Ahmed Mesilhy
 FABRICE COFFRINI Afp
RUKOMET

Egipat izbacio Njemačku, Francuzi se poigrali sa suparnikom! Evo tko je sve izborio polufinale

Reklo bi se, očekivani raspleti četvrtfinala u kojem su otpali svjetsko srebro i europska bronca
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 16:19

U polufinalu olimpijskog turnira rukometaša u četvrtak igrat će Danska - Španjolska i Francuska - Egipat. Reklo bi se, očekivani raspleti četvrtfinala u kojem su otpali svjetsko srebro Švedska i europska bronca Norveška. Toliko o izjednačenosti kvalitete rukometnog turnira.

Španjolci su za plasman u polufinale pobijedili Švedsku 34:33. Puno golova išlo je na ruku Šveđanima, ali su Španjolci izdržali sve pritiske, vratili se nakon što je Švedska u 45. minuti imala 28:24 serijom 8:1. To polufinale je nova šansa Španjolskoj na OI, jer nikad dosad nisu uspjeli do finala, a imaju tri bronce iz Atlante, Sydneya i Pekinga. U dvoboju protiv Šveđana Jordi Ribera je s obzirom na izostanak Virana Morrosa i probleme koje su vidjeli u skupini, morao presložiti obranu, pa je žrtvovao lijeva krila Riveru i Fernadeza, da bi priliku dao Migallonu koji je uz Guardiolu bio sredina španjolske obrane.

Utakmicu su odlučili detalji, u ključnim trenucima promašeni sedmerac Ekberga, potop odbijena lopta od leđa Palicke koja nakon šuta Figuerasa završava u mreži Švedske i u konačnici kao i uvijek Alex Dušebajev koji je pravom majstorijom šutom s distance u suprotni donji kut presudio Švedskoj. Detalji, ali to tako u susretima takvih protivnika i bude.

Danska ide u obranu olimpijskog naslova i u polufinalu ćemo vidjeti sudar aktualnog svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika danske i dvostrukog europskog prvaka Španjolske. Danci su rutinski odradili Norvešku koja je potrošila jako puno energije, ali bez Johanessena i Myrhola nisu imali dovoljno dugu klupu za natjecanje s Danskom.

Nikolaj Jakobsen majstorski je iskoristio svaku slabu točku Norvežana, umorio Sagosena s Lasseom Anderssonom u obrani, odmorio Hansena, a kako se O'Sullivan umorio sam tako Norvežani nisu uspjeli pratiti danski ritam. Šteta samo da su im se ti problemi dogodili na OI, ali to je danas rukometni zakon zbog kojeg pate svi. Pitanje ja samo kako ga tko može pokrpati da se problem ne vidi. No, za Norvežane je dolazak na OI veliki plus jer su to učinili nakon punih 49 godina. Naime, jedini put dosad bili su u Műnchenu '72 godine.

Francuzi su se očekivano poigrali s Bahreinom (42:28) za koji su teška rukometna kategorija. Imaju problema zbog ozljeda N'Guessana i Descata, pa je na krilo išao Guigou u većoj minutaži,a vartili su i Lagardea u tim. No, Bahrein nije mogao iskoristiti te probleme koji bi se mogli vidjeti u sudarima odluke za medalje koji slijede. Francuskoj je od '92 u Barceloni, kada su se prvi put pojavili, 5. mjesto bilo najslabiji olimpijski plasman. Na zadnje tri Igre igrali su finale, dva dobili,a posljednje u Riju od Danac izgubili. Imaju dva zlata, srebro i broncu sa OI i love povijest da bi se priključili Rusima, SSSR-u ili ZND-u, kako se sve nisu zvali.

Egipat će biti protivnik Francuzima nakon lake pobjede protiv Njemačke. Početak sa 5:1 je odredio utakmicu, Nijemci to protiv jake egipatske obrane nisu mogli stići nijednom. Sve je budno iz lože pratio predsjednik IHF-a Egipćanin Hassan Moustafa. Egipćanima su ovo sedme Igre i prvi polufinale na njima.

Linker
27. travanj 2024 19:16