JOZO ČABRAJA/KOLEKTIFF IMAGES
NAKON NEUGODNOG PORAZA

‘Čula sam da sam ušla u Guinnesovu knjigu rekorda, a problem je bio u nama, a ne zato što smo ‘poletjele‘

Dora Krsnik, jedna od naših najiskusnijih igračica, o neočekivanom porazu od Brazila
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. prosinac 2021. 12:46

Ispalo je sve suprotno od najava, a Hrvatska sasvim drukčija od one koju smo upoznali na Europskom prvenstvu u Danskoj. Imidž su si Kraljice šoka izgradile čvrstom obranom, a na otvaranju Svjetskog prvenstva dopustile su si da se Bruna de Paula i suigračice igraju s njima. Nigdje prekršaja koji bi pokazao Brazilkama da ne mogu prolaziti kroz našu obranu kako im se prohtije i raditi što žele. Iz napada u napad. I od tuda je sve krenulo. Za nas nezaustavljivo nizbrdo.

Koliko su zbilja dobre Brazilke? Onako dobre kako su izgledale protiv nas ili su izgledale toliko dobro zbog onoga što smo mi odigrali? Odnosno nismo odigrali. Nastavak prvenstva će dati najbolji odgovor na to, ali u ovom trenutku smo spremni potpisati da smo ih mi učinili boljima nego što jesu. Do sličnog su zaključka došle i naše igračice nakon prospavane noći.

- Jesmo, ali i odmah nakon utakmice smo znale da je najveći problem bio u nama - javila se nakon odrađenog treninga u teretani u petak prijepodne Dora Krsnik.

I odmah su napravile ono što ova skupina djevojaka radi.

- Skupile smo se, porazgovarale međusobno. Stvarno nismo odigrale obrana kako znamo.

Onih 18 primljenih golova u prvom poluvremenu to će potvrditi bolje od ičega. U čemu je bio problem da ste bile toliko mlake, spore, nekonkretne u obrani?

- Ne znam, stvarno ne znam što bih rekla. Možda zato što je bila prva utakmica, možda malo nervoza, iako nisam imala dojam da smo nervozne. Jednostavno se nismo mogle posložiti.

Vaše isključenje već nakon 30 sekundi igre detalj je koji se puno spominje. Je li moguće da vas je to toliko izbacilo iz takta?

- Ne mogu objasniti to isključenje. Čula sam i da sam s njim ušla u Guinnessovu knjigu rekorda. Nikad mi se tako nešto nije dogodilo tako brzo isključenje, niti sam vidjela da se nekome drugome. Mislim da je to bila pogreška sutkinja, ali na mene to nije utjecalo tako da bih zbog toga igrala drukčije obranu. Istina je da su sutkinje postavile čudan kriterij i bilo je nekoliko baš čudnih odluka. Nama su dosudile prvo isključenje već u prvoj minuti, njima nakon 20 minuta što baš i nema logike. Na mene to nije utjecalo, ali je li nam to negdje smetalo u podsvijesti pa smo reagirale kako jesmo u obrani, nemam odgovor. Mislim samo da je to bila prebitna utakmica i da je bila pogreška delegirati za nju sutkinje te razine.

Činjenica je da se sutkinje nisu proslavile, ali je i činjenica da je Hrvatska nakon to vašeg isključenja pa do kraja utakmice, znači u 59 minuta igre, zaradila samo još dva isključenja. Što će puno reći o čvrstini u obrani.

- Jednostavno nismo bile konkretne u rađenju "faula" i to je jako falilo. Nije bilo spajanja dvije, ili tri igračice, zatvaranja prostora. Brazilke su stvarno brze, imaju dobru fintu i teško je sve pozatvarati, ali imale smo dogovor recimo da pustimo lijevo ili desno krilo, a one nam na kraju prođu kroz sredinu.

Danima se pričalo samo o Brazilu, stalno se isticalo da sve znate o njima i da točno znate što treba napraviti protiv njih. Kako je moguće da onda odigrate onakvu utakmicu? Gdje je nastao "kratki spoj"? Ispada da su vam sve informacije koje ste imale zapravo bile minus, a ne prednost.

