Teza HRS-a o “brizi za zdravlje” ipak mnogima djeluje kao “maska” za druge interese
 Afp
ODLUKA IZAZVALA BURU

Cijepljenje hrvatskog rukometa: Što će se dogoditi ako se većina igrača i igračica odbije cijepiti?

Hrvatski rukometni klubovi trebali su poslati HRS-u liste svojih članova predviđenih za cijepljenje
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. travanj 2021. 17:02

Uz odluku o višetjednom prekidu hrvatskih rukometnih liga, koja je izazvala nezadovoljstvo većine hrvatskih klubova, još je jedna odluka Upravnog odbora HRS-a izazvala buru u klubovima, pogotovo ženskim. Zapravo riječ je o dvije povezane odluke, jer kako su objavili na službenoj stranici HRS-a...

“Najvažnija odluka Upravnog odbora je ona o zastoju natjecanja u Paket 24 Premijer ligi, 1. HRL za žene, dvije prve muške lige i tri druge ženske lige do sredine svibnja. Procjena je čelnih ljudi HRS-a da bi se do tada sve igračice i igrače, stručne stožere, odnosno sve one koji sudjeluju u natjecanju, a misli na suce, delegate, mjeritelje vremena, moglo procijepiti. U danima kad korona virus buja kao gljive poslije kiše, i sve je više igrača koji su zaraženi, a klubova u karanteni, briga za zdravlje mora nam biti najvažnija.“

Upitna regularnost

Sportske novosti su prije nekoliko dana objavile veliku temu u kojoj smo obuhvatili mišljenja iz 20-ak hrvatskih klubova, od članova Premijer lige rukometaša do drugih liga, a u kojoj su se mnogi izjasnili i o cijepljenju. Evo nekih od njih...
Damir Premužić, izvršni direktor Koke:

- Nacionalni stožer je donio mjere pod kojima možemo igrati, s kojim pokrićem se Upravni odbor HRS-a stavlja iznad nacionalnog stožera? Sve igračice su pitale o kojem je cjepivu riječ, na što nismo imali odgovor, ali smo dobili njihov da ako je u pitanju AstraZeneca ne želi se cijepiti niti jedna.

Darijo Gaća, RK Rudar:

- Ideja da se u narednih šest tjedana procijepe svi dionici rukometnih natjecanja u Hrvatskoj je neostvariva, a kako klubovi nisu poslodavci igračima ne mogu od istih ni tražiti da se obavezno cijepe. Što će biti ako svi igrači jednog kluba nisu cijepljeni, hoće li se njima zabraniti igranje utakmica? Kako će se to odraziti na regularnost prvenstva?

Klaudija Bubalo, RK Lokomotiva:

- Kako nekoga s manje od 18 godina, a većina ženske lige su nam takve igračice cijepiti, ako se za njih niti ne preporuča cijepljenje? Ili kako natjerati nekoga tko se iz svojih uvjerenja ne želi cijepiti, a nije riječ o profesionalcima.

Ivan Jerković, RK Dalmatinka:

- Ne znamo kako planiraju to cijepljenje, te hoće li uvjetovati cijepljenjem nastavak natjecanja?
Iz reakcija klubova prilično je jasno kako imaju i poprilično pitanja na koje uopće ne znaju odgovor.
Kako je u međuvremenu u klubove došao dopis, koji je potpisao Ante Ančić, povjerenik za natjecanje HRS-a, a u kojem se traži od njih da do danas u 12 sati dostave liste svih članova svojih klubova predviđenih za cijepljenje pokušali smo od HRS-a dobiti neke odgovore na pitanja koje postavljaju i klubovi.

Pitanja bez odgovora

Povjereniku smo poslali smo mail sa sljedećim pitanjima:
1. Kako će se postupiti prema klubovima koji eventualno ne dostave liste svih svojih članova predviđenih za cijepljenje do traženog roka (utorak, 13. travnja u 12 sati)?
2. Kojeg datuma bi procjepljivanje trebalo početi i u kojoj dinamici (svi klubovi u isto vrijeme ili ne…)?
3. Hoće li određeni klub moći nastaviti natjecanje ako njegovi članovi ne pristupe cijepljenju ili ne pristupe svi? Ako će moći, pod kojim uvjetima?
4. Kojim cjepivom se planira procijepiti članove hrvatskih klubova?
5. Što ako klubovi/njihovi članovi odbiju cijepljenje određenim cjepivom, primjerice AstraZeneca, ali bi pristali na cijepljenje nekim drugim cjepivom?

