Sestre Dora i Larissa Kalaus vodile su veliku borbu na terenu, ali dogovor je bio da nakon utakmice neće biti nikakvih zamjerki
 Ivan Brkić/RK Podravka
SVE U KRUGU OBITELJI

Čudesan hrvatski derbi: Naše blizanke prvi put na suprotnim stranama, a sude također - blizanci!

Tati je glavna fora bila da Kalausi pobjeđuju kako se god okrene
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. listopad 2021. 17:06

Uvjerljiva pobjeda Lokomotive protiv pojačane Podravke Vegete u Koprivnici svakako je senzacija i šteta je da se utakmica mogla pratiti samo u streamu, a ne i u tv-prijenosu. A malobrojni gledatelji u dvorani Josipa Samaržije – Bepa svjedočili su derbiju hrvatskog ženskog rukometa koji je ovaj put imao i naglašenu obiteljsku notu.

Dakako, u središtu zanimanja bile su sestre blizanke Dora i Larissa Kalaus, vanjske igračice Lokomotive i Podravke Vegete i brončane hrvatske reprezentativke. Križevčanke su se počele razvijati u Podravki, nastavile u Koki i Lokomotivi, a ovog ljeta Larissa je prihvatila poziv iz Koprivnice te joj je trener Neven Hrupec povjerio i kapetansku ulogu.

Obje kapetanice

I Dora je kapetanica Lokomotive, a ovaj derbi za obje je sestre bio prilično neobičan. Kako i ne bi, svjetski je raritet da blizanke budu kapetanice različitih ekipa u jednom rukometnom derbiju.

- Na utakmice s Podravkom uvijek gledam kao na poseban izazov u rukometnoj karijeri, a ovaj je puta taj derbi bio i jedan od životnih izazova. Bilo je drugačije, emocionalnije i teže, no čini mi se da je uvijek tako s ispravnim putevima – rekla je Dora Kalaus.

Larissa se složila.

- Bio je definitivno čudan osjećaj. U Lokomotivi sam provela šest godina i bilo je neobično naći se na suprotnoj strani.
Objasnile su i kako je izgledalo igrati protiv sestre.

image
Blizanke Dora i Larissa Kalaus, te blizanci Zoran i Davor Lončar
Ivan Brkić/RK Podravka

- Iskreno, mislila sam da će mi teže pasti nego što zapravo je. Kad sam o tome razmišljala na početku priprema, činilo mi se teškim i dalekim, ali kad je došlo vrijeme za samu utakmicu nekako se činilo normalnim stanjem stvari – kaže Dora, a Lara se nadovezuje:

- Kako je bilo i za ekipu, tako i protiv sestre, definitivno drugačije i jedan novi rukometni izazov za mene.

Koliko su o svemu razgovarale uoči i nakon derbija?

- Dosta smo razgovarale o svemu i prije i poslije. Tijekom utakmice bile smo protivnice, no prije i nakon prije svega sestre – veli Dora.

Larissa kaže da je uoči tekme bilo dosta zafrkancije.

- No, pao je i dogovor; što se dogodi na utakmici, dogodit će se, i neće biti nikakvih zamjerki. Nakon utakmice smo obje bile vrlo emocionalne, ona iz jednih razloga, ja iz drugih. Nije bilo lako, no ponovno smo skupa u reprezentaciji i sve je po starom.

Roditeljima teže palo

Roditelji nisu bili u dvorani, ali su pratili prijenos. Za koga su navijali? Larissa kaže da im je bilo jako stresno, možda čak i više nego njima na terenu, a Dora je dodala:

- Njima je puno teže pala ta utakmica i naše sportsko rivalstvo s obzirom na to da smo toliko dugo igrale zajedno. Navijački su bili neutralni, a tati je glavna fora bila da Kalausi pobjeđuju kako se god okrene.

image
Tena Petika u subotu je bila iznimno jak adut u obrani Lokomotive
Ivan Brkić/RK Podravka

Velikih +8 iz Koprivnice gura Lokomotivu u ulogu favorita, ali blizanke Kalaus smatraju da još ništa nije riješeno.

- Prvenstvo je tek počelo i mislim da bi nam takav stav kao ekipi samo mogao naštetiti nakon tako dobro odigrane utakmice. Prvenstvo dugo traje, moja je ekipa mlađa nego ikad prije i zbog toga trebamo nastaviti raditi još bolje i jače nego što smo dosad

– upozorila je Dora, dok Larissa ne namjerava potpisati predaju.

- Smatram da je dosta rano za takve zaključke. Ima se još puno toga za odigrati, no neupitno je da nas očekuje puno posla u uzvratnoj utakmici u Zagrebu. Cilj Podravke je uvijek bio osvojiti domaće prvenstvo i kup, a ove godine ćemo se morati znatno više boriti da bismo u tome i uspjele.

Tena Petika: Nisam mislila da ću ikad u Koprivnici igrati u dresu Lokomotive

Zanimljiv je podatak da su derbi sudili Davor i Zoran Lončar, uspješni međunarodni suci iz Varaždina, također blizanci poput sestara Kalaus. A dodatnu obiteljsku notu derbiju dao je i nastup Tene Petike u dresu Lokomotive. Kći Podravkine legende Snježane s 21 godinom potražila je sreću u Zagrebu nakon dvije sezone u Mađarskoj, u Koprivnici su procijenili da im nije potrebna.

– Moram priznati da sam imala čudan osjećaj kad sam došla na teren. Doći u Koprivnicu, a igrati za Lokomotivu je nešto što nikad nisam očekivala da će mi se dogoditi. U Zagrebu su me odlično prihvatili, od vodstva kluba, trenera pa sve do igračica. Osjećam se odlično i mislim da sam dolaskom u Lokomotivu donijela dobru odluku za razvoj svoje karijere – kaže Tena.

Njena je majka bila strah i trepet za suparničke obrane, dok nasljednica zasad više igra u obrani. Njen napadački potencijal tek treba izbrusiti.

– Trener Šoštarić vrhunski nas je taktički pripremio. Znali smo da se treba fokusirati na obranu ako želimo dobiti utakmicu i uspjele smo, borile smo se i ostavile srce na terenu. Još je rano govoriti o osvajanju naslova, ali mislim da imamo veliku šansu – zaključila je Tena Petika.

Linker
25. travanj 2024 03:50