Nenad Šoštarić
 STANKO GRUDEN/KOLEKTIFf
PROPUŠTA OKRŠAJ U MALAGI

Bolest ostavila traga na hrvatskom izborniku: ‘Cure su sjajne, ja baš i nisam, nadam se skorom povratku‘

Hrvatski izbornik i trener Lokomotive oporavlja se od korone i neće voditi klub u Europa kupu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. travanj 2021. 15:11

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatskih rukometašica, proteklih je mjesec dana vodio veliku borbu s koronavirusom. Bolest je ostavila traga, pa Šoka nije bio s reprezentacijom u Poreču na HEP Croatia Cupu protiv Brazila i Nizozemske, a neće biti ni na prvom susretu finala Europa kupa koji Lokomotiva u subotu u 19 sati igra u španjolskoj Malagi.

- Još nisam potpuno oporavljen, korona je ostavila traga, bilo je tu svega i tek sam krenuo s laganom šetnjom. Uglavnom, nadam se da ću se u ponedjeljak vratiti treninzima s curama i da će sve biti OK kako sada pokazuju nalazi. U prvom susretu finala u Malagi ekipu će voditi moji suradnici, Iva Kanjugović i Matija Bilušić. U stalnom smo kontaktu, telefonski, analiziramo, pripremamo, baš smo završili sa subotnjom utakmicom koju je Malaga igrala u Elcheu u prvenstvu Španjolske i koja je završila 23:23.

Kada smo kod klupskih stvari, nastavimo. Kakva je Malaga i kakve su šanse Lokomotive?

- Malaga je dobra ekipa, dobila je u polufinalu Pontevedru, ali to nije bilo uvjerljivo kako izgleda rezultatski s dvije pobjede. Lokomotivine šanse su dobre i ja vjerujem da ćemo to iskoristiti. Ono što je važno je respekt i dobar ulazak u utakmicu, jer je Malaga ekipa koja igra čvrsto, koja je vrlo borbena i temelji igru na lakim golovima. Ključna igračica im je druga španjolska vratarka, Mercedes Casellanos, koja je u tim susretima protiv Pontevedre bila nevjerojatna sa 59 i 43 posto obrana na dvije utakmice. Zato sam rekao, nisu bile dominantne, ali je ona bila briljantna - u svom detaljnom stilu će Šoka.

Važno da se vratila Lara

- Nisu ekipa koja dominira, nemaju visinu u vanjskoj liniji, ali zato su izuzetno prodorne i, što se veli, idu na glavu ako osjete prostor. Ključna igračica im je srednjakinja Silvia Arderius oko koje se vrti igra, koja je inače druga španjolska srednjakinja uz Penu, ima brzu loptu i iznimno visoke kružne napadačice koje su u španjolskom sustavu uvijek iznimno važne. Dakle, znamo što nam je činiti.

Kakvo je stanje u vašoj ekipi?

- Po vijestima koje dobivam dobro, treninzima se nakon korone vratila Lara Kalaus, pa bismo trebali biti kompletni.
Naglasio je...

- Za uspjeti u finalu trebaju dvije dobre utakmice i ja vjerujem da će to cure dobro odraditi.
Poput reprezentacije koja je ponovo pokazala silan karakter koji ju je krasio i na Euru u Danskoj kada je osvojena bronca?

Atmosfera je jako važna

- To je bilo ono čemu težimo u granicama mogućnosti s obzirom na situaciju i okolnosti u kojima se igralo. Rekao sam, ne želimo i nećemo biti prolaznici, imati jedan rezultat, pa dugo ništa. To nam nije bio cilj kada smo ulazili u priču. Želimo kontinuitet. Sad hoće li biti medalja, teško je reći, ali važno da uvijek budemo tu negdje blizu. Ovaj sastav je dobro selektiran, ima 12 igračica koje su temelj, a ostale moramo nadopunjavati. Definitivno moramo tražiti rješenja na desnoj strani napada, ali i na crti gdje smo jaki, ali imamo dvije, a trebala bi nam još jedna kružna napadačica za sigurnost. Vidjeli smo da bez Lare Kalaus imamo veće opterećenje za Mičijević, što isto moramo “ispeglati” da bismo od ekipe dobili maksimum u svakom trenutku. Dakle, imamo još dosta posla, ali mislim da smo na dobrom putu da imamo puno mladih igračica, potencijala šuterskog, što dosad nije bio slučaj i to u perspektivi mora obogatiti našu igru. Ali, ponavljam to je proces, ne ide preko noći.

Odlična atmosfera ide dalje.

- Pokazale su da su ekipa, jako mi je to bilo drago za vidjeti i nakon Eura u Danskoj na kojem su sve iznenadile. To je jako važno, jer čekaju nas teške kvalifikacije za Euro protiv odlične Češke, Francuske o kojoj ne treba trošiti komplimente i nepredvidive Ukrajine, u kojima treba biti barem drugi, a onda i nastup na SP u Španjolskoj. Puno je izazova i zato je važno da svaki puta jačamo kadar, jer u ovim okolnostima nikad ne znaš što se može dogoditi, a ovisiti o bilo čemu i bilo kome nije nikad bilo idealno rješenje - zaključio je Šoštarić.

Linker
25. travanj 2024 13:44