PATRIK STOLLARZ
CILJEVI UVIJEK VISOKO

Červar progovorio o SP-u, ali i dvojcu kojeg je ostavio u Hrvatskoj: ‘Dečki su dali sve od sebe, ali...‘

Červar vjeruje u momčad koja nakon europskog srebrn ne krije želje za novom, svjetskom medaljom
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 13. siječanj 2021. 10:12

Četvrto natjecanje od povratka na hrvatsku klupu, drugo Svjetsko prvenstvo Linu Červara čeka u Egiptu. Skupilo se puno iskustva, sedmo će mu ovo biti ukupno SP, pa ako još zbrojite Eure, Olimpijske igre...

Biti ne samo trener, nego i psiholog, izvući u tako dugom nizu godine najbolje iz momčadi nije nimalo lako, posebno ne kada imate njegove godine danas. Ali, on nikad ne priznaje godine, priznaje samo izazove i u Egipat sigurno ne ide kako bi on rekao “brati kikiriki”. Nikad kao dosad iz njega nije izašlo toliko optimizma uoči velikog natjecanja, a to je najbolji znak koliko vjeruje ovoj momčadi koju je počeo graditi od našeg nesretnog Eura 2018, do srebra lani u Stockholmu, finala nakon deset godina.

Napravili koliko mogli

Eh, sad u napadu optimizma nacija očekuje zlato 17 godina nakon Atene. Naravno da je to lako prevaliti preko usta, ali ostvariti baš i nije. Da smo imali neke velike sreće u pripremama, nismo. Ostali smo unaprijed bez Stepančića i Pavlovića, falili su nam u punom spremi Šego i Karačić. Na dvije pozicije - vratara i desnog vanjskog potpuno smo novi i sve je to samo s jednom utakmicom protiv Španjolaca trebalo složiti u momčad. Jer, treninzi su uvijek super, ali utakmice su ipak nešto drugo.

image
CHRISTOF STACHE

Otpali su vam Šime Ivić i Lovro Mihić?
- Pa, to su najteže odluke, jer dečki su dali sve od sebe, ali jednostavno ne mogu svi igrati. Nikako nisu otpisani, kao uostalom i nitko drugi s popisa 35 igrača na koje možemo računati za vrijeme trajanja SP-a u Egiptu. Odlučili smo da Šego i Karačić budu putnici odmah, znamo što nam znače za igru. Svjesni smo da ćemo ih morati pričekati, ali jednostavnije je da su s nama, jer ovi novi propisi kažu da svaki dolazak znači karantenu, a karantena znači da nema treniranja, što nama otežava situaciju. Eto, vjerujem da će sve biti OK i da ćemo kada bude trebalo biti spremni na izazove.

Pripreme nisu bile jednostavne?
- Napravili smo koliko smo mogli u tim složenim situacijama, s testiranjima, karantenom i slično. Ovo je sve samo ne normalno. Evo vidim da sada mijenjaju pravila i za Egipat, da će nas testirati čak i nakon utakmica. Mislim da u takvim okolnostima nitko neće biti u top formi, ustvari siguran sam u to. Vidim da mnogi imaju ogromne probleme s kadrom, da imaju zaraženih koje mi nemamo i nadam se da će tako i ostati. Čudno prvenstvo bez publike, bez medija... Ne znam, samo znam kako nama tako i drugima.

Oprezno s Japanom

Nije bilo lako odraditi pripreme?
- Nije mali zahvat, ali sam svjetsan da moramo razmišljati i o onome što dolazi i zato jako puno očekujem od mladih snaga Šarca, Jaganjca i Martinovića, a pridodao bih im tu i Šipića. Oni rade da bi sutra postali nositelji i zamijenili danas naše glavne igrače. To je proces, ne ide preko noći. Zato smo pokušali napraviti kemiju starijih i mlađih, da bismo ovo izgurali. Podigli smo atmosferu u momčadi, trebalo je dvije godine za to... Mi smo već u Njemačkoj najavili da smo u dizanju, ali smo nažalost zaustavljeni nesportski. Idemo dalje, napredujemo, gradimo, a dokle ćemo stići vidjet ćemo.

Imate plan za Egipat sigurno?
- Jedini plan je da ćemo ići pomalo, da nećemo ništa planirati unaprijed, kalkulirati. Okrenuti smo sebi, imamo kvalitetu, imamo odličnu atmosferu, voljni moment je na visini. Daj Bože samo da smo svi zdravi i da tamo izdržimo...