Dobili smo sljedeći odgovor od povjerenika:
“Hrvatski rukometni savez neće pojedinačno odgovarati na upite o odluci Upravnog odbora. Veliki dio odgovora na Vaša pitanja možete pronaći u priopćenju Upravnog odbora i izjavi predsjednika HRS-a Tomislava Grahovca, koja se nalaze na službenim stranicama saveza.

Također, ovoga trenutka u tijeku su intenzivni pregovori s HZJZ-om, a budući da trenutno prikupljamo sve potrebne podatke iz klubova za cijepljenje, o svim ostalim informacijama, tijeku cijepljenja, vrsti cjepiva i ostalog, obavijestit ćemo Vas u najskorije vrijeme.“

Dio priopćenja sa sjednice UO koji se odnosi na prekid liga i cijepljenje citirali smo u uvodu, a evo i izjave predsjednika HRS-a Tomislava Grahovca:

“Treća odluka koja je donesena je da se napravi zastoj u ligama do procijepljenosti svih igračica i igrača, članova stožera, sudačke organizacije, svih članova po klubovima, odnosno onih koji su sudionici stalnog fizičkog kontakta s igračicama i igračima. Plan je da se zastoj napravi do 19. svibnja, a do kraja lipnja odigrat će se sve utakmice.“
Možda imamo problem s čitanjem, ali mi i dalje ne uspijevamo pronaći “velik dio odgovora” na naša i pitanja klubova.

Savez dogovorio s Capakom cijepljenje svih, od igrača preko zapisničara do vozača autobusa

Prijepis dopisa koji su klubovi primili od povjerenika natjecanja:
“Slijedom odluka Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza održanog 8. 4. 2021., održan je i sastanak vodstva HRS-a s vodstvom HZJZ-a na čelu s Krunoslavom Capakom.
Dogovoreno je cijepljenje svih sudionika hrvatskih rukometnih liga čije je natjecanje odobreno i odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Da bi lakše i čim prije proveli cijepljenje, te time doprinijeli i sigurnijem završetku ovogodišnjih natjecanja, ljubazno vas molimo sljedeće...
Dostaviti u HRS liste svih članova vašim klubova koji su predviđeni za cijepljenje.
Molim vas da u te liste uključite sve sudionike natjecanja, uključujući stručne stožere, klupske djelatnike, statističare, vozače autobusa ili kombija, odnosno sve one koji dolaze u kontakt sa sudionicima natjecanja kao što su protivničke momčadi i službene osobe HRS-a, odnosno suci, delegati, te mjerioci vremena i zapisničari.
Ljubazno vas molimo da nam posebno označite sve članove kluba koji su preboljeli Covid-19 unutar zadnja 3 mjeseca. Oni su predviđeni za cijepljenje u drugom valu, budući da trenutno ne spadaju u ugroženu kategoriju. Njihovo cijepljenje će isto tako biti organizirano u što kraćem roku.
Napomena: nije potrebno navoditi imena i prezimena članova kluba koji su preboljeli Covid-19, već samo brojčano stanje.
Molimo vas da nam naznačite, ukoliko to nije moguće u vašem mjestu prebivanja, najbliže mjesto u kojem se može organizirati cijepljenje vaših članova.
Dozvolite mi da vam još jednom napomenem kako ova akcija HRS-a nije samo usmjerena u sigurno završavanje ovogodišnjeg natjecanja, već nam svima zajedno jamči i sigurnije natjecanje, kako u natjecanjima u hrvatskim rukometnim ligama, tako i u europskim klupskim nadmetanjima u sezoni 2021/2022.
Molim vas učinite još jedan dodatni napor te nam tražene podatke pošaljite čim prije, odnosno najkasnije do 13. 4. 2021., odnosno do utorka najkasnije do 12.00.”

Linker
26. travanj 2024 12:15