- Možda smo se malo previše bazirale na njih, a ne na nas. Mi nismo igrale našu igru.

Jeste li možda bile presigurne u sebe? Netko će reći i da ste možda malo "poletjele" nakon europske bronce.

- Nismo mi poletjele. Nama je ovo prvo Svjetsko prvenstvo, sretne smo što smo ovdje i dat ćemo sve od sebe da što duže ostanemo.

Zapravo ste protiv Brazila jako podsjetile na utakmicu koju ste odigrale protiv Ukrajine ove jeseni u kvalifikacijama za Europsko prvenstvu, a nakon nje ste rekle da vam je to bila dobra škola i da se neće ponoviti.

- I mene je podsjetila. Posebno u obrani koju nismo igrale do kraja. Nisu bile stalno dvije igračice na jednoj, kao što inače mi radimo. Da, sad imamo dvije takve utakmice, ponovile smo ono što nismo trebale i očito moramo raditi na sebi. Kao što sam rekla, svjesne smo svega, sjele smo, popričale i ja vjerujem da ćemo već danas pokazati naše pravo lice.

Danas je Paragvaj koji nam zbilja ne bi smio napraviti nikakav problem, ali da, bitan je način na koji će naše igračice odigrati tu utakmicu. O Paragvaju ne treba previše trošiti riječi, ali za kraj u skupini dolazi Japan. Nije sporno da je rukometna kvaliteta na našoj strani, ali nikad nije jednostavno igrati s malim, brzim ekipama. Odnosno, nije jednostavno ako im dopustiš da koriste svoje prednosti.

- Igrala sam protiv Japana jednom, prije nekih šest godina. Nezgodne su, drukčiji je to stil rukometa, male, brze i tu je najvažnije nametnuti našu igru.

Izgubile smo bitne bodove, ali ništa još nije gotovo

Puno se priča o tome kako nam je gubitak bodova protiv Brazila s obzirom na sustav natjecanja možda već zatvorio ili barem poprilično pritvorio vrata četvrtfinala, ali to nije način na koji naše igračice razmišljaju.

- Tek je počelo prvenstvo, ima tu još puno utakmica za odigrati. Mi ćemo se nastaviti boriti, idemo utakmicu po utakmicu. Jesu, ovo su bili bitni bodovi, ali u ovom trenutku još uvijek imao šansu biti i prve i posljednje u skupini - kaže Dora Krsnik.

Na papiru su doista naše šanse za četvrtfinale nakon prvog kola poprilično pale, ali "po papiru" smo mi nakon prvog kola trebali imati 2 boda, a ne Brazil. Uostalom, već je prvo kolo i slučaj Austrijanki, koje su neposredno uoči prve utakmice ostale bez četiri igračice zbog zaraze koronavirusom pokazao kako tijekom prvenstva treba računati i na potpuno neočekivane stvari i kako se u trenutku može sve promijeniti.

Za podsjetnik, u drugi krug prolaze po tri reprezentacije iz svake skupine i prenose se bodovi. Mi se spajamo sa skupinom u kojoj su Španjolska, Austrija, Argentina i Kina, koja je u statusu Paragvaja kod nas. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od 4 skupine drugog kruga proći će u četvrtfinale, a ostale završavaju natjecanja. (rb)

Igrale su ono što inače mi igramo

Bruna de Paula sjajna je igračica, uostalom najzaslužnija je što je francuski Nantes prošle sezone osvojio Europsku ligu, nije ju slučajno kupio Metz, niti je slučajno bila najbolja igračica francuske lige pretprošle sezone. Barbara Arenhart je vrlo iskusna i kvalitetna golmanica, ima tu još nekoliko odličnih igračica, ali nije Brazil ni Norveška ni Francuska, a baš je tako izgledao protiv nas.

- Mi smo im to dopustile. Imaju kvalitetnu ekipu, igraju u dobrim klubovima, ali problem je bio, nažalost, to što smo ušle u njihovu igru umjesto da nametnemo svoju. Mi smo te koje idemo polako u napad, a sad su one igrale kao mi. A u obrani su zatvarale jedna za drugu kao što smo trebale raditi mi. (rb)

Linker
25. travanj 2024 17:59