Pale su sigurno i analize protivnika. Svi Katar navode kao najopasnijeg u skupini?
- Ja bih krenuo od Japanaca, jer svi smo potpuno okrenuti samo toj utakmici koja nas čeka na startu. Fokus je maksimalan. Malo smo analizirali i moram reći da su Japanci u odnosu na prošlo SP u Njemačkoj bitno popravili momčad, igraju OI za par mjeseci doma i Dagur Sigurdsson koji se s njima bavi već treću godinu sigurno ima plan. Zato, razmišljamo direktno o njima, tim više što su selekcija koja može kazniti pogreške i opuštanja. Angola ne bi trebala biti problem, ako budemo ozbiljni kako treba. Katar je u tom društvu najkvalitetnija i najiskusnija reprezentacija. Rivera je iznimno iskusan trener koji analizira protivnike, koji je pripremio obranu 5-1 koja im dosad i nije bila temeljna u igri.

image
JONATHAN NACKSTRAND

Bolje ispalo bez Madrida

Ako pogledamo dalje i križanje sa skupinom D u drugom krugu?
- Bilo bi dobro nositi maksimalan učinak iz prvog kruga jer u drugom su vrlo dobre reprezentacije. Taj Bahrein nije kikiriki, taj Bahrein je izbacio Katar s Olimpijskih igara u Tokiju, imaju odličnog islandskog trenera. Jako dobro kuže prelazak na drugog pivota, svi danas igraju korektno. Tu je Argentina, nama nekako u podsvjesti uvijek nešto drugačija i uvijek opasna, te na kraju Danska koja dolazi sa svjetskim naslovom, koja je izuzetno snažna selekcija i o kojoj ne treba trošiti previše riječi. Čeka nas jako težak posao.

Malo vam je bilo utakmica, treninzi koliko god dobri nisu utakmice?
- To je točno, no situacija je bila takva da nismo mogli drugačije. Iskreno, dobro da nismo još u Madrid išli u taj kaos sa snijegom, jer pitanje je kako bismo uopće stigli nazad, a Egipat je bio pred nosom. Ispalo je OK, radili smo dobro i ja sam optimist - kaže Lino Červar.

Pogled prema SP-u govori o žestokoj konkurenciji?
- Da, makar svi imaju problema, treba reći da su Danska, Norveška, Španjolska i Francuska bez obzira na posljednje rezultate top momčadi, ali kako je sve ovaj puta čudno i drugačije, može tu biti i velikih iznenađenja, jer odlične selekcije imaju Egipat, pa Slovenija i Island makar će biti bez Palmarssona. Gudmudsson je vrlo seriozan trener, ima odlično postavljenu i izbalansiranu momčad. Vidim neki dan su 9 razlike dobili u kvalifikacijama za Euro Portugal, a to nije nimalo lako.

Što je sada najvažnije?
- Trenutno da se prilagodimo uvjetima u Aleksandriji i da nastavimo raditi kako smo dosad do utakmica. Bit će drugačije, jer smo zatvoreni, što za mlade ljude nije lako, ali moram ih pohvaliti da su to i u dosadašnjem dijelu priprema prihvatili sjajno i vrlo profesionalno.

Ne ide glavom kroz zid

Neće biti navijača?
- Nama će nedostajati, jer smo na zadnja tri natjecanja imali sjajnu podršku i u Splitu i u Zagrebu i u Münchenu i u Kölnu i u Grazu i u Beču. Navijači su ti koji nose momčad i ja uopće ne sumnjam da će i u ovim specifičnim okolnostima pokazati da su uz nas, pokazati svoju privrženost i da će dečki to iznimno cijeniti. Svjesni smo svega, ne možemo glavom kroz zid, rekao sam ovo će biti drugačije nego bilo što dosad.

Lani smo se vratili u finale Eura nakon 10 godina, a zadnji puta bili smo u finalu SP 2009?
- Dobro, to je svakako želja. Moji ciljevi uvijek su bili visoko, jer smatram da imamo odličnu reprezentaciju, ali bez obzira na to danas, jako moramo voditi računa o tome što će biti sutra da bismo trajali. Nijedna selekcija na svijetu nema kontinuitet visokih rezultata kao Hrvatska i mislim da je to naš najveći uspjeh.

Dodat ćemo, kako god, ali svaka medalja je vrijedna i svaka se broji. Pet ih imamo sa SP-a, zlato smo osvojili prije 18 godina, a zadnje finale igrali prije 12. Savršenijeg izazova za ovu reprezentaciju - nema.

