Nenad Sostaric, Ivana Dežić, Snježana Petika, Kristina Prkačin
 RONALD GORSIC/CROPIX
NJIH DVOJE SU SVJETSKI VRH

Dvije legende na klupi Hrvatske: ‘U svemu se slažemo, imamo isto poimanje rukometa - brza igra...‘

Snježana Petika protekle je tri godine bila uz bok izborniku Šoštariću dok su gradili ovu reprezentaciju
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. prosinac 2020. 17:37

Zbog svojih rezultata rukometašice su ovih dana u prvom planu, javnost preko noći upoznaje igračice, tko su, odakle su, ali velike zasluge za blistavi aktualni ženske reprezentacije nesumnjivo pripadaju i ljudima s klupe. Prije svega izborniku Nenadu Šoštariću i njegovom stožeru, a unutar te skupine je jedno svima jako dobro poznato ime i lice.


Snježana Petika status neosporne hrvatske rukometne legende stekla je kao igračica, a danas je, zapravo već tri godine, u ulozi pomoćne trenerice u reprezentaciji, zapravo desna ruka izborniku.

Rušila je barijere

Petika je rođena 15. studenoga 1967. u Vinkovcima, a rukometni put doveo ju je u Koprivnicu krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća kad je Bepo Samaržija počeo graditi veliku Podravku. Snježa je bila temelj te priče, izvanredna lijeva vanjska s izraženom borbenom crtom, ali i rukometnom vještinom koja ju je svrstala u sam europski i svjetski vrh.

image
Snježana Petika i Nenad Šoštarić
SRDJAN VRANCIC/CROPIX


Kao igračica je rušila sve barijere, na sebe preuzimala odgovornost kad su ostale zastale. Bila je borac bez mane, ali i bez dlake na jeziku, što joj je nerijetko znalo stvoriti probleme u odnosima s autoritetima. Ima devet naslova u prvenstvu i Kupu Hrvatske, te slavne 1996. osvojila je i europski Superkup, bila je najbolja rukometašica Hrvatske 1995., 1997., 1998., 1999., 2002. i 2003. godine, dok je s reprezentacijom osvajala zlato na Mediteranskim igrama 1991. i 1993. godine te srebro 1997. U 105 utakmica za Hrvatsku postigla je 577 pogodaka. Karijeru je završavala dvaput, a nakon prvog oproštaja 1999. rodila je kćerku Tenu, danas rukometašicu mađarske Bekescsabe.

Rezultat govori sve

- Tolike godine igranja rukometa ostavile su tragove. Ja sam borac; tuku te, padaš, javlja se iscrpljenost, a kod mene i česte prehlade. Stalni treninzi moraju ostaviti traga - rekla je kad se oprostila prvi put.


Nakon još dvije sezone u Podravki, 2003. je zaključila sjajnu igračku karijeru te počela s izgradnjom trenerske. Uglavnom je radila u Podravkinoj školi, gdje je brusila talente i stvarala igračice s kojima je osvajala naslove u natjecanjima mlađih uzrasta.
- Svjesna sam toga da ne moraš biti dobar trener ako si bio dobar igrač. Ali ako si bio dobar igrač, znaš o čemu pričaš, i znaš gdje igrač griješi, znaš mu ukazati na pogrešku i pokazati kako da to riješi na najbolji mogući način. No, možemo mi treneri govoriti što god hoćemo, ako igrač nije na terenu sto posto i glavom i srcem - govorila je dok je bila na klupi prve ekipe Podravke.


Ta je prilika, doduše, stigla u nezahvalnom trenutku jer je klub bio na smanjenom proračunu, sa samo jednom strankinjom. Snježa je osvojila prvenstvo jer je u međusobnom omjeru bila bolja od Lokomotive koju je vodio njen sadašnji šef Nenad Šoštarić. Međutim, visoko je poražena u Kupu, a u Europi se nije plasirala u skupinu, jači je bio norveški Vipers, pa je na kraju sezone uslijedio otkaz i povratak u omladinski pogon.


Međutim, Šoštarić je i dalje vjerovao u nju te ju je ostavio uz sebe kao prvu asistenciju u reprezentaciji.
- Mi imamo isto poimanje rukometa i sporta, načina kako treba igrati i kako bismo željeli da nam reprezentacija igra. Oboje preferiramo brzu igru, brzu tranziciju, kontru, polukontru, brzi centar, dobru obranu. U principu se slažemo u svim segmentima, do sad je bilo izuzetno korektno s obje strane i nema razloga da ne bude i dalje. Neke moje sugestije izbornik je uvažio, neke nije. To je njegovo pravo, jer on odgovara za rezultat - pričala je Petika još 2018.


Trenutačno za izjave nije raspoložena, smatra da drugi trebaju pričati, a ona nastavlja raditi svoj posao. Svaki njen savjet je dragocjen, pogotovo igračicama koje tek dolaze na veliku scenu na kojoj je ona prošla sve. Izvan posla uvijek spremna za šalu, s puno sarkazma i zezancije i na vlastiti račun. Ali kad se radi, onda to mora biti ozbiljno i maksimalno. I bez zezanja.
Takva je Snježa, takav je njen šef Šoka, a takva je sad i naša reprezentacija. Rezultat je o njima rekao sve...

Suigračice feštale, a ona na - infuziji

Kruna karijere bilo joj je osvajanje Lige prvakinja 1996. godine, kad je Podravku odvela na europski tron u nezaboravnom finalu s Hypom pred prepunom koprivničkom dvoranom. Dok su suigračice feštale u restoranu Štagelj, ona je u bolnici primala infuziju, ali stigla je na veličanstvenu proslavu na središnji gradski trg.


- Teško je danas opisati riječima taj osjećaj i te misli koje vam prolaze kroz glavu kada najzad dođete do cilja i znate da ste sve pobijedili, da ste najbolji, da ste ispunili svoj još tamo davno zacrtani cilj. I to vam nitko više ne može uzeti niti osporiti - govorila je nedavno, prisjećajući se tih dana ponosa i slave.

Linker
26. travanj 2024 13:12