MARKO TODOROV / CROPIX / MARKO TODOROV / CROPIX
SITUACIJA NIJE DOBRA

DRAMATIČNA SITUACIJA U REDOVIMA HRVATSKOG VELIKANA: 'NITKO NE ZNA ŠTO ĆE BITI!' Vodi se velika bitka za opstanak: 'Sve je stalo, a mi nemamo kune'

Trebalo bi na razini države zauzeti zajednički stav po tom pitanju u kolektivnim sportovima. Što se rukometa tiče, možda je sad prilika da se neke stvari poslože barem približno slično, jer u muškim i ženskim ligama imamo različite sustave natjecanja, kaže Bubalo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. travanj 2020. 17:06

Poput svih ostalih sportašica i sportaša u Hrvatskoj i većem dijelu svijeta, i rukometašice zagrebačke Lokomotive miruju kad su u pitanju grupne aktivnosti.

- Prestali smo s treninzima nakon prolaska u polufinale Challenge kupa. Tada smo mislili da je to privremeno, cure smo pustili kućama, a tamo su i ostale. Čekamo daljnje naputke s viših razina, prvenstveno iz Hrvatskog rukometnog saveza - rekla je Klaudija Bubalo, direktorica RK Lokomotive.

Datum eventualnog povratka zajedničkim treninzima još nije poznat, no igračice se nisu zapustile.

- Dobile su individualne programe rada, treniraju kod kuće koliko im mogućnosti dozvoljavaju. U ovom trenutku najvažnije je zdravlje, a za sportaše je ovo užasno teška situacija. Nikad se dosad nije dogodilo da je život praktički na cijeloj planeti stao, i mi svi sad se molimo da opet počnemo raditi. Pod pretpostavkom da se sve primiri, da se popravi zdravstvena situacija i da se olabave mjere, možda bismo se mogli vratiti 15. svibnja, a to bi bila dva mjeseca stanke.

U nekim klubovima mogu se očekivati i financijske poteškoće. Lokomotiva se tu nalazi u prilično nezahvalnoj situaciji jer u svom proračunu ima vrlo velik postotak prihoda iz izdvajanja Grada Zagreba za profesionalni sport.

Država treba odlučiti

- Mi smo trenutačno na nula kuna i teško je bilo što reći jer ni u Gradu nije jasna situacija. Potpora vrhunskom sportu je zaustavljena, redovni program izglasan je tek neki dan. Svima nam je u glavi da se pokušamo održati, ali još uvijek nemamo nikakve smjernice. Treba sačuvati ekipu, cure, strukturu kluba. Škola rukometa je stala, trebat će vratiti djecu nakon ovolike stanke, koja će potrajati najmanje do početka sljedeće školske godine. Otežavajuća okolnost bio je i potres, novac namijenjen proračunom za sport i kulturu preusmjerit će se za sanaciju šteta.

Europska rukometna federacija predvidjela je odigravanje završnice Challenge kupa rukometašica na turniru koji bi se održao između 20. i 28. lipnja. Zasad je to tek prijedlog koji može, ali i ne mora biti realiziran. A što ćemo s prvenstvom, što učiniti s nedovršenom sezonom u kojoj Podravka ima četiri boda više i utakmicu više od drugoplasirane Lokomotive?

- Ženska liga je u povoljnijoj situaciji od muške, jer smo mi odigrali većinu prvenstva, muški još nisu započeli Ligu za prvaka. U Kupu je drugačija situacija, jer je ostalo još osam ekipa i ne znam koliko je realno očekivati da će se to moći odigrati. Podravka je jedini profesionalni klub, mi imamo cure koju su stvarno odgovorne i pazit će na svoju kondiciju, ali ne znam kako je u ostalim klubovima. U našem ženskom rukometu je i igrački općenito loša situacija. Nakon što počnemo trenirati, bit će potrebno minimalno mjesec dana da bi se uhvatila nekakva forma i da bi se počelo igrati.

Neki su sportovi poništili sezone, neki proglasili prvake. Bubalo iznosi zanimljiv prijedlog.

- Trebalo bi na razini države zauzeti zajednički stav po tom pitanju u kolektivnim sportovima. Što se rukometa tiče, možda je sad prilika da se neke stvari poslože barem približno slično, jer u muškim i ženskim ligama imamo različite sustave natjecanja, pa i potpuno drugačije nazive liga. Što se tiče europskih predstavnika ako se prvenstvo ne završi, ne mislim da bilo tko od hrvatskih klubova, osim Podravke i PPD Zagreba, može igrati Ligu prvaka - zaključila je Klaudija Bubalo.

Linker
02. svibanj 2024 00:19