‘Ispala su mi, izgleda, dva diska, primam injekcije‘

Na pripreme ste krenuli s herpesom i upalom uha, kakva je sada vaša zdravstvena situacija?
- To smo eliminirali, ali mogu reći da sam imao problem s diskovima, da su dva ispala izgleda. Uz to, nervoza je tu, ona stalno potencira herpes. Injekcije primam, borim se pokušavam sve to izdržati. Iskreno rečeno, imaju ljudi danas i puno i većih problema u ovom trenutku od mene, pa da ne širimo tu priču...

Martinović je izvanserijski talent

Novi smo na poziciji vratara, nije uobičajeno promijeniti oba u godinu dana, a novi smo i na desnom vanjskom gdje je Stepančić dosad bio sam?
- Šunjić i Pešić su u prvom redu fini dečki i žele se pokazati. Radili su jako dobro i zadovoljan sam svime što su pokazali u pripremama. Šego je s nama, nije imao sreće, ozlijedio se prije priprema, ali je bolje, radit će pa ćemo vidjeti. Na natjecanju se stvari formiraju. Jako sam zadovoljan što je atmosfera između njih trojice odlična, što imaju super odnos i mislim da je to jako važno za momčad. Što se ljevaka tiče, mogu reći da je Martinović mlad, ali je izvanserijski talent s iskustvom Bundeslige koje je vrlo argumentirano i od njega se tek u budućnosti može očekivati puno. Šebetić se nakon dužeg vremena vratio, vrlo je konkretan, pokazao je to u utakmici protiv Španjolaca i mislim da bi njih dvojica tu stranu trebali zatvoriti onako kako želimo - objasnio je Lino.

Od prvog Lininog do ovog SP-a prošlo je - 23 godine!

Lino Červar ide na svoje sedmo SP. Razmak od prvog do zadnjeg na kojem je bio kao izbornik je 23 godine. Treba toliko trajati, a u međuvremenu se nakupilo iskustva?
- Puno i svakakvih, jer bio sam u različitim pozicijama, i sretan s pobjedom, i svjetski prvak, i srebrni, i bez medalje. Nauči se jako puno kroz sve to.
K tome, imao je i poprilično uspjeha u dosadašnjih šest nastupa - jedno zlato i dva srebra. Tri je finala igrao, a uz njega finale SP ima još samo Zdravko Zovko na Islandu 1995.
Prvo Linino SP bilo je u Japanu 1997., ali tada na klupi Italije. Bili su apsolutni autsajderi, ali su na kraju završili na 18. mjestu, jer je Červar uspio dobiti Brazil i odigrati egal s Norvežanima. To je i danas najveći doseg u povijesti talijanskog rukometa koji otad nije bio na SP, a ne bi bili ni na Euru da 1998. nisu bili domaćini.
Drugo Linino SP bio je Portugal 2003. Došao je nakon Josipa Milkovića i 16. mjesta Hrvatske na Euru, ali i prvog na Mediteranu za koje smo dobili Francuze. Pobijedio je u kvalifikacijama za Portugal Čehe i jednom mladom timu dao u ruke potpune ovlasti što su oni vratili stostruko. Naravno uz klasičnu disciplinu koja kod je Line standard. Prepoznao je kvalitetu Balića i društva i Hrvatska je bila svjetski prvak 2003. godine.
Treće SP bio je Tunis 2005. Ostali smo korak od zlata, jer nas je u finalu svladala Španjolska koju smo u prvom krugu dobili. No, finale u radesu nije bio naš dan.
Najveći stres je bio 2007. godina i SP u Njemačkoj. Tada smo mnogi kažu bili top, igrali vrhunski, ali smo u četvrtfinalu, koje će se sad prvi puta nakon Njemačke dogoditi u Egiptu na isti način, poraženi od Francuza i sve je palo u vodu. Peti samo s jednim porazom, u sportskom smislu riječi - tragedija.
Posljednje SP prije povlačenja s klupe 2010. u Austriji, peto Linino, bilo je 2009. u Hrvatskoj. Iskoristili smo konačno domaći teren, došli do finala, ali nas je (ne)strpljenje ubilo protiv Francuza i ostali smo srebrni.
Šesti puta Červar se na SP pojavio an klupi Hrvatske u Njemačkoj 2019. godine. Bio je to povratak nakon 10 godina i nije završio sretno, makar se činilo da hoće. Brazil nas je razbio kako nije smjeo, a danski suci dokrajčili u dvoboju protiv Njemačke, pa smo završili šesti s porazom u Herningu od Šveđana. (drp)
ČERVAROVIH ŠEST SP-a
1997. Japan - 18. mjesto (Italija)
2003. Portugal - zlato
2005. Tunis - srebro
2007. Njemačka - 5. mjesto
2009. Hrvatska - srebro
2019. Danska - 6. mjesto

Linker
20. travanj 2024 03:22