže Zdravko Zovko.

Krenimo sa Zagrebom i Celjem. Kako ih vidite danas kao svoje nekadašnje klubove?

- Posljednje utakmice koje su odigrali bile su uzbudljive na razini povijesti koja je od tog dvoboja s razlogom stvorila posebnu priču. Vrhunski naboj, neizvjesnost i sve na sportskoj razini, to je dokaz da priča ide u dobrom pravcu. I tako vidim i današnji susret.

Prvo o Zagrebu?

- Mislim da se puno podcjenjuju, da su dobra momčad što uostalom pokazuju i rezultati. Imaju mladost, imaju iskustvo s Bičanićem, Horvatom, Qerimijem, imaju sustav. Ono što mi se ne dopada je forsiranje igre 7 na 6. Protiv jačih mi je to logika, ali ne i protiv ravnopravnih ili slabijih i nadam se da protiv Celja neće ići u tom pravcu. Zagreb je veliki klub, ima sve argumente za prolaz skupine, a ima po meni samo jedan problem, a to je kako usmjeriti mlade igrače i biti dosljedan u njihovom promoviranju. Rezultat je tu, ali bili bi dosljedniji kad bi dali veću priliku tim mladim igračima koje imaju.

Koprivnica, 090110.
U Koprivnici u novoj sportskoj dvorani Gimnazije igra se rukometna utakmica 5. kola Lige prvakinja izmedju RK Podravke Vegete i HC Leipzig-a.
Na slici: Zdravko Zovko, trener RK Podravka.
Foto: Nikola Wolf / CROPIX
Foto: Nikola Wolf / CROPIX

Celje?

- Slična priča. Ono što je vidljivo je da su se pojačali u zadnjim utakmicama dolaskom Accambraya i Nenadića. Očekujem izjednačenu borbu u kojoj će odlučiti detalji.

Kada smo kod muškog rukometa osvrnimo se i na “vaš” Veszprém?

- Teško je razumjeti sve te padove, ali to ne mora značiti da se neće izvući jer radi se o vrhunskoj momčadi. Ovako kako to izgleda danas nije dobro, klub je izgubio nit koja ga vodi 20-ak godina, a to je opasno. No, teško je vjerovati da tome neće doći kraj. Zbunjen sam u najmanju ruku s ovim rezultatima.

Vaš Györ melje sve pred sobom, prejaki ste za prvi krug Lige prvakinja?

- Klub je vrhunski, ekipa je vrhunska i zato sam prihvatio biti dio toga, iako sam mislio da se neće dogoditi. Radio sam u velikim klubovima, ali rekao bih da je Györ korak naprijed, Real u rukometnom smislu i organizacijski i igrački. Prihvatili smo da smo favoriti, cilj su svi naslovi, a moj dojam je da će uz Ferencvaros i Siofok biti teže u Mađarskoj nego u Ligi prvakinja.

U Koprivnici u nedjelju igraju Podravka i Thüringer za prolaz?

- Njemice su na startu vidjeli svi uz Györ, no Podravka se pokazala i izborila priliku. Mislim da će ta utakmica biti pravi ispit zrelosti za ovu ekipu Podravke, ali i za trenera Saračevića. Ne bih rekao da je to biti ili ne biti, jer već su ulaskom u Ligu prvakinja puno napravili, a nisu ekipa koja se s teretom naučila nositi, pa im ga ne treba ni tovariti. Makar, bilo bi odlično da uspiju. Zbog svega. Možda trenutak forme u kojoj su nije idealan, ali to je posebna utakmica u kojoj inspiracija i želja mogu biti važniji od trenutne forme. Thüringer je ozbiljna ekipa, neće se predati, bit će velike borbe.

Osijek, 160918. 
Rukomet. 
Dvorana Gradski Vrt. 
Liga prvaka, utakmica PPD Zagreb - Pick Szeged. 
Na fotografiji: Zlatko Horvat.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

U prosincu je Euro rukometašica u Francuskoj. Hrvatska će igrati u skupini s Mađarskom. Klubovi sa strankinjama u Mađarskoj su jedna priča, reprezentacija ipak nije na toj razini...

- Lutaju godinama, traže se, nedefinirani su u mnogo toga i zbog svega plaćaju danak lošim rezultatima. I u muškom i u ženskom rukometu je isto, jer bili su Dušebajev, Martin, Vranješ, pa nisu uspjeli... No, čini se da su ipak shvatili, krenuli drugačije. Kadetkinje i juniorke su im u vrhu, imaju rukometne akademije, ulažu puno i sada je izbornik Rasmussen odlučio krenuti drugačijim putem. Profesionalac je u savezu što je po meni iznimno važno za trenutak u kojem jesu. Imaju problema trenutno, neće više igrati Görbitz, Tomori, Kiss, ozlijedila se Faluvegi na crti. Rekao bih da stvaraju. Koliko to vrijedi teško je reći u ovom trenutku.

Vi imate dvije Nizozemke u klubu, još ih je nekoliko u Mađarskoj...

- One su drugačija priča. Broch neće igrati, Snelder također, Groot je nositeljica, jedna od najbolji danas uopće. One su danas top selekcija. Nije realno s njima se nositi, ali s Mađarskom i Španjolskom koje su u fazi pomlađivanja apsolutno da i vjerujem da Hrvatska može uspjeti kroz prvi krug. Za dalje, teško.

Kako vidite našu selekciju?

- Dobra grupa igračica, uigrana već neko vrijeme. Dobro je da Podravka igra Ligu prvakinja, šteta da ne igra i Lokomotiva, ali odigrale su i one jako dobrih utakmica zadnjih sezona. Mi imamo uvijek jedan problem, a to je da ne igraju najbolje koje bi mogle. Recimo, Penezić je još sjajna u Mađarskoj, pa Grubišić u Rumunjskoj... To je šteta, mislim da bi sve morale biti na raspolaganju. Reći ću primjer iz mog kluba u kojem brani Kari Grimsbo koja je s Norveškom osvojila sve, a sada je stavljena na popis za Euro kao rezerva, i kaže mi “sretna sam da je tako, čast mi je biti dio toga u svakom trenutku”. E sad, to puno govori zašto su tu gdje jesu.

Još je jedan detalj naglasio.

- Drugi problem je bitno smanjena baza u ženskom rukometu što će dugoročno za razliku od muškog postati briga. Tu se mora nešto učiniti. Svaki rezultat u tom smislu je važan - i prolaz Podravke u Ligu prvakinja i prolaz reprezentacije u prvom krugu. Treba gledati pozitivno - zaključio je Zovko.

Linker
27. travanj 2024 22:47