Nexe protiv Vardara
 IVAN PERIC/CROPIX
U NOVOM RUHU

Doprvak Hrvatske pomladio momčad, no ima visoke ambicije: Još kad bismo izborili grupnu fazu u Europa...

Samo smanjenje Lige prvaka kaže da će konkurencija za to biti jako težak posao...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. srpanj 2020. 08:53

Mirno je u Našicama, reklo bi se slavonski. Momčad koju već niz godina vodi Hrvoje Horvat nije pretrpjela velike promjene, ali promjene koje su se dogodile govore da je želja u prvom redu pomladiti momčad i osigurati se dugoročno, naravno pri tome ne zaboraviti želju za ponekim trofejem koji se još uvijek čeka u Našicama.

Nexe je dobilo tri nova imena na popisu, sva tri su mlada i vrlo kvalitetna, no dok se mladost ne pokaže kao kvaliteta ne može se govoriti o pojačanjima. Na gol je došao mlađi hrvatski kadetski reprezentativac Dominik Kuzmanović. Perica Lelić zbog problema s kukom sve je dalje od terena, a Kuzmanović bi trebao u konkurenciju s Morenom Carom i Mihajlom Radovanovićem.

Roster od 20 igrača

Iz Crne Gore je kao A reprezentativac s posljednjeg Eura došao Aleksandar Bakić na lijevo krilo. Odličan potencijal, iznimno visok, nosi obrambenu kvalitetu, a ni realizacija mu nije strana. Uz Marina Jelenića i iskusnog Albina Etera lijevo krilo je super popunjeno, a Marin Greganić odlazi u Italiju.

Treće novo ime je Mateo Rodin. Ako je desni vanjski samo s Markom Buvinićem bio “najtanja karika” igre Našičana, jer Sršen (koji odlazi u Wetzlar) nije mogao pomoći zbog ozljede, sada to neće biti slučaj, jer je Rodin od sve trojice pojačanja najiskusniji, a dovoljno mlad da s iskustvom iz Izviđača i inozemstva donese veću širinu igri Našičana.

Ostalo je po starom, na crti Tomić, Pešić, Mrđenović i Pribetić, na lijevom vanjskom Severec, Jaganjac i Barišić Jaman (Lončar otišao u Gorenje), na sredini Kević i Vozab (Dumenčić na odlasku), na desnom krilu Vida i Mileta. Reklo bi se jako dobro ukomponirana momčad koja ambiciozno ide u novu sezonu. Roster sa 20 igrača koji u svakom trenutku mogu zaigrati je za svaki respekt.

Tu su domaća natjecanja, tu bi trebala biti SEHA liga, no najzanimljivije pitanje za Našičane i za hrvatski rukomet je sudjelovanje u novoj Europa ligi (bivši EHF kup) koja će se od ove sezone igrati u novom formatu i značajno jačoj konkurenciji.
Podsjetimo, to su 24 kluba u grupnoj fazi, podijeljena u četiri skupine s po 6 klubova. 12 od njih ulaze direktno u grupnu fazu, 12 će ih doći kroz kvalifikacije i te kvalifikacije, pretpostavljamo maksimalno dva kola, za Nexe će biti ključ sezone. Za njih će trebati biti u top formi, jer iste su važne ne samo za Nexe nego i za kompletan rejting hrvatskog rukometa, koji po EHF-u od ove godine određuju samo rezultati klubova, na našu žalost ne i reprezentacija. Zato će nam rezultati PPD Zagreba i Nexea biti posebno važni, jer od drugih u neimaštini koja postoji ne treba očekivati baš ništa.

Čeka se rasplet SEHA-e

Za Nexe ulazak u grupnu fazu nosi deset jakih europskih utakmica, minimalno, što je za potencijal momčadi iznimno važno.
Sportski direktor Nexea Vedran Zrnić kaže:

- Momčad smo malo osvježili i vjerujemo da bi to trebalo pokazati dobar rezultat. Ne odustajemo od svojih ambicija, a velika nam je želja ući u grupnu fazu nove Europa lige. Samo smanjenje Lige prvaka kaže da će konkurencija za to biti jako težak posao, jer se konkurencija kvalitetno bitno pojačala u drugom po vrijednosti europskom natjecanju. No, vjerujem da ćemo dobiti dobar status, da ćemo se uspjeti probiti do završne faze. Bila bi to velika stvar i za klub i za Našice u cijelosti.
Čekaju Našičani i rasplet SEHA sezone u kojoj bi prije F4 u Zadru trebali odigrati drugi susret play offa protiv Vardara. Kako i kada će se to dogoditi, teško je reći, jer Vardar želi doma igrati, a bilo je ideja da se to dogodi prije F4 u Zadru koji je na programu prvog vikenda u rujnu.

Nexe 2020/21.

Prva sedmorka
Car - Jelenić, Vida - Tomić - Jaganjac, Kević, Buvinić

Druga sedmorka
Radovanović (Kuzmanović) - Bakić (Eter), Mileta - Pešić (Pribetić, Mrđenović) - Severec (Barišić Jaman), Vozab, Rodin

EHF plaća gostovanje u Europa ligi s 9000 eura

EHF će u sljedećim danima objaviti liste klubova za izravni plasman i za kvalifikacije Europa lige. Hrvatska bi uz Nexe u Europa ligi trebala imati još dva kluba, no to s obzirom na financijsko stanje klubova nije realna opcija. Primjereniji bi bio EHF kup, treći rang natjecanja, no to odlučuje EHF.
Inače, od nove sezone za Europa ligu i EHF će platiti ponešto. Recimo, u grupnoj fazi za svako gostovanje 9.000 eura plus po 1.000 za svaki bod. Isto je za osminu finala, dok je za četvrtfinale to 9.000 + 2.000 eura. Ako se stigne na Final Four, prvak zarađuje 100.000 eura, drugi 50.000, treći 40.000 i četvrti 30.000 eura. Reklo bi se - bolje išta nego ništa. (drp)

Linker
28. travanj 2024 15:03