Željko Seleš
 DAMIR ŽUPAN
IN MEMORIAM

Dirljiv oproštaj od legende hrvatskog rukometa: ‘Svi smo njegova ‘djeca‘, od prve do zadnje generacije‘

Bio je deveterostruki prvak bivše države, tri puta je bio pobjednik kupa, a na kraju je pokorio Europu.
Piše: Damir ŽupanObjavljeno: 13. prosinac 2020. 17:25

Bjelovar je ostao bez svog velikana. U 92. godini života umro je Željko Seleš, otac bjelovarskog rukometa koji je kao trener sa svojim ORK Partizanom u veljači 1972. godine već legendarnim rezultatom 19:14 u 'grad rukometa' donio pehar europskih šampiona. Upravo zbog Željka Seleša ljubav prema rukometu u Bjelovaru nikad ne prestaje, a zbog Seleša ta će ljubav trajati vječno.


Željko Seleš rodio se u Gašincima kraj Đakova i po struci je bio profesor tjelesnog odgoja. Školovao se u Bjelovaru i studirao na tadašnjem DIF-u da bi 1955. godine s nekolicinom prijatelja osnovao ORK Partizan koji je u svojoj bogatoj povijesti devet puta bio prvak bivše države, šest puta vice prvak, tri puta je bio pobjednik kupa bivše države, ali i koji je zajedno s svojim profesorom Željkom Selešom osvojio onaj najdraži kup, a to je Kup europskih pobjednika.


Osim što je bio otac bjelovarskog rukometa, Željko Seleš stvorio je brojne sjajne rukometne reprezentativce koji su se preko Hrvoja Horvata Cvebe zajedno oprostili od svog trenera.


HVALA LEGENDO!


Teško se pomiriti sa spoznajom da nas je napustio 'drug' Seleš', gospodin Seleš, tata svih bjelovarskih rukometaša. Svi smo bili njegova 'djeca' od prve do zadnje generacije. Tako nas je trenirao, vodio i volio. Od njega smo naučili o skromnosti, poštenju, disciplini, točnosti, poštovanju prema kolegama, starijima i protivnicima. On nas je naučio kako je biti velik u pobjedama, ali i kako ponizno priznati poraz. Nezaboravno je kako se na putovanjima, u nekoj hotelskoj sobi, nakon večere, igrao s nama pantomime ili pogađanja poznatih ličnosti.


Neizmjerno će nam nedostajati, ne mogu zamisliti da ga više nećemo susretati na bjelovarskim ulicama, da nećemo više s njim sjesti, popiti kavu i evocirati uspomene o našim uspješnim sportskim vremenima. O njegovom sportskom opusu nema potrebe govoriti, jer sve je poznato. O tome govore njegovi rezultati.


Hvala Ti profesore za sve, ostat ćeš zauvijek u našim srcima, dragi naš treneru - u ime svih rukometaša napisao je Cveba.


I grad Bjelovar se na službenim stranicama društvenih mreža oprostio od legende.


"Napustio nas je utemeljitelj rukometa u Bjelovaru, poznati trener Željko Seleš. Vodio je bjelovarski Partizan od 1955. do 1973. godine. Zaslugom profesora Seleša Partizan je ušao u prvu ligu i osvojio brojne državne i europske naslove. Proslavio je ime Bjelovara diljem svijeta sa svojom zlatnom generacijom rukometaša. Nakon 1974. godine radio je i u drugim klubovima, ali se na kraju vratio u Bjelovar. Velikan bjelovarskog sporta Željko Seleš, bio je i veliki čovjek, visokih moralnih i ljudskih kvaliteta. Za svoje zasluge je, 1999. godine, proglašen počasnim građaninom Grada Bjelovara. Počivao u miru", napisali su iz grada.


Dodajmo da je trenirao je i slovenske, talijanske i njemačke momčadi te omladinsku reprezentaciju Jugoslavije, no izbornik seniorske selekcije nikada nije postao.

Linker
26. travanj 2024 14:44