Arhiva
 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
DAN NAKON DEBAKLA

Červar propustio presicu! O ostavci i šokantnom porazu pričao hrvatski dvojac: ‘Novinari, zgazite nas..‘

‘Razgovarao sam s Linom, prvenstvo još nije gotovo i nema vremena za kukanje i očajavanje‘.
Piše: Dražen Pinević/Sportske novostiObjavljeno: 24. siječanj 2021. 11:08

Lino se naravno nije pojavio pred novinarima u nedjelju. Nije uostalom nijednom otkad je počelo ovo Svjetsko prvenstvo. To je nažalost samo dokaz o odnosu prema javnosti koja mu je sve ove godine davala veliku podršku. No, dobro, nismo ni očekivali da će biti drugačije, već smo navikli.

Zato se pred medijima pojavio njegov prvi asistent Hrvoje Horvat. Čekala su ga nezgodna pitanja, koja nije zaslužio, ali i to je dio posla.

Dakle, kakva je bila noć?

- Teška. Sigurno da nakon mučenja s Argentinom nije bilo lako prespavati i ostati miran, te ući u novi dan. Tragedija je da smo izgubili od Argentine, ali ne vidim razloga još da se podvlači crta. Puno puta smo izlazili i iz težih situacija nego što je ova i vjerujem da još imamo priliku proći u četvrtfinale.

Jeste li razgovarali s izbornikom nakon utakmice?

- Mi razgovaramo stalno, svakodnevno. Promišljamo u smjeru da prvenstvo nije gotovo. Glava se mora dignuti i izvući maksimum što možemo u ovom trenutku.

Kako će momčad reagirati na izjave?

- Stanje u momčadi, htjenje i želje postoji, i to se vidi po broju primljenih golova i odigranoj obrani. Napad je bio loš, nije bilo protočnosti i individualne kvalitete. Momčad je svjesna loše igre, ali što je tu je, treba skupiti glave i treba ostati pozitivan i hrabar do kraja.

Treba dobiti dansku, a nismo Japan i Argentinu?

- Apsolutno, ne trebamo se previše zavaravati da će to biti lakše zato što njima nije bitno, a nama jest. Ono što ej sigurno, imamo puno rezerve u tome svemu. Moramo biti fanatično borbeni, precizni u vraćanju, mora nas nositi velika disciplina. Moramo igrati kao da se borimo za goli život.

Otkud tolika nervoza i nesigurnost napada?

- Uvukla se nervoza, fali samopouzdanja, standardni srednjaci su nam svi u problemima, ozlijeđeni, poluozlijeđeni… Napad kreće otud, borimo se s tim. Teško je standardizirati napad, a ako nemaš standardiziran napad onda i mlađi teško dolaze do samopouzdanja.

Kako komentirate izjave izbornika nakon Argentine?

- Ne bih ja komentirao, ni rekao što o čemu tko misli. Nije to pitanje za mene.

Vjerujete u tim?

- To su dečki koji su prošli puno teških situacija, treba brisati negativne misli i okrenuti se naprijed. Situacija je teška, ali ne i bezizlazna. Najgore što ne ovisimo sami o sebi, pa ćemo biti strpljivi i znati nakon utakmica Katara i Argentine na čemu smo.

Danska je naš prvi europski protivnik na SP?

- Danska je svjetski prvak, to ej dovoljno reći. Analizirati ih je u ovom trenutku nama jako težak posao, jer mi se jednostavno moramo više baviti s nama. Primarno je ono što ćemo mi donijeti sa sobom na teren – zaključio je Horvat.

image
Marino Marić
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

A sjajan je Marino Marić, Manolo Cadenas mu je postavio stupicu, no bez obzira što nije zabio nijedan gol, mara se odlično nosio s Argentincima. Izborio je pet penala, kaže zaslužio i šest, otvarao prilike drugima, ali je nažalost pognuet glave napustio teren.

- Ja bih volio da nas vi novinari zgazite, a da mi uđemo u četvrtfinale. Mislio sam da se Japan neće ponoviti, imali smo u glavi da nam dolazi Argentina i znali smo da će biti teško. No nismo mogli zamisliti da ćemo drugi gol zabiti tek u 13. minuti. Problem cijele utakmice je bio naš napad. Ako zabiješ Argentini 10 golova, to je premalo. Nismo isti igrači kada krene takav stres i panika. Probali smo razbit zonu, ali nije išlo. Možda i ja sada pričam neke gluposti, ali to je moje viđenje.

Pada li želja nakon ovoga?

- Ja kao igrač mogu reći da nas drži ljubav i želja da sve uveselimo i igramo dobro. Naravno da nam je svima žao da je tako ispalo. A da ja sad komentiram što je izbornik rekao, čovjek je tako rekao, Bože moj… Da se uvlačim u te neke priče nema smisla. Ne bih htio da se bavimo tim nekim čaršijskim temama. Što će biti dalje, to je odluka izbornika i ljudi koji o tome odlučuju. Nije na nama. Mi smo samo svjesni što smo napravili i da imamo šansu.

Izbornik je rekao da su ga igrači razočarali.

- Ne mogu ni vas medije kriviti, ne možete reći de je nešto dobro, ali je kod nas istina i to da kada je super sve je super, kada ne valja ništa ne valja i upiremo prstom u nekog drugog. Moj domena je da kažem da sam podbacio. Želim da budemo profesionalci i gospoda u svemu. Moramo se tako ponašati.

Danska, ako Katar i dobije, neće u ovom stanju biti lako dobiti svjetske prvake?

- Taj splet okolnosti je zanimljiv. Ja mislim da će Katar dobiti Argentinu, jer sam ima šansu, a došli su im neki igrači poput Capotea, Sinena… Znamo i to da je Dancima utakmica bez značaja, da su se već plasirali, ali Danska B i Danska C su u ovom trenutku veliki protivnik za nas.

Kako onda?

- Ako budemo svoji i povedemo, nadam se da će krenuti dobro… Pokazali smo da je početak jako važan da se otpuste kočnice, a dosta ih je bilo. Pričati o slabosti svjetskog prvaka, je pričati da drugi golman iz Nantesa ide u Barcelonu. Dakle, nema smisla. Za nas će biti rat, za njih obična utakmica.

Nije nam to trebalo jučer?

- Mi kao momčad moramo biti kompaktni. Besmisleno je da sad Marino Marić ili bilo tko o nas govori o tome. Atmosfera je realno banana, to nam je smak svijeta bio jučer, ali smo možda trebali to ipak odraditi hladnije. Ovako, izbornik kaže nešto, mi smo u svlačionici… Dođeš u bus i izbornik je dao ostavku.

Možda vas je htio motivirati na svoj način?

- Ne može nas motivirati izjava da Červar daje ostavku, mi smo motivirani željom da igramo u četvrtfinalu. Mi imamo sportski motiv i to je najbolja stvar – zaključio je poznati mostarski diplomat Marino Marić. Mnogi ne bi ni toliko rekli…

Linker
19. travanj 2024 